Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η αλήθεια που αποτυπώνεται στα νούμερα περιγράφει μια ζοφερή κατάσταση όταν το 26,1% των πολιτών της χώρας, δηλαδή 1 στους 4 – βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού σύμφωνα με την Eurostat και όταν σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το 20% των φτωχών πληθυσμιακών ομάδων δεν έλαβε ιατρική εξέταση ή θεραπεία όταν χρειάστηκε.
Η καταστροφή συντελέστηκε με πολλούς τρόπους ενώ στους πρόσφατους σχεδιασμούς περιλαμβάνονται σύμφωνα με τα ρεπορτάζ και οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων.
Ένα σχέδιο, δρομολογημένο από την αρχή της διακυβέρνησης, αλλά καθυστέρησε γιατί μεσολάβησε η πανδημία και τα «χειροκροτήματα» στους γιατρούς, τους οποίους μετά λοιδόρησε.
Οι πολίτες αναζητούν απεγνωσμένα ένα ραντεβού και αναμένουν για μήνες για να το καταφέρουν. Τα φάρμακα γίνονται πανάκριβα, η νοσηλεία σε αναμονή, ασθενείς και γιατροί σε απόγνωση. Ο Άδωνις Γεωργιάδης γίνεται αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών και σφοδρών αντιδράσεων των πολιτών, ωστόσο, κωφεύει. Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιδεικνύει «δυσανεξία στον συνδικαλισμό και στα δίκαια κοινωνικά αιτήματα» και «αντί να απολογείται κουνάει προκλητικά το δάχτυλο».
Σε αυτή την ζοφερή κατάσταση η αξιωματική αντιπολίτευση προτάσσει το θέμα της Υγείας με την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε χθες και φέρνει τον υπουργό Υγείας στη Βουλή για να δώσει εξηγήσεις.
Δριμύ κατηγορώ αναμένεται να εξαπολύσει η αξιωματική αντιπολίτευση για τις πολιτικές ιδιωτικοποίησης της Υγείας και της διαρκούς υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών και φέρνει το θέμα στη Βουλή για να απολογηθεί η κυβέρνηση για τη διάλυση της Δημόσιας Υγείας.
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Πώς οδηγήθηκε το ΕΣΥ σε κατάρρευση
Λόγος πρώτος: Μείωση ανθρώπινου δυναμικού
Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας κατέρρευσε διότι από το 2021 το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ μειώθηκε κατά περίπου 7.500, οι οποίοι δεν έχουν αναπληρωθεί.
Το τακτικό προσωπικό του υπουργείου Υγείας μειώθηκε στους 70.156 και το μη τακτικό προσωπικό ανήλθε στους 41.846.
Επίσης το ιατρικό προσωπικό που απασχολείται στις Δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, μειώθηκε κατά 3,6% το 2023 σε σχέση με το 2022.
Το νοσηλευτικό προσωπικό μειώθηκε το 2023 κατά 1,1% σε σχέση με το 2022. Το δε προσωπικό των λοιπών ειδικοτήτων παρουσίασε μείωση το 2023 σε σχέση με το 2022 κατά 2,3%.
Λόγος δεύτερος: Υποβάθμιση Υποδομών του ΕΣΥ
Η σύγκριση είναι αποκαρδιωτική με την Ευρώπη. Μέσος όρος ΜΕΘ στην Ε.Ε. είναι 12.000 κλίνες σε 100.000 κατοίκους ενώ στη χώρα μας μόλις 6. Ο αριθμός των ανεπτυγμένων κλινών ΜΕΘ μειώνεται λόγω έλλειψης εντατικολόγων ιατρών και εξειδικευμένων νοσηλευτών.
Παράλληλα υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό καθώς και σοβαρά προβλήματα στις κτηριακές υποδομές των δομών, κυρίως λόγω παλαιότητας και ανεπαρκούς συντήρησης.
Λόγος τρίτος: Πλήρη εγκατάλειψη της Πρωτοβάθμιας φροντίδας
Σύμφωνα με την πικρή αλήθεια των αριθμών 237 ΤΟΜΥ λειτουργούσαν το 2019 και σήμερα έχουν προστεθεί μόλις 10 νέες ΤΟΜΥ. Ενώ παραμένει ανεφάρμοστη η υπουργική απόφαση για τη σύσταση 177 ΚΟΜΥ, ενώ με τον ν.5102/2024 οι ΚΟΜΥ κατ’ ουσίαν διαλύονται και παροπλίζονται.
Την ώρα που 1 στους 5 συνανθρώπους μας πάσχει από κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας κάτι που ισοδυναμεί με 2 εκατ. ανθρώπους, η κυβέρνηση με τη νέα ψυχιατρική μεταρρύθμιση βάζει σε προτεραιότητα το οικονομικό συμφέρον έναντι της ποιότητας των ψυχιατρικών υπηρεσιών.
0% είναι η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για την οδοντιατρική φροντίδα. Σύμφωνα μάλιστα με Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, η δημόσια οδοντιατρική δαπάνη αγγίζει το 0%, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 31%. Μειώθηκαν κατά 72% οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας.
Πλήρως απαξιωμένα είναι και τα Κέντρα Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει αυξήσει τα εμπόδια στην ισότιμη και καθολική πρόσβαση των κατοίκων της χώρας σε δωρεάν ποιοτικές μορφές υγείας. Ενδεικτικό είναι ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat, είναι η πρώτη χώρα εντός Ε.Ε σε ποσοστό (17%) ακάλυπτων αναγκών υγείας του πληθυσμού της. Ο ενωσιακός μέσος όρος είναι μόλις 3,3%.
Παράλληλα υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων κυρίως για καρκινοπαθείς, ενώ απεντάχθηκαν απαραίτητα φάρμακα από την αποζημίωση του ΕΟΠΥ.
Οι δημόσιες δαπάνες και η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας είναι στο 5,5% του ΑΕΠ με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι 2 μονάδες πάνω.
Πώς μεθοδεύεται η πλήρη ιδιωτικοποίηση όλου του φάσματος της Υγείας
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Υγείας στη χώρα και έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα που ανοίγουν το δρόμο για αυτό, όπως η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, ή το πράσινο φως που άναψε στους ιδιώτες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ παίρνοντας αμοιβή από τον ασθενή.
Τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία έχουν ανοίξει το δρόμο της πλήρους ιδιωτικοποίησης ενώ επιβαρύνουν τον ασθενή με 2.000 ευρώ.
Παράλληλα αυξήθηκε η συμμετοχή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων. Και επιπλέον οι εργολάβοι επέστρεψα με αποτέλεσμα ακριβότερες και αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες.
Με όλα τα παραπάνω μέτρα μεθοδεύτηκε από την κυβέρνηση η αποχώρηση του κράτους από τις συνταγματικές του υποχρεώσεις της προστασίας της υγείας των πολιτών και το πολύτιμο αυτό δημόσιο αγαθό γίνεται εμπορικό προϊόν.