Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να αθέτησε την υπόσχεσή του για τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας εντός 24ωρου από την ορκωμοσία του ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, ωστόσο ανάγκασε τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι να προσφέρει «Γη και ύδωρ» προκειμένου να μεσολαβήσει στον Βλαντιμίρ Πούτιν και να τον πείσει για εκεχειρία.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος σε μια προσπάθεια να σώσει την πατρίδα του, βλέποντας μάλιστα το μέτωπο να καταρρέει και τη βοήθεια της Δύσης να είναι ισχνή ανακοίνωσε πως θα παραδώσει μέρος του πλούτου της Ουκρανίας στους συμμάχους της, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας.
«Εάν μιλάμε για συμφωνία, ας κάνουμε μια συμφωνία» είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ενώ επεσήμανε πως είναι πρόθυμος να παραδώσει πλούσια ουκρανικά κοιτάσματα στην Ευρώπη και κυρίως στις ΗΠΑ, ώστε να προστατεύσουν τη χώρα του.
Συγκεκριμένα, είπε ότι η Ουκρανία διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα τιτανίου στην Ευρώπη, το οποίο είναι πολύτιμο στην αεροδιαστημική βιομηχανία, καθώς και κοιτάσματα ουρανίου, το οποίο χρησιμοποιείται στην πυρηνική και την αμυντική τεχνολογία.
«Οι Αμερικανοί βοήθησαν στον μεγαλύτερο βαθμό, επομένως θα πρέπει να κερδίσουν τα περισσότερα», είπε χαρακτηριστικά, λίγο καιρό μετά τις δηλώσεις Τραμπ, ότι οι Ουκρανοί λαμβάνουν αμερικανική βοήθεια, χωρίς να δίνουν πίσω κάτι.
Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε την παραχώρηση ως μια «αμοιβαία επωφελή εταιρική σχέση για εκμετάλλευση» και σημείωσε ότι «οι Αμερικανοί βοήθησαν στον μεγαλύτερο βαθμό, επομένως θα πρέπει να κερδίσουν τα περισσότερα. Θα πρέπει να έχουν αυτήν την προτεραιότητα και θα την έχουν. Θα ήθελα, επίσης, να μιλήσω επ’ αυτού με τον πρόεδρο Τραμπ».
Επιπρόσθετα, είπε πως το Κίεβο και ο Λευκός Οίκος εξετάζουν την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν οι τεράστιες υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ουκρανία για εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ. «Γνωρίζω πως η κυβέρνηση Τραμπ ενδιαφέρεται πολύ για αυτό… Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να υπογράψουμε συμβάσεις για προμήθειες LNG στην Ουκρανία. Και φυσικά, θα είμαστε κόμβος για ολόκληρη την Ευρώπη» συμπλήρωσε.
Από πλευράς της, η Ρωσία στο φόντο των δηλώσεων του Βολοντιμίρ Ζελένσκι εμμένει στις θέσεις της, ωστόσο εκφράζει προθυμία ως προς το να συζητήσει με τον Τραμπ.
Απαίτηση του Κρεμλίνου, πέραν την ανατροπής του Ζελένσκι και της κυβέρνησής του, είναι η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και η απουσία δυτικών στρατευμάτων και δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού από τη χώρα.
Επίσης, ζητάει επίσημη αναγνώριση των εδαφών που προσάρτησε το 2014, αλλά και το Κίεβο να αναγνωρίσει τη ρωσική γλώσσα, όπως και να προσφέρει προστασία στα συμφέροντα των Ρώσων και ρωσόφωνων πολιτών του.
«Η θέση μας είναι ευρέως γνωστή και παραμένει αμετάβλητη. Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε μια πολιτικο-διπλωματική διευθέτηση που θα πρέπει να εξαλείψει τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης. Θα πρέπει να στοχεύει στον τερματισμό της σύγκρουσης παρά στην επίτευξη εκεχειρίας. Η Δύση θα πρέπει να σταματήσει να προμηθεύει όπλα και το Κίεβο να τερματίσει τις εχθροπραξίες. Η Ουκρανία θα πρέπει να επιστρέψει στο ουδέτερο καθεστώς, να προστατεύσει τη ρωσική γλώσσα και να σεβαστεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της», είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαφρόβ.
Τέλος, από την πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ να μην έχει ανοίξει τα χαρτιά του, ωστόσο έχουν υπάρξει διαρροές ως προς το σχέδιο του για τερματισμό του πολέμου από στενούς του συνεργάτες.
Αρχικά, εξέτασε να «παγώσει» για τουλάχιστον 20 χρόνια η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα οι ΗΠΑ να προμηθεύουν με όπλα το Κίεβο. Έπειτα, τα ουκρανικά σύνορα θα διαμορφωθούν με βάση τα εδάφη που κατέχει έως και σήμερα. Δηλαδή θα μικρύνει κατά 20%, γιατί τα συγκεκριμένα εδάφη είναι υπό ρωσική κατοχή.
Παράλληλα, στα ανατολικά θα δημιουργήσει αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μήκους 1.300 χιλιομέτρων, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλαμβάνει τον έλεγχο, στέλνοντας δικά της στρατεύματα, προερχόμενα από κράτη μέλη της, όπως Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα κτλ.
Ο απόστρατος στρατηγός και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Κιθ Κέλογκ, είχε αναφέρει ότι το σχέδιο θα περιλαμβάνει πρόσθετες προειδοποιήσεις προς τη Ρωσία ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τη στρατιωτική τους υποστήριξη προς την Ουκρανία εάν αρνηθεί τους όρους της κατάπαυσης του πυρός.