Σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «η νίκη των ανταρτών στην Συρία αποτελεί ήττα για την Ρωσία και το Ιράν», καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και οι μαχητικές ομάδες κατέκλυσαν τη Δαμασκό.
Αν και η ΕΕ χαιρετίζει την κατάρρευση του καθεστώτος στην Συρία, η Γερμανία φαίνεται πως ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενός νέου προσφυγικού κύματος.
Κάγια Κάλας για την Συρία: «Μια θετική και πολυαναμενόμενη εξέλιξη»
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Κάγια Κάλλας, ανέφερε σε δήλωση της σήμερα πως «το τέλος της δικτατορίας του Σύρου προέδρου Μπασάρ Άσαντ είναι «μια θετική και πολυαναμενόμενη εξέλιξη. Δείχνει επίσης την αδυναμία των υποστηρικτών του Άσαντ, της Ρωσίας και του Ιράν».
«Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στην περιοχή», δήλωσε η ίδια. «Η διαδικασία ανοικοδόμησης της Συρίας θα είναι μακρά και περίπλοκη και όλα τα μέρη πρέπει να είναι έτοιμα να συμμετάσχουν εποικοδομητικά», πρόσθεσε.
Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Βρετανίας Άντζελα Ρέινερ, επίσης, σε συνέντευξή της στο Sky News χαιρέτισε τη διαφαινόμενη κατάρρευση της κυβερνητικής παράταξης. «Πρέπει να υπάρξει μια πολιτική λύση σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ», είπε.
«Πρέπει να δούμε τους πολίτες και τις υποδομές να προστατεύονται. Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, χρειαζόμαστε σταθερότητα σε αυτή την περιοχή», συμπλήρωσε.
Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία
Σήμερα το πρωί, οι Σύροι αντάρτες εισέβαλαν στην Δαμασκό, νικώντας έτσι έναν σκληρό εμφύλιο πόλεμο που διήρκεσε πάνω από μια δεκαετία και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Η σουνιτική μαχητική οργάνωση Hayat Tahrir al-Sham σε τηλεοπτικό μήνυμα ανακοίνωσε ότι η πόλη «απελευθερώθηκε, και ο τύραννος Μπασάρ αλ Άσαντ ανατράπηκε».
Ο Μπασάρ αλ Άσαντ, επί χρόνια πρόεδρος της Συρίας, πήρε την εξουσία από τον πατέρα του το 2000, ενώ φέρεται να έχει εγκαταλείψει τη χώρα, σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές. Ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους της Δαμασκού και άλλων μεγάλων πόλεων για να γιορτάσει το τέλος του καθεστώτος του, ενώ οι αντάρτες άνοιξαν τις πύλες των φυλακών του Άσαντ, απελευθερώνοντας χιλιάδες κρατούμενους.
Η είδηση έγινε γνωστή αφού οι αντάρτες κατέλαβαν το βασικό προπύργιο της Χομς, και οι κυβερνητικές δυνάμεις εγκατέλειψαν τις θέσεις τους. Μ’ αυτό τον τρόπο, αποκόπτεται το λιμάνι της Ταρτούς από την υπόλοιπη χώρα και απομονώνονται οι ρωσικές ναυτικές και αεροπορικές βάσεις στην ακτή. Η Μόσχα για χρόνια υποστήριζε το καθεστώς του Άσαντ και δεν παρέλειπε να πλήττει πόλεις που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών.
Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία ξεκίνησε το 2011, καθώς η Αραβική Άνοιξη σάρωσε την περιοχή, και αργότερα οι μαχητές του ISIS κατέλαβαν μεγάλες εκτάσεις πριν ηττηθούν από έναν συνασπισμό τοπικών και διεθνών ομάδων.
Η κυβέρνηση Άσαντ κατηγορείται για την συμπεριφορά της κατά αμάχων, χρήση χημικών όπλων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, αυθαίρετη κράτηση αθώων ανθρώπων και βασανιστήρια στις διαβόητες φυλακές του καθεστώτος.
Τι φοβάται η Γερμανία
Παρά την ευχαρίστηση της ΕΕ με τις εξελίξεις, η Γερμανία έχει ήδη φέρει στον δημόσιο διάλογο το ενδεχόμενο η κατάσταση στην Συρία να προκαλέσει νέο προσφυγικό κύμα ή επαναπατρισμό Σύρων που ζουν ήδη στο εξωτερικό.
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση στην Συρία. Δεν είναι ακόμη δυνατό να προβλεφθεί εάν αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε μετακινήσεις προσφύγων στην περιοχή ή έξω από αυτήν», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στον Όμιλο ΜΜΕ Funke. Παράλληλα, δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν η κατάσταση καθιστά ευκολότερη την απέλαση μεταναστών από τη Γερμανία προς τη Συρία ή εάν αναμένεται κύμα επαναπατρισμού Σύρων που ζουν στη χώρα.
Ο Γιούργκεν Χαρτ (CDU), από την πλευρά της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει άμεσα αύξηση της προσφυγικής ροής από την Συρία. «Ένα δεύτερο μεγάλο προσφυγικό κύμα το θεωρώ για την ώρα απίθανο. Δεν το είδαμε ούτε στην περίπτωση του Χαλεπιού», δήλωσε ο Χαρτ στην «Rheinische Post». Ταυτόχρονα, όμως, τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί, «σε περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες μεταξύ των ομάδων και κλιμακωθεί εκ νέου η εμφύλια σύγκρουση».
Ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, του CDU, Νόρμπερτ Ρέτγκεν χαρακτήρισε την πτώση του καθεστώτος Άσαντ ως «μεγάλη απελευθέρωση για την χώρα και τους ανθρώπους».
«Η κόλαση του Άσαντ τελείωσε έπειτα από 13 χρόνια», δήλωσε ο Ρέτγκεν στο περιοδικό «Der Spiegel». Παράλληλα, χαρακτήρισε την Τουρκία ως τον «μεγάλο κερδισμένο» της αλλαγής καθεστώτος. «Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά την κατάσταση. Έχει τεράστιο συμφέρον να μην διαλυθεί η Συρία, προκειμένου να επιτευχθεί η επιστροφή τριών εκατομμυρίων Σύρων που βρίσκονται στην Τουρκία», πρόσθεσε, ενώ ανέδειξε την ανάγκη η Ευρώπη «να πλησιάσει την Τουρκία και να διερευνήσει την προοπτική συνεργασίας».
Για τον κίνδυνο η «αιματηρή κοσμική δικτατορία» Άσαντ στη Συρία να αντικατασταθεί από μια θρησκευτική-φονταμενταλιστική δικτατορία, μίλησε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag Μίχαελ Ροτ (SPD). «Η Συρία είναι ένα πολυεθνοτικό και πολυθρησκειακό κράτος. Η χώρα αξίζει μια πραγματική ευκαιρία για ειρήνη, συμφιλίωση και σταθερότητα», έγραψε ο Ροτ σε ανάρτησή του στο «Χ».
Σύμφωνα με την αστυνομία, στο Βερολίνο βρίσκεται μια «σχετική μικρή ομάδα» Σύρων, η οποία διαδήλωσε νωρίτερα σήμερα στην περιοχή Νοϊκέλν, όπου ζουν πολλοί Τούρκοι και Άραβες, κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα «Ελεύθερη Συρία».
Οι επιφυλάξεις της γαλλικής ακροδεξιάς
Παράλληλα, οι ακροδεξιοί ηγέτες της Γαλλίας εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με «τον κίνδυνο ενός μεταναστευτικού κύματος» μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ και κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να «προλάβει» τις εξελίξεις.
«Βλέπουμε σήμερα αυτούς τους πολιτοφύλακες, κληρονόμους τόσο του Ισλαμικού Κράτους όσο και της Αλ Κάιντα, να αναλαμβάνουν την εξουσία στη Συρία», είπε ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, στο κανάλι France 3.
«Σε μερικούς μήνες είναι πιθανό ότι θα πληρώσουμε τις συνέπειες αυτής της κατάληψης της εξουσίας από τους ισλαμιστές φονταμενταλιστές, με σημαντικές μεταναστευτικές ροές», πρόσθεσε.
Ο Μπαρντελά κάλεσε τις 27 χώρες της ΕΕ «να εξετάσουν τον κίνδυνο» μιας μεταναστευτικής κρίσης καθώς στο κύμα των προσφύγων θα μπορούσαν να διεισδύσουν και «ισλαμιστές τρομοκράτες».
Το επιχείρημα αυτό επανέλαβε και ο σύμμαχός του, Ερίκ Σιοτί, της UDR (Ένωση Δεξιών για τη Δημοκρατία) που προέβλεψε σε ανάρτησή του στο «Χ» ότι θα υπάρξει «χάος με ανυπολόγιστες συνέπειες» για την Ευρώπη, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «πίσω από τους υποτιθέμενους αντάρτες βρίσκονται οι χειρότεροι ισλαμιστές».
Ο Ερίκ Ζεμούρ (Reconquête!), θεωρεί ότι «αυτή η νέα αστάθεια υπάρχει κίνδυνος να επιτρέψει την εγκαθίδρυση ενός νέου ισλαμικού χαλιφάτου» στην περιοχή». Ως αποτέλεσμα αναμένεται να απειληθεί ο χριστιανικός πληθυσμός που έχει γίνει «όμηρος ενός καθεστώτος που σκοτώνει εξ ονόματος του Αλλάχ».
Μακρόν: «Επιτέλους το κράτος της βαρβαρότητας έπεσε»
Αντίθετα με την ακροδεξιά της χώρας του, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτησε την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ στην Συρία αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «επιτέλους, το κράτος της βαρβαρότητας έπεσε».
Σε μήνυμα του ο Μακρόν χαιρετίζει «το κουράγιο και την υπομονή του λαού της Συρίας», ενώ επισημαίνει ότι σε αυτές τις στιγμές αστάθειας εύχεται «ειρήνη, ελευθερία και ενότητα». Η Γαλλία παραμένει δεσμευμένη στην επίτευξη της ασφάλειας για όλους στη Μέση Ανατολή καταλήγει ο Γάλλος πρόεδρος.