back to top
Σάββατο, 22 Μαρτίου, 2025
8.6 C
Athens
Σάββατο, 22 Μαρτίου, 2025
8.6 C
Athens

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

Σεισμοί Σαντορίνη: Τι έδειξε η αυτοψία Λέκκα στην περιοχή

Δεν συνδέεται με ηφαιστειακή έκρηξη η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες όπως εξήγησε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας

Με τους σεισμούς στις Κυκλάδες να συνεχίζονται, οι Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή και κρίνεται συνεχώς αναγκαία η λήψη νέων μέτρων. Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας βρίσκεται στην Σαντορίνη και πραγματοποιεί αυτοψία στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια επιτόπιας εξέτασης, παρατηρήθηκαν κατολισθήσεις και κίνδυνοι που απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις. Η σεισμική δραστηριότητα παρακολουθείται στενά και οι Αρχές λαμβάνουν συνεχώς νέα μέτρα για την προστασία των πολιτών και των υποδομών.

«Είμαστε σε εξέλιξη μιας σεισμικής δραστηριότητας, η οποία περιλαμβάνει τις τελευταίες 50 ώρες 210 σεισμούς, εκ των οποίων οι 8 σεισμοί είναι από 4 βαθμούς κλίμακας Ρίχτερ. Οι περισσότεροι εκδηλώθηκαν σήμερα το πρωί», ανέφερε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Αναφορικά με τους συνεχείς σεισμούς ο κ. Λέκκας διευκρίνισε ότι όσο σημειώνεται σεισμική δραστηριότητα, το ρήγμα εκτονώνεται και έτσι αδειάζει.

«Το θέμα είναι ότι δεν ξέρουμε πόση ενέργεια έχει αυτό το ρήγμα, και αν η υπόλοιπη ενέργεια θα προκαλέσει κάποιον αξιόλογο σεισμό σε μέγεθος. Αυτό δεν το ξέρουμε ούτε εμείς, ούτε σε παγκόσμιο επίπεδο. Δηλαδή, τι δυναμικότητα έχει συγκεντρωθεί σε ένα ρήγμα. Τα δύο ρήγματα από την Αμοργό μέχρι τη Σαντορίνη είναι αυτά που δίνουν τους τελευταίους σεισμούς. Έδωσαν τον σεισμό του 1956 με μέγεθος 7,6. Είναι βέβαιο ότι αυτό το ρήγμα δεν θα δώσει τον ίδιο σεισμό, γιατί για να γίνει πρέπει να περάσουν χιλιετίες. Υπάρχει όμως ενδεχόμενο η συσσώρευση να προκαλέσει σεισμό 5,5, αλλά όχι πάνω από 6. Δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στη Σαντορίνη. Τα ρήγματα είναι μακριά. Οι επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες», σημείωσε.

Οι σεισμοί δεν σχετίζονται με ηφαιστειακή δραστηριότητα

Παράλληλα, ο καθηγητής τόνισε πως οι σεισμοί που καταγράφονται στην περιοχή δεν έχουν καμία σχέση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα της Σαντορίνης ή του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπο. Επομένως, δεν υπάρχει ανησυχία για κάποια ηφαιστειακή έκρηξη.

«Από τις αναλύσεις που κάναμε, είδαμε ότι οι σεισμικές δραστηριότητες δεν έχουν καμία σχέση με τον ηφαιστειακό χώρο. Ούτε στην καλδέρα της Σαντορίνης, ούτε το Κολούμπο», εξήγησε.

«Συνεδριάσαμε μετά από εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, και με την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου και την Επιτροπή Ηφαιστειακού Κινδύνου, γιατί συνυπάρχει ο κίνδυνος. Ασχέτως αν στη σημερινή ηφαιστειακή δραστηριότητα δεν συμμετέχει ο ηφαιστειακός κίνδυνος, έτσι λοιπόν συνεδριάσαμε οι δύο επιτροπές για να προτείνουμε τα μέτρα τα οποία θα εφαρμόσει το υπουργείο», πρόσθεσε.

Κίνδυνος λόγω των κατολισθήσεων

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι περιοχές της Σαντορίνης, ειδικά μετά την συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα είναι οι κατολισθήσεις.

Οι Αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει την ανάλυση των συνθηκών αστάθειας στις πέντε πιο ευάλωτες περιοχές: Αθηνιό, Παλιό Λιμένα, Αμούδι, Αμένι και Κορφού, όπου ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά υψηλός.

Στόχος είναι η άμεση λήψη μέτρων, για να μειωθεί ο κίνδυνος. Αναμένεται η εφαρμογή παρεμβάσεων μεγαλύτερης κλίμακας το επόμενο διάστημα.

«Η συνολική εικόνα είναι ότι στις πέντε περιοχές – Αθηνιό, Παλιό Λιμένα, Αμούδι, Αμένι, Κορφού – έχουμε υψηλό κατολισθητικό κίνδυνο, τον οποίο ήδη έχουμε αρχίσει να αναλύουμε, να βλέπουμε τις συνθήκες ασταθείας που υπάρχουν και να προτείνουμε μέτρα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μέσα σε ένα διάστημα ενός μήνα θα έχουν προταθεί τα πρώτα μέτρα, τα οποία είναι τα βραχυπρόθεσμα και τα άμεσα. Στη συνέχεια, μέσα στο καλοκαίρι, θα προταθούν τα μέτρα που έχουν μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα, και βεβαίως, η παρέμβαση που πρέπει να γίνει εδώ προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος απαιτεί βαριά έργα, τα οποία πρέπει να είναι αποδοτικά, οικονομικά και να συνάδουν κυρίως με το περιβάλλον» εξήγησε ο καθηγητής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Popular Articles