Τον Πάπα Φραγκίσκο, στο Βατικανό συνάντησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θεόδωρος Ρουσόπουλος.
Οι δυο τους συζήτησαν για την σημασία της διασφάλισης της αξιοπρέπειας του ανθρώπου αλλά και για θέματα που αφορούν την καταπολέμηση της φτώχειας, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη μετανάστευση.
Συμφώνησαν ότι η ευρωπαϊκή συνεργασία και η αλληλεγγύη πρέπει να αποτελούν τους κεντρικούς άξονες για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.
Ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ως θεματοφύλακας της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ανέφερε, επίσης, ότι η προστασία του περιβάλλοντος παραμένει βασική προτεραιότητα, ενώ αναγνώρισε την σύνδεση της κλιματικής κρίσης με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν, ακόμη, για την ανάγκη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον ψηφιακό κόσμο. Ο κ. Ρουσόπουλος επεσήμανε τον πρωτοποριακό ρόλο που διαδραματίζει το Συμβούλιο της Ευρώπης καθώς είναι ο πρώτος Διεθνής Οργανισμός που, με τη Σύμβαση για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ρυθμίζει την νέα συνθήκη στην οποία εισέρχεται η ανθρωπότητα και βάζει τους κανόνες για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στην νέα εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Σύμφωνα με πηγές, η συνάντηση αυτή ενισχύει τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Αγίας Έδρας, οι οποίοι στηρίζονται σε κοινές αρχές και αξίες, με στόχο την προώθηση της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου παγκοσμίως.
Ρουσόπουλος: «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα που αφορούν την μετανάστευση, τη φτώχεια, την κλιματική αλλαγή και τη τεχνητή νοημοσύνη»
«Είχαμε την ευκαιρία, στη συνάντησή μου με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό, να συζητήσουμε θέματα που αφορούν τη μετανάστευση – ένα θέμα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για όλους μας και ιδίως για τις νότιες χώρες – θέματα που αφορούν τη φτώχεια, την κλιματική αλλαγή, την τεχνητή νοημοσύνη και τους κινδύνους για τη Δημοκρατία.
Ο Πάπας, πριν από χρόνια, απευθυνόμενος στους βουλευτές του Συμβουλίου της Ευρώπης, είχε μιλήσει για αυτούς τους κινδύνους. Φέτος, στο Συμβούλιο της Ευρώπης ψηφίσαμε την πρώτη παγκοσμίως σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τη Δημοκρατία και τους κινδύνους που αυτά αντιμετωπίζουν από την κακόβουλη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος.
Στην επίσκεψη του, τον κ. Ρουσόπουλο συνόδευσαν η Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Δέσποινα Χατζηβασιλείου, η αναπληρώτρια διευθύντρια του γραφείου του στο Στρασβούργο, Stefania Kruger και η σύζυγός του, Μάρα Ζαχαρέα.