Το αιφνιδιαστικό «πάγωμα» της υλοποίησης του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, που επιβεβαιώθηκε με την προσωρινή αναστολή πληρωμών από τον ΑΔΜΗΕ στη γαλλική Nexans και την αποχώρηση των ερευνητικών πλοίων από την Κρήτη για την Ιταλία, έχει ως αποτέλεσμα την ταχεία κινητοποίηση των κυβερνήσεων των τριών χωρών.
Οι ΥΠΕΞ Ελλάδας (Γεραπετρίτης), Κύπρου (Κόμπος) και Ισραήλ (Σαάρ) αναμένεται να συναντηθούν την ερχόμενη Πέμπτη (13/3) στην Αθήνα και το περιεχόμενο της ατζέντας τους, σύμφωνα με το ERTNews, αποτελείται από τις «περιφερειακές εξελίξεις στην ενέργεια» και παράλληλα την προετοιμασία της τριμερούς που θα γίνει στην Ιερουσαλήμ, πιθανόν εντός του Απριλίου.
Το νέο πρόβλημα που ανέκυψε με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ συζητήθηκε και στο πλαίσιο της συνάντησης Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη, όταν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισκέφθηκε την Αθήνα στο πλαίσιο της διευρυμένης άτυπης Συνόδου για το Κυπριακό, που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 17-18 Μαρτίου.
Η συνάντηση των τριών υπουργών Εξωτερικών πραγματοποιείται στον απόηχο των ενδείξεων ότι με αφορμή το «γεωπολιτικό ρίσκο» ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγηθεί σε ναυάγιο αυτό το υψηλής στρατηγικής σημασίας ενεργειακό έργο των 2 δισ. ευρώ. Ένα project, το οποίο έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που το επιχορηγεί με 657 εκατ. ευρώ, των ΗΠΑ που έχει ξεκάθαρη στρατηγική υπέρ της υλοποίησής του και έχουν εκφράσει πρόθεση χρηματοδότησής του μέσω της DFC, της Γαλλίας η οποία συζητά και την απόκτηση ιδιωτικής συμμετοχής στην κοινοπραξία κατασκευής μέσω της Meridiam, επιπλέον του κατασκευαστικού μέρους του καλωδίου που έχει αναλάβει η Nexans, αλλά και του Ισραήλ που έχει κάνει σαφή την πρόθεσή του για επιτάχυνση, προκειμένου να ενισχύσει την ενεργειακή αυτονομία του.
Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει έως την προσεχή Πέμπτη και την κατ’ ιδίαν συνάντηση των ΥΠΕΞ στην ελληνική πρωτεύουσα εκτιμάται ότι οι διπλωματικές προσπάθειες μεταξύ Αθήνας – Ουάσινγκτον – Τελ Αβίβ και Λευκωσίας θα ενταθούν, ενώ θα επιχειρηθεί να διατηρηθούν ανοιχτοί οι διπλωματικοί δίαυλοι επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά, η οποία με την επιθετική στάση και τις διαρκείς απειλές έχει εγκλωβίσει σε πολιτική ανοησία το ελληνικό ΥΠΕΞ και το Υπουργείο Ενέργειας, με αποτέλεσμα να μην έχει προχωρήσει ακόμη η έκδοση των απαραίτητων NAVTEX για να συνεχιστούν οι έρευνες σε διεθνή ύδατα. Οι προσπάθειες όλες των πλευρών εστιάζουν στο πώς θα μπορέσει να παραμείνει ζωντανό το επενδυτικό ενδιαφέρον και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ να μην παγώσει οριστικά κι επομένως να προκαλέσει οικονομική, αλλά και γεωπολιτική φθορά.
Πιο απλά, γίνονται προσπάθειες για να αρθεί το γεωπολιτικό αδιέξοδο, το οποίο στην ουσία ξεκίνησε με το συμβάν που εκτυλίχθηκε προ μηνών ανοιχτά της Κρήτης, με τουρκικά πολεμικά πλοία να παρακολουθούν και να παρεμποδίζουν τις έρευνες πόντισης καλωδίου από τα δύο ναυλωμένα ιταλικά ερευνητικά σκάφη.