Εντείνονται οι προσπάθειες ώστε να ενσωματωθεί η Τουρκία στη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στης Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι Βρυξέλλες δέχονται συνεχείς πιέσεις ώστε το δίχτυ των συμμάχων να εξαπλωθεί και εκτός Ευρώπης. Ύστερα από τη Σύνοδο του Λονδίνου, όπου συμμετείχε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου οι επικεφαλείς της Ένωσης ενημέρωσαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις αμυντικές εξελίξεις, η Ευρώπη εξετάζει τρόπους προσέγγισης της Άγκυρας. Πριν μέρες, οι Financial Times μίλησαν για τις επιμονές της Γερμανίας να συμπεριληφθεί η Τουρκία στους αμυντικούς σχεδιασμούς της Ένωσης, με την Γαλλία να αντιτίθεται. Με σημερινό τους ρεπορτάζ, αναφέρουν πως ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, κάλεσε την ηγεσία της ΕΕ, ώστε να ασκήσει πιέσης ως προς την εμβάθυνση των σχέσεων με την Άγκυρα.
«Το ΝΑΤΟ κάλεσε την ΕΕ και την Τουρκία να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, καθώς η αποστασιοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, από την ευρωπαϊκή ασφάλεια αναγκάζει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να επανεξετάσουν γρήγορα τις συμμαχίες τους» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Financial Times.
Όπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα «ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, παρότρυνε κατ′ ιδίαν τους ηγέτες της ΕΕ να ενισχύσουν τη συνεργασία με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από χρόνια τεταμένων σχέσεων, σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τις τοποθετήσεις του. Αυτό συμβαίνει καθώς οι Βρυξέλλες αναζητούν τρόπους για την ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία και άλλους γείτονες εκτός ΕΕ, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναβάθμισης των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων».
Το δημοσίευμα επίσης αποκαλύπτει ότι ύστερα από τη συνάντηση ακολούθησε παρέμβαση του Ρούτε σε ιδιωτικό γεύμα με ηγέτες της ΕΕ τον Φεβρουάριο, όπου τόνισε τη σημασία της ενισχυμένης συνεργασίας με την Τουρκία και προέτρεψε τους παρευρισκόμενους να συνεργαστούν με την Άγκυρα για να επιτύχουν κοινά συμφέροντα.
«Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είχε δηλώσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιανουάριο ότι ”η συμμετοχή συμμάχων εκτός ΕΕ στις αμυντικές βιομηχανικές προσπάθειες της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της Ευρώπης”».
«Τα δεδομένα αλλάζουν. Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσεις ποιον θέλεις στην ομάδα σου, ανεξάρτητα από τα προβλήματα που υπάρχουν», δήλωσε στους FT ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν όσο η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη σημειώνει τη μία αποτυχία μετά την άλλη, υποβαθμίζοντας τη χώρα στο διεθνές στερέωμα, άνευ προηγουμένου. Η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει γίνει ένας απλός θεατής της συνεχούς αναβάθμισης της Τουρκίας κι ο Μητσοτάκης έχει γίνει ένας απλός θεατής των έξυπνων παιχνιδιών του Ερντογάν, συνεχίζοντας εμμονικά να εφαρμόζει την αγαπημένη του πολιτική, την πολιτική των «ήρεμων νερών» δίνοντας αδιάκοπα βήμα στην επεκτατική πολιτική και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας. Την ώρα που η Ελλάδα απομονώνεται από όλα τα σημαντικά ευρωπαϊκά γεγονότα (Σύνοδος στο Μόναχο), απουσιάζοντας από κρίσιμες Συνόδους για τον πόλεμο στην Ουκρανία (Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στη Γαλλία), η Τουρκία του Ερντογάν ακμάζει στον διεθνή χώρο, όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύει πως ο εγωισμός του και τα «ήρεμα νερά» του είναι πιο σημαντικά από τον διεθνή ρόλο της χώρας μας.