Η Ρωσία επιχειρεί να διαπραγματευτεί στο Ριάντ με απαιτήσεις τις οποίες το Κίεβο δεν μπορεί να αποδεχτεί, ενώ η Ρωσία φαίνεται να πραγματοποιεί «στρογφή 180 μοιρών» σε ότι αφορά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν συνάντηση στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να συνομιλήσουν, με απώτερο σκοπό την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία, αφήνοντας το Κίεβο να παρακολουθεί από μακριά.
Ενώ οι συνομιλίες έχουν χαρακτηριστεί ως «διερευνητικές» και από τις δύο πλευρές, είναι ήδη σαφές πως η Μόσχα επιμένει σε όρους που θα είναι απαράδεκτοι για την Ουκρανία και τους συμμάχους της.
Οι σημαντικές απαιτήσεις του Κρεμλίνου, όπως τις σκιαγράφησε ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια:
- Η Ουκρανία θα εκχωρήσει περισσότερα εδάφη: Ο Νεμπένζια είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι τμήματα του εδάφους της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας και τεσσάρων άλλων περιοχών (Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια), έχουν «χαθεί αμετάκλητα».
- Απομάκρυνση του Ζελένσκι: Ο Νεμπένζια κατέστησε επίσης σαφές ότι η Ρωσία θέλει να αναγκάσει τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να παραιτηθεί, διότι η θητεία του έχει λήξει, ωστόσο παραμένει στη θέση του λόγω της υπάρχουσας κατάστασης στη χώρα.
- «Ουδέτερη» Ουκρανία: Ο Νεμπένζια διεμήνυσε επίσης ότι η Ουκρανία πρέπει να είναι ένα «αποστρατιωτικοποιημένο, ουδέτερο κράτος, όχι μέρος οποιονδήποτε μπλοκ ή συμμαχιών».
- Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο να αποκλειστούν από τις συνομιλίες
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το BBC, το γεγονός ότι η Ρωσία αναγνωρίζει το «κυρίαρχο δικαίωμα» της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πέρασε απαρατήρητο από τον Τιμοφί Μιλοβάνοφ. Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου, αυτή είναι μια απρόβλεπτη ρωσική δήλωση μετά από τρία χρόνια της πλήρους κλίμακας εισβολής της. Η επιθυμητή ένταξη στο μπλοκ, μαζί με την ένταξη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, ήταν ο πυρήνας της πολιτικής ευθυγράμμισης της Ουκρανίας με τη Δύση, ενώ η επιθετική εκστρατεία της Ρωσίας κατά του Κιέβου, είναι η προσπάθεια της Μόσχας να αρνηθεί στους Ουκρανούς αυτά τα όνειρα ή τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το ότι το Κρεμλίνο αυτή τη στιγμή υποστηρίζει πως δε θα παρεμποδίσει την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, αποτελεί ένα πρώτο σημάδι συμβιβασμού, δίχως αυτό να σημαίνει πως θα συμβεί σύντομα. Τα «χαρτιά» της Μόσχας στην Ένωση, οι φιλικές προς τη Ρωσία Ουγγαρία και η Σλοβακία πιθανότατα θα μπλοκάρουν ή θα σταματήσουν οποιαδήποτε διαδικασία ένταξης. Επιπλέον, εάν το Κίεβο προσχωρούσε στην ΕΕ, αυτό πιθανότατα θα ήταν χωρίς τις εγγυήσεις ασφαλείας που θα παρείχε η ένταξη στο ΝΑΤΟ.
«Εάν η Αμερική δεν θελήσει να προστατέψει την Ουκρανία στο μέλλον, και η Ευρώπη δεν μπορέσει, αυτό θα μπορούσε να καταστήσει προβληματική την επιστροφή των Ουκρανών προσφύγων και θα έκανε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις λιγότερο πρόθυμες να επενδύσουν στην πολύπαθη χώρα» τονίζεται στο BBC.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού,την περασμένη εβδομάδα, ο ΑμερικανόςΥπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ «έσβησε» τις ελπίδες της Ουκρανίας για άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό σενάριο στο πλαίσιο μιας διευθέτησης εν μέσω διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία. Αργότερα, ο Χέγκσεθ φάνηκε να υπαναχωρεί από τις δικές του δηλώσεις, λέγοντας στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι «όλα είναι στο τραπέζι» για την Ουκρανία, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.
Κατά την περσινή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, η συμμαχία επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε «μη αναστρέψιμη πορεία» προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα.
Μετά τις δηλώσεις του Χέγκσεθ, ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι η ένταξη της Ουκρανίας «δεν είναι απαραίτητα κάτι που πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση με τη Ρωσία. Είναι κάτι που αποτελεί απόφαση των συμμάχων». Ο αξιωματούχος επέμεινε ότι «η θέση της συμμαχίας δεν έχει αλλάξει και η Ουκρανία εξακολουθεί να βρίσκεται σε πορεία προς την ένταξη»