Η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως 47ου Προέδρου των ΗΠΑ φέρνει νέες εξελίξεις, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στο ελληνοτουρκικό ζήτημα, παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν εξεπλάγη με το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Το ερώτημα είναι ποια στάση και ποια πολιτική θα διαλέξει να ακολουθήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος στο πλέγμα της Ανατολικής Μεσογείου και στα «ελληνοτουρκικά» και ποιος θα είναι ο ρόλος του τέως Υπουργού Εξωτερικών της Αμερικής, Μάικ Πομπέο, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει σημνατικό ρόλο στην νέα κυβέρνηση Τραμπ, με τον οποίο είχε συναντηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αθήνα.
Κατά τα τέλη της πρώτης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, ο Πομπέο είχε συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγο αφότου είχε αναλάβει τα ηνία της χώρας, στα Χανιά και στη Σούδα, στη διάρκεια της οποίας υπογράφηκε το πρωτόκολλο τροποποίησης της αμυντικής διμερούς συμφωνίας, ενώ ακολούθησε ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ. Στο πλαίσο αυτό υπήρξε και η επιστολή Πομπέο με τις εγγυήσεις αφαλείας των ΗΠΑ για την χώρα μας και την στήριξη της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.
Ένα πολύ σημαντικό ερώτημα τίθεται γύρω από την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Τραμπ έναντι της Τουρκίας. Είναι γεγονός ότι στην πρώτη του θητεία ο Αμερικανός απείλησε τον Ερντογάν ότι «θα βουλιάξει την τουρκική οικονομία» ενώ υπέγραψε διάταγμα για την επιβολή κυρώσεων βάση της νομοθεσίας CAATSA για αποκλεισμό της Τουρκίας από τα F-35. Το μεγαλύτερο, ωστόσο, πλήγμα των τουρκικών συμφερόντων σημειώθηκε όταν ο «Πλανητάρχης» με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας τον χαρακτήρισε «ηλίθιο» και του απαγόρευσε ουσιαστικά οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση προς τη Βόρεια Συρία.
Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι πως οι σχέσεις Ουάσινγκτον – Άγκυρας δεν πρόκειται να βελτιωθούν άμεσα, καθώς η πλήρης στήριξη του Τραμπ στο Ισραήλ και στον προσωπικό φίλο του Νετανιάχου, τον φέρει σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Τούρκο ηγέτη ο οποίος έχει κηρύξει «τζιχαντ» εναντίον του Ισραήλ με αφορμή την Γάζα.