Τις άμυνές της οργανώνει η κυβέρνηση εν όψει της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής στη Βουλή, πιθανότατα τη μεθεπόμενη εβδομάδα, και του συλλαλητηρίου που διοργανώνεται για τα δύο χρόνια από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών στις 28 Φεβρουαρίου.
Μάλιστα, θεωρείται πιθανόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να θέσει στην ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη στις 19 Φεβρουαρίου θέμα για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών μεταφορών, τις οποίες έχει αναλάβει η Hellenic Train, θυγατρική της ιταλικής κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων (Ferrovie Dello Stato Italiane).
Το σενάριο μιας μορφής κρατικοποίησης
Ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί η ατζέντα της συνάντησης, όμως η ενδεχόμενη πίεση του Πρωθυπουργού αναμένεται να αφορά σε αυτή τη φάση την αλλαγή των βαγονιών με νεότερα και πιο σύγχρονα. Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου μαζί με το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών επεξεργάζονται το σχέδιο της αντίδρασής τους σε περίπτωση που η δικαστική διερεύνηση του δυστυχήματος καταλήξει σε ευθύνες της Hellenic Train.
Προς το παρόν, επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, η κυβέρνηση τιμά την υφιστάμενη σχέση με την εταιρεία, αν όμως αλλάξουν τα πράγματα τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ακόμα και ένα είδος κρατικοποίησης, μια διαδικασία που θεωρείται νομικά περίπλοκη, αλλά όχι πλήρη επαναφορά στο Ελληνικό Δημόσιο με τις γνωστές του παθογένειες.
Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου
Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο.
Σε ό,τι αφορά την προανακριτική επιτροπή, την οποία ζήτησε το ΠαΣοΚ προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Χρήστου Τριαντόπουλου σχετικά με την αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος, εκφράζονται δύο απόψεις. Κατά την πρώτη θεωρείται επιζήμια για την κυβέρνηση η διατήρηση του θέματος επί τόσες ημέρες στην επικαιρότητα. Κατά τη δεύτερη είναι ευκαιρία να αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση δεν έκανε καμία συγκάλυψη και να ανατραπεί έτσι η συντριπτικά αρνητική εντύπωση που έχει σχηματίσει η κοινή γνώμη.
Τα πορίσματα και η πρόταση μομφής
Στη συνέχεια αναμένεται να κατατεθούν τα πορίσματα των ινστιτούτων και των φορέων που ερευνούν τα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη, και τότε η κυβέρνηση μάλλον θα έρθει αντιμέτωπη με πρόταση μομφής την οποία έχουν προαναγγείλει τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να διαχειριστεί τη «φουρτούνα», αλλά και να προετοιμάσει τα επόμενα βήματα, καθώς όπως λένε συνομιλητές του Πρωθυπουργού, «το κυβερνητικό έργο πρέπει να συνεχιστεί». Με το ίδιο σχήμα ή με άλλο;
Το δίλημμα του ανασχηματισμού
Η υπόθεση των Τεμπών έφερε στην επιφάνεια δυσλειτουργίες τόσο εντός όσο και εκτός του Μεγάρου Μαξίμου. Οι εισηγήσεις που δέχεται ο Κ. Μητσοτάκης ωστόσο είναι αντικρουόμενες. Η μία «γραμμή» υποστηρίζει ότι πρέπει να προχωρήσει στις αλλαγές όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να στείλει μήνυμα αποτελεσματικότητας και αποφασιστικότητας σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή για την κυβέρνηση. Γιατί μπορεί να είναι κυρίαρχη πολιτικά, αλλά έχει «κολλήσει» στα εκλογικά ποσοστά των ευρωεκλογών και δεν υπάρχει, όπως λένε οι υποστηρικτές αυτής της οπτικής, χρόνος για χάσιμο.
Επιπλέον, σημειώνουν, πώς θα υπερασπιστεί η κυβέρνηση το έργο της στη Βουλή στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, που όπως φαίνεται θα γίνει τον Μάρτιο, και λίγο αργότερα θα πάει σε ανασχηματισμό; Αν το κυβερνητικό σχήμα λειτουργεί «ρολόι» πώς θα δικαιολογηθεί η αλλαγή του;
Στον αντίποδα, οι θιασώτες της άλλης «γραμμής» εκτιμούν ότι ένας ανασχηματισμός τώρα θα έδινε την εντύπωση ότι ο Πρωθυπουργός θέλει να τραβήξει τα βλέμματα από το δύσκολο θέμα των Τεμπών, επιχειρώντας με «στρεβλό» τρόπο αλλαγή της ατζέντας και δείχνοντας ότι υποεκτιμά το μήνυμα που έδωσαν οι πολίτες. Ο Πρωθυπουργός, προς το παρόν, συζητά αλλά δεν αποκαλύπτει τις σκέψεις του, η ονοματολογία παρ’ όλα αυτά έχει ξεκινήσει καθώς όλοι αναμένουν αλλαγές μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου.
Τα πρόσωπα και οι μετακινήσεις
Δύο πρόσωπα θεωρούνται καθοριστικά για το νέο σχήμα, όποτε γίνει ο ανασχηματισμός. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Σταύρος Παπασταύρου. Για τον πρώτο γίνεται ξανά συζήτηση για ενδεχόμενη μετακίνησή του στο Μέγαρο Μαξίμου, λέγεται όμως ότι εκείνος δεν θέλει να μετακινηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών. Στην περίπτωση αυτή επικρατέστερος διάδοχός του θεωρείται ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ για τη θέση του στο υπουργείο Οικονομικών ακούγονται τα ονόματα των Κυριάκου Πιερρακάκη και Νίκου Δένδια.
Το υπουργείο Μεταφορών ακούγεται ότι θα «σπάσει» στα δύο και θα ξεχωρίσουν τα υπουργεία Μεταφορών και Υποδομών. Ακόμα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί τίποτα, αλλά διακινείται το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου, ο οποίος είναι συχνός επισκέπτης του Μεγάρου Μαξίμου, ως αντικαταστάτης του Χρήστου Σταϊκούρα.
Το όνομα του Στ. Παπασταύρου ακούγεται και για άλλα υπουργεία. Πιθανή είναι και η μετακίνηση του Θεόδωρου Σκυλακάκη από το υπουργείο Ενέργειας, αλλά και του Αδωνη Γεωργιάδη από το υπουργείο Υγείας, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες το θέλει και ο ίδιος. Για το υπουργείο Ενέργειας ακούγεται ο Μάκης Βορίδης.
Καλά πληροφορημένες πηγές λένε στο «Βήμα» ότι ο ανασχηματισμός θα είναι ισορροπημένος, διατηρώντας το μείγμα κεντρώων και δεξιών στελεχών, που θα αποτελεί και απάντηση στις επικρίσεις περί δεξιάς στροφής της κυβέρνησης.
Οι σεισμοί και η αγωνία για το καλοκαίρι
Μέσα σε όλα, οι σεισμικές δονήσεις στην περιοχή της Σαντορίνης έχουν ταρακουνήσει και το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο βρίσκεται στο πόδι εδώ και μία εβδομάδα. Η διαχείριση του θέματος από πλευράς πρόληψης θεωρείται ότι ήταν η καλύτερη δυνατή. Στη Σαντορίνη βρίσκονται εκτός από την ειδική μονάδα του στρατού, η ΕΜΑΚ, η Πυροσβεστική, υγειονομικό κλιμάκιο, ενώ ένα αρματαγωγό ελλιμενίστηκε στην Ιο για παν ενδεχόμενο. Οι κάτοικοι ανησυχούν για τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους αλλά και για τον τουρισμό, καθώς την 1η Μαρτίου ξεκινούν οι κρουαζιέρες.
Η εικόνα που έχει το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι δεν υπάρχουν ακυρώσεις, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την αντίδραση των τουριστικών αγορών σε ένα ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού. Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσουν τα έργα για την αποτροπή των κατολισθήσεων στην Καλντέρα, αλλά και όπου αλλού χρειαστεί, μετά τις υποδείξεις του καθηγητή Ευ. Λέκκα.
Οπως ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης, ήδη αναζητείται χρηματοδότηση για την κατασκευή πύλης διαφυγής στο νότιο τμήμα του νησιού, εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη. Θέμα αποζημιώσεων δεν φαίνεται ότι συντρέχει για επιχειρηματίες και εργαζομένους, όμως θα γίνει μία πρώτη επαφή των φορέων με το υπουργείο Εργασίας στις αρχές της εβδομάδας.