back to top
Κυριακή, 16 Μαρτίου, 2025
22.2 C
Athens
Κυριακή, 16 Μαρτίου, 2025
22.2 C
Athens

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

Τσίπρας για ελληνοτουρκικά: «Τα ήρεμα νερά είναι καλά, αλλά δεν αρκούν, γιατί δεν διαρκούν για πάντα»

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τα ελληνοτουρκικά, τις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ και την Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στην τελετή απονομής των βραβείων Ειρήνης και Συνεργασίας των Βαλκανικών Λαών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, που απονέμονται στο πλαίσιο δωρεάς του ίδιου. Κατά την ομιλία του με θέμα «Η αξία της ειρηνικής επίλυσης διαφορών σε έναν κόσμο αστάθειας και πολλαπλών κρίσεων», ο κ. Τσίπρας έστειλε μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Μίλησε για τα ελληνοτουρκικά, τη σχέση Αθήνας – Ουάσιγκτον ενώ άσκησε σκληρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο πρώην πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι τα ήρεμα νερά δεν διαρκούν για πάντα, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει κάποια στρατηγική για το μέλλον στα ελληνοτουρκικά.

«Είδαμε την αποτυχία της προσπάθειας για προσφυγή στην Χάγη για οριοθέτηση ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας. Μια προσπάθεια που προωθήθηκε χωρίς σχέδιο και στρατηγική. Όπως δυστυχώς βλέπουμε και τη μεγάλη δυστοκία για επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, από το σημείο που διεκόπησαν στο Κρανς Μοντανά», επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Τα ήρεμα νερά είναι καλά, αλλά δεν αρκούν, γιατί δεν διαρκούν για πάντα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε με έξυπνο τρόπο τις συμμαχίες μας και τη θέση μας στην ΕΕ. Γιατί αν δεν αποκτήσουμε μια στρατηγική δέσμευσης και πίεσης της Τουρκίας σε ένα ελληνοτουρκικό και ευρωτουρκικό πλαίσιο διαλόγου με ορίζοντα τη Χάγη – αν συνεχίσουμε έτσι χωρίς πυξίδα στα ελληνοτουρκικά – η γειτονική μας χώρα θα αξιοποιήσει την ύφεση στις σχέσεις μαζί μας προς όφελός της. Και θα επανέλθει στην ένταση, αφού θα έχει εξασφαλίσει τους εξοπλισμούς και τις συμμαχίες που θέλει», προειδοποίησε ο κ. Τσίπρας ενώ έφερε ως παράδειγμα το ζήτημα των γαλλικών πυραύλων Meteor.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε, επίσης, την πρόταση που έχει καταθέσει από το 2021, σχετικά με τη συζήτηση για μια αναθεωρημένη Τελωνειακή Ένωση ΕΕ-Τουρκίας.

«Και είναι λάθος είτε να μας βάζουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπροστά για να υπονομεύσουμε μια τέτοια συμφωνία, είτε να την αποδεχτούμε χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αλλά να πάρουμε τη πρωτοβουλία να δηλώσουμε ότι όποτε ολοκληρωθεί η σχετική διαπραγμάτευση, θα δεχθούμε να τεθεί σε εφαρμογή η νέα Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, μόνο παράλληλα με την κατάθεση συνυποσχετικού στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Και βέβαια σε διασύνδεση με το Κυπριακό», τόνισε.

Στη συνέχεια ανέφερε πως σήμερα περισσότερο από ποτέ, η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ξανά μια στρατηγική πυξίδα, ειδικά σε σχέση με την άμεση περιοχή της. «Στη βάση μιας διεκδικητικής εξωτερικής πολιτικής που δεν περιμένει απαντήσεις από την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο ή άλλες πρωτεύουσες, αλλά από τις δικές της δυνάμεις και στη βάση του δικού της εθνικού, αλλά και ευρωπαϊκού οράματος», συμπλήρωσε.

Τσίπρας: «Να μην επιτρέψουμε να επιστρέψουν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε άλλες εποχές»

Αναφορικά με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι αυτές μπορούν να αναπτυχθούν μόνο με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και όφελος.

«Δεν θα είμαστε ούτε δεδομένοι, ούτε πρόθυμοι σύμμαχοι εις βάρος των συμφερόντων μας και της ειρήνης στην περιοχή. Ούτε πρέπει να επιτρέψουμε να επιστρέψουν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε άλλες εποχές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν είδαμε να αξιοποιούνται οι δυνατότητες της Συμφωνίας των Πρεσπών»

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας πως «δεν είδαμε να αξιοποιούνται οι δυνατότητες της».

«Μετά από την περίοδο της σκληρής πατριδοκαπηλίας, που όλοι καταλάβαμε ότι είχε μόνο ψηφοθηρικό κίνητρο, γίναμε μάρτυρες μιας αδιέξοδης φοβικότητας», σημείωσε.

«Δυστυχώς στο ζήτημα αυτό, δεν υπήρξε στρατηγική σκέψη για το μέλλον, ούτε ιεράρχηση του εθνικού έναντι του κομματικού συμφέροντος», συμπλήρωσε.

Σχετικά με την ευρωπαϊκή διεύρυνση, υπογράμμισε ότι η ΕΕ οφείλει, «χωρίς μισόλογα», να καταστήσει σαφές στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας ότι το άνοιγμα κεφαλαίων και η ευρωπαϊκή της προοπτική περνάει από τον σεβασμό στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Όπως και να ξεκαθαρίσει στη Βουλγαρία, ότι αφού υιοθετηθούν οι προβλεπόμενες συνταγματικές αλλαγές περί βουλγαρικής μειονότητας στη Βόρεια Μακεδονία, πρέπει να υποστηρίξει αντί να υπονομεύει την ευρωπαϊκή της προοπτική. Οφείλει να προχωρήσει στο άνοιγμα κεφαλαίων διαπραγμάτευσης της Αλβανίας, εάν υπάρξει απτή πρόοδος στο κρίσιμο ζήτημα του κράτους δικαίου, των δικαιωμάτων και ειδικά των περιουσιακών δικαιωμάτων και δικαιωμάτων αυτοπροσδιορισμού της μειονότητας. Οφείλει να ασκήσει πιέσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Βρυξελλών από το Κόσοβο και από την Σερβία», πρόσθεσε.

«Επικίνδυνες οι θέσεις Τραμπ στο Μεσανατολικό»

Έπειτα, άσκησε σκληρή κριτική στην Ευρώπη καθώς «διστάζει να επιβάλει τόσο καιρό κυρώσεις στο Ισραήλ, ας μην δηλώνει πως σοκάρεται τόσο πολύ σήμερα, που ο κ Τραμπ μιλάει με τέτοια περιφρόνηση για το διεθνές δίκαιο στην Παλαιστίνη». Συμπλήρωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί «με το πιο ακραίο και βίαιο σενάριο, δηλαδή την εθνοκάθαρση».

«Γενικότερα, ας μην εκπλήσσονται τόσο πολύ για το πού βρισκόμαστε σήμερα οι ευρωπαϊκές ηγεσίες. Οι οποίες στηρίζουν μεν πολέμους, αλλά δεν θέλουν πρόσφυγες. Θέλουν μεν ξένους εργάτες, αλλά δεν θέλουν αυτοί να έχουν δικαιώματα. Θέλουν την πράσινη ατζέντα, αλλά με τα βάρη να πέφτουν όλα στους πολίτες», πρόσθεσε.

«Η Ευρώπη στην οποία τα τελευταία χρόνια είδαν τα πλούτη τους να αυγατίζουν δεκάδες πολυεκατομυριούχοι από το εμπόριο με τη Ρωσία μέσα στον πόλεμο, από την πανδημία, ή από την ενεργειακή κρίση, ας μην εκπλήσσεται τόσο πολύ με τις ανισότητες στις ΗΠΑ. Ούτε από τον ρόλο που αποκτούν εκεί οι δισεκατομμυριούχοι. Ούτε και με την αμφισβήτηση της πράσινης ατζέντας. Ίσως ένα τέτοιο μέλλον μπορεί δυστυχώς να μην είναι μακριά ούτε για εμάς», συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει αληθινή στρατηγική πυξίδα, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Πρέπει να δοθεί το μήνυμα στις ΗΠΑ ότι οι σχέσεις μας μπορούν να βασιστούν μόνο στον αμοιβαίο σεβασμό και στον σεβασμό των συνόρων. Και ότι δεν θα ανεχθούμε εμπλοκή στα εσωτερικά μας».

«Διότι αν δεχθούμε το δίκαιο του ισχυρού στις διεθνείς σχέσεις, δεν θέτουμε μόνο σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα, ειδικά στην περιοχή μας. Ούτε αφήνουμε μόνο διάπλατο το πεδίο για εμπλοκή τω ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων στα εσωτερικά μας. Αν δεχθούμε το δίκαιο του ισχυρού στις διεθνείς σχέσεις, το δεχόμαστε και σε εθνικό επίπεδο- στους θεσμούς, στη κοινωνία, στις ζωές μας. Δεχόμαστε, η δημοκρατία και η δικαιοσύνη να καταληφθούν από ολιγάρχες και μεγάλα συμφέροντα, όπως γίνεται στις ΗΠΑ», προειδοποίησε.

Επιπλέον, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι επικίνδυνες οι θέσεις του Τραμπ στο Μεσανατολικό, ενώ παρατήρησε ότι καμία πρόταση για την ειρήνη και το μέλλον της Ουκρανίας δεν μπορεί να είναι βιώσιμη χωρίς τη συμμετοχή της Ευρώπης.

«Όπως κι αν έχει σήμερα, η Ευρώπη οφείλει να χαράξει μια νέα στρατηγική για την ειρήνη για να μην βρεθεί πάλι προ ακόμα χειρότερων εκπλήξεων», είπε.

«Η ενημέρωσή μας από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, ως επί το πλείστον δυστυχώς αναλώνεται σε συζητήσεις για μικροπολιτικές έριδες, για γάμους και ζεϊμπέκικα»

Αρχικά στην ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε τη σημασία της εκδήλωσης, καθώς στέλνει το μήνυμα ότι η νέα γενιά από τα Βαλκάνια θέλει να δημιουργήσει, ενώ έκανε και ένα σχόλιο για τα ΜΜΕ.

«Απέναντι σε όσους θέλουν να μας πείσουν ότι η νέα γενιά είναι πολύ φοβισμένη ή πολύ απογοητευμένη από τις αλλεπάλληλες κρίσεις, για να μπορέσει να σταθεί όρθια… ότι η γενιά αυτή αναζητά μόνο το βόλεμα, τα μιντιακά πρότυπα ή το lifestyle. Aπέναντι σε όσους χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το μέλλον μιας δήθεν παθητικής γενιάς ή μιας γενιάς του brain drain, στέκονται σήμερα αυτά τα παιδιά με τη σκληρή δουλειά τους, τις επιστημονικά τεκμηριωμένες εργασίες τους και μας μιλάνε για την ειρήνη, για τη συνεργασία και για ένα καλύτερο αύριο στην περιοχή μας», ανέφερε.

«Δυστυχώς, αντί ζητήματα που αφορούν την περιοχή μας, την ειρήνη και το μέλλον μας να είναι στο κέντρο του δημόσιου διαλόγου, τα κρύβουμε συνήθως κάτω από το χαλί. Και η ενημέρωσή μας από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, ως επί το πλείστον δυστυχώς αναλώνεται σε συζητήσεις για μικροπολιτικές έριδες, για γάμους και ζεϊμπέκικα. Σε εύπεπτα θέματα προκειμένου ακριβώς να αποφύγουμε τα σημαντικά. Εκείνα δηλαδή που θα καθορίσουν το αύριο που θα ζήσουμε και θα ζήσετε», πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Popular Articles