Στην απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη να αποχωρήσει κατά τη διάρκεια ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή, χθες, αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης σε συνέντευξη του στο Mega.
Ο κ. Βορίδης υποστήριξε την κ. Αδειλίνη, ενώ χαρακτήρισε προκλητικά «απαράδεκτο» τον πρώην πρωθυπουργό καθώς «για μια ακόμη φορά θέλει να ποδηγετήσει και να χειραγωγήσει τη δικαιοσύνη σε συγκεκριμένες υποθέσεις, που έχουν πολιτικό ενδιαφέρον κατά την κρίση του».
Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως η κ. Αδειλίνη έκανε «εξαιρετικά» που αποχώρησε, αφού «δεν είναι υποχρεωμένη να ανέχεται προσβολές και ευθείες παρεμβάσεις στο έργο της».
Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως «κι αυτό (σ.σ. η παρέμβαση Τσίπρα) δεν είναι γενική κριτική αν η δικαιοσύνη κινείται γρήγορα, για τα διοικητικά ζητήματά της, για το αν τα κτήρια είναι κατάλληλα, για το αν οι αίθουσες είναι σωστές, για το αν λειτουργεί το ψηφιακό σύστημα».
Θέματα τα οποία «είναι υποχρέωση του υπουργού Δικαιοσύνης, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της κυβέρνησης συνολικά να τα διασφαλίζει. Να ακούσουμε κριτική για αυτό, αλλά αυτά που ακούω από τον κύριο Ανδρουλάκη, “γιατί δεν εξετάσθηκε ο τάδε μάρτυρας”…».
Όπως αναφέρει ο υπουργό Επικρατείας, «ο κ. Ανδρουλάκης, ως διάδικος, ως εμπλεκόμενος σε μία δίκη μπορεί να πάει να θέσει τα ερωτήματά του στη δικαιοσύνη».
Παράλληλα, έκανε λόγο για «κατ’ εξοχήν αντιθεσμικές» ενέργειες και στήριξε τη θέση του ότι «η δικαιοσύνη δεν έχει τη δυνατότητα και δεν πρέπει να απαντά στον καθένα, ο οποίος εγείρει ερωτήματα στο δημόσιο διάλογο. Βλέπω να στοχοποιούνται δικαστές ειδικά από την αντιπολίτευση, γιατί κάνουν τη δουλειά τους με έναν ορισμένο τρόπο και δεν αρέσει ο τρόπος αυτός στην αντιπολίτευση ή δεν αρέσουν οι αποφάσεις, χωρίς οι ίδιοι οι δικαστές να μπορούν να υπερασπισθούν τον εαυτό τους και το έργο τους».
Η αποχώρηση της Γεωργίας Αδειλίνη κατά την ομιλία Τσίπρα
Σημειώνεται ότι η Γεωργία Αδειλίνη αποχώρησε από την αίθουσα την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του κατέκρινε «την αδυναμία των δικαστικών αρχών να εντοπίσουν τους υπευθύνους και να αποδώσουν δικαιοσύνη» για «το μεγάλο σκάνδαλο των μαζικών παράνομων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων».
Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου με τίτλο «Ενδυναμώνοντας τη Δημοκρατία», ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε πως «μπορούμε μπορούμε ευλόγως να ελπίζουμε πως οι θεσμοί του Συμβουλίου της Ευρώπης θα συμβάλλουν και στην αποκατάσταση υποθέσεων που αποτελούν τις μεγαλύτερες μαύρες κηλίδες, τις ανοιχτές πληγές του κράτους Δικαίου στη πατρίδα μας και που άνοιξαν, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια».
«Αναφέρομαι όπως όλοι θα καταλάβατε, στο μεγάλο σκάνδαλο των μαζικών παράνομων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Κυρίως όμως αναφέρομαι στις αδιανόητες για μια ευρωπαϊκή χώρα, προσπάθειες παρακώλυσης των ερευνών της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής. Και στην αδυναμία των δικαστικών αρχών να εντοπίσουν τους υπευθύνους και να αποδώσουν δικαιοσύνη», συνέχισε.
Τσίπρας: «Επιβάλλεται η δικαστική εξουσία να ακούει κιόλας»
Η τελευταία αποστροφή του κ. Τσίπρα έκανε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να αποχωρήσει από την αίθουσα. Μόλις αντιλήφθηκε την ενόχληση της, ο πρώην πρωθυπουργός σχολίασε: «Επιβάλλεται η εκτελεστική και η δικαστική εξουσία που πρέπει να ακούει κιόλας, να κάθετε να ακούει, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για να μπορούμε να μιλάμε για εμβάθυνση του κράτους δικαίου και όχι για μία πάσχουσα δημοκρατία».