back to top
Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
15 C
Athens
Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
15 C
Athens

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν – Η ατζέντα και τα «αγκάθια»

Αυτή την ώρα η συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας - Τα «ήρεμα νερά», η υφαλοκρηπίδα και ο Τραμπ

Ο Υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν έφτασε στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα λίγο μετά τις 10:30 όπου συνάντησε τον Γιώργο Γεραπετρίτη.

Η εκλογή Τραμπ έχει δημιουργηθεί μια “κινούμενη άμμο” στις διεθνείς ισορροπίες μέσα στις οποίες θα επιδιώξουν να κινηθούν οι δύο υπουργοί. Θα συζητηθεί το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας ώστε να αποτυπωθεί η απόσταση των δύο πλευρών, να αναζητηθούν τρόποι συνεργασίας και φυσικά σε περίπτωση αποτυχίας της συνεννόησης να διατηρηθεί τουλάχιστον το ήπιο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

«Μόνη διαφορά μας η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα»

Στο πλαίσιο την άφιξης του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα αύριο το πρωί, ο Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε στην τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», τονίζοντας πως η επίλυση της διαφοράς της υφαλοκρηπίδας θα είναι καθοριστική για την αποτροπή εντάσεων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:

«Υποδεχομαι στην Αθήνα τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, με τον οποίο έχουμε επιτύχει, βήμα-βήμα, ένα επίπεδο εμπιστοσύνης ώστε να συζητούμε με ειλικρίνεια και να προλαμβάνουμε κρίσεις. Θα μιλήσουμε για διμερή και διεθνή θέματα και θα προετοιμάσουμε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας στις αρχές του επόμενου έτους. Χωρίς να αγνοούμε τα ιστορικά βιώματα του παρελθόντος, οφείλουμε να χτίσουμε στέρεες γέφυρες φιλίας για το μέλλον. Όραμά μου είναι μια γειτονιά μακράς ειρήνης και ευημερίας μεταξύ των λαών μας».

Όπως ανέφερε και ο κ. Φιντάν οι δυο πλευρές συζητούν ποιοτικά τα υπάρχοντα προβλήματα, με στόχο τον τερματισμό και την οριστική επίλυσή του με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκομίσουν συμφέρον αμφότερες.

Ο κ. Γεραπετρίτης, βέβαια, σημείωσε πως υπάρχει μια διαφόρα ανάμεσα στις δύο χώρες,η οποία ενδέχεται να οδηγηθεί ενωπίον διεθνούς δικαιοδοσίας κι αυτή είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Πιο αναλυτικά η δήλωση του:

«Αυτή δεν είναι μόνο η δική μας θέση αλλά και η θέση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας που επιβάλλει ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ κρατών με αντικείμενες ή παρακείμενες ακτές πραγματοποιείται κατόπιν συμφωνίας με βάση το διεθνές δίκαιο και, αν η συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε εύλογο χρονικό πλαίσιο, τα ενδιαφερόμενα κράτη μπορεί να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης βάσει συνυποσχετικού. Η εθνική κυριαρχία των κρατών δεν μπορεί να είναι αντικείμενο συζήτησης ή διεθνούς δικαιοδοσίας. Στο ζήτημα, όμως, της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μπορούμε θεωρώ να προχωρήσουμε συντεταγμένα σε μία ουσιαστική συζήτηση με αμοιβαία εποικοδομητικό πνεύμα. Και με τη βαθιά πεποίθηση ότι η οριστική επίλυση του ζητήματος αυτού θα ήταν καθοριστική για την αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα και για την αποφυγή δυνητικών εντάσεων. Έχω πλήρη συναίσθηση της δυσκολίας του εγχειρήματος, αλλά είναι χρέος να προσπαθήσουμε. Και, πάντως, οφείλουμε να διατηρήσουμε την καλή συνεργασία και τους ωφέλιμους διαύλους επικοινωνίας».

Ύστερα, ο Τούρκος δημοσιογάφος θέλησει να αναφερθεί στις πρωτοβουλίες για την περιβαλλοντική προστασία του Αιγαίου, υπογραμμίζοντας πως η τουρκική κοινή γνώμη θεωρεί πως χρησιμοποιούνται προκειμένου να αλλάξει η υπάρχουσα κατάσταση των γεγονότων. Ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε πως:

«Η ελληνική πλευρά είναι, όπως πάντοτε, σαφής και ειλικρινής και δεν έχει καμία απολύτως επιδίωξη παραπλάνησης», ενώ τόνισε πως αυτές οι πρωτοβουλίες αποσκοπούν στην ένωση των δυο λαών.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω απο το Κυπριακό ζήτημα, ο κ. Υπουργός στάθηκε στο ότι δημιουργούνται καλύτερες συνθήκες δεδομένης της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Είναι γεγονός άλλωστε πως και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας οραματίζεται τη μετατροπή του Αιγαίου σε «θάλασσα ειρήνης», κάτι το οποίο αποδεικνύει τις καλό κλίμα των σχέσεων των δυο χωρών.

Ωστόσο, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα της πολιτικής που θα διαλέξει να ακολουθήσει ο νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, τόσο στο ελληνοτουρκικό ζήτημα όσο και σε ενδεχόμενες νέες προκλήσεις της γείτονος χώρας. Είναι γνωστό πως οι σχέσεις Ουάσινγκτον – Άγκυρας δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, ύστερα από τις απειλές του Τραμπ προς τον Ερντογάν ότι θα «βουλιάξει την τουρκική οικονομία» και την επιβολή απαγόρευσης στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Συρία, αλλά και μετά το «τζιχάντ» του Τούρκου Προέδρου εναντίον του Ισραήλ και του προσωπικού φίλου του Τραμπ, Νετανιαχού. Το γεγονός, όμως πως ο Πρόεδρος της Αμερικής, ουκ ολίγες φορές έχει δείξει την αρέσκεια του προς το πρόσωπο αυταρχικών ηγετών, τύπου Ερντογάν, ενδέχεται να φέρει την Ελλάδα σε αμυντικά μειονεκτική θέση στο Αιγαίο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Popular Articles