Thessaloniki Investment Forum: Η προσέλκυση επενδύσεων στη Β. Ελλάδα στο επίκεντρο
Την ανάγκη «να φύγουμε από τις συζητήσεις και να πάμε στις πράξεις που αυτό έχει ανάγκη η πόλη» επισήμανε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.
«Το να ανεβάσουμε πιο ψηλά τη Μακεδονία και τη Θράκη με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη προβάλλει ως εθνική ανάγκη», τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας- Θράκης), Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, μιλώντας στο 1ο Thessaloniki Investment Forum, το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη και επικεντρώνεται στην προσέλκυση επενδύσεων στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Β. Ελλάδας.
«Η Θεσσαλονίκη θα πρωταγωνιστήσει, αρκεί βεβαίως να της δώσουμε τις προοπτικές και τις δυνατότητες που χρειάζεται μια πόλη για να πρωταγωνιστήσει», σημείωσε ο υφυπουργός, ανοίγοντας τις εργασίες του φόρουμ και παρατήρησε πως το γεγονός ότι διεθνείς επιχειρηματικοί κολοσσοί έχουν επιλέξει ήδη τη Θεσσαλονίκη ως τόπο ανάπτυξης συνηγορεί στο ότι γίνεται μία οργανωμένη προσπάθεια, βασισμένη στα στρατηγικά πλεονεκτήματα της περιοχής, στο ότι «από εδώ περνούν όλοι όσοι έρχονται από την Ανατολή για τη Δύση και από τον Βορρά για τον Νότο και ότι από εδώ μπορεί κανείς να επεκτείνει τη δραστηριότητά του σε μια πολύ μεγάλη περιοχή, στη νοτιοανατολική Ευρώπη».
Την ανάγκη «να φύγουμε από τις συζητήσεις και να πάμε στις πράξεις που αυτό έχει ανάγκη η πόλη» επισήμανε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης. «Χρειάζεται οι ιδιώτες να καταλάβουν τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της πόλης και της περιοχής, πάνω στα οποία να είναι βέβαιοι ότι οι ιδιωτικές τους επενδύσεις θα πιάσουν τόπο», επισήμανε.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο κομμάτι του τουρισμού και αναφέρθηκε στις δράσεις που προωθεί ο Δήμος σε συνεργασία με την τουριστική βιομηχανία.
«Έχουμε αποκτήσει ένα master plan και ένα action plan για το πώς προχωρούμε από εδώ και πέρα. Έχουμε προχωρήσει και έχουμε δει ποιο πρέπει να είναι το τουριστικό προϊόν, ποια πρέπει να είναι η προώθηση και σε ποιες περιοχές, ποιες είναι οι τουριστικές ταυτότητες που συγκροτούν την ενιαία εικόνα της πόλης. Αυτά όλα τα έχουμε στο τελευταίο πεντάμηνο που έχουμε δρομολογήσει αυτές τις προσπάθειες και τώρα είμαστε στη φάση τη δεύτερη, στο πώς θα χρηματοδοτήσουμε την ενίσχυση αυτών των δράσεων», σημείωσε ο δήμαρχος. Πρόσθεσε, δε, ότι «υπάρχει κυβερνητική δέσμευση, την οποία τη διεκδικούμε να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για τη χρηματοδότηση του master plan». «Έχουμε αναπτύξει με τους φορείς του τουρισμού δραστηριότητες σχεδόν καθημερινές. Είμαστε σε μία φάση όπου την διπλωματία των πόλεων, την έχουμε οριοθετήσει με συγκεκριμένες κινήσεις», εξήγησε.
Στην προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της καινοτομίας αναφέρθηκε, εκπροσωπώντας το Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Νικόλαος Τζόλλας. «Το 2019 έγινε η πρώτη προσπάθεια με ένα επιχειρηματικό ταξίδι στη Silicon Valley να δούμε πώς λειτουργεί το οικοσύστημα εκεί. Λίγα χρόνια αργότερα, σήμερα δηλαδή, βλέπουμε πώς έχει αλλάξει όλο το τοπίο», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι στις 10 ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιφέρειες στην Ευρώπη στον κλάδο της καινοτομίας. Αυτό έγινε με πολλή προσπάθεια, έγινε με χρηματοδοτικούς πόρους, με κατεύθυνση των χρηματοδοτικών πόρων στις συνέργειες μεταξύ των επιχειρήσεων με τα ερευνητικά μας ιδρύματα».
Σημείωσε, δε, ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός “ τρέχει” με τόσο γρήγορους ρυθμούς, όπου, αν θέλουμε να μιλήσουμε για προκλήσεις ή το τι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια, το θέμα είναι οι ψηφιακές δεξιότητες και το ανθρώπινο δυναμικό των δημοσίων οργανισμών, αλλά και γενικότερα το ανθρώπινο δυναμικό που εργάζεται αυτή τη στιγμή στον τόπο μας». Εξέφρασε, παράλληλα, την άποψη ότι «πρέπει τα προγράμματα σπουδών είτε των Πανεπιστημίων, είτε της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είτε της διά βίου μάθησης να προσαρμόζονται με πιο γρήγορους ρυθμούς, έτσι ώστε κάποιος που σκέφτεται μια επένδυση να γίνει εδώ στον τόπο μας, να βρει και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό».