back to top
Τετάρτη, 19 Μαρτίου, 2025
9.3 C
Athens
Τετάρτη, 19 Μαρτίου, 2025
9.3 C
Athens

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι προσφέρει ανταλλαγή εδαφών στον Πούτιν και σπάνιες γαίες στον Τραμπ

Ο Ζελένσκι είναι διατεθειμένος να δώσει στον Πούτιν το Κουρσκ και κερδοφόρα συμβόλαια σε αμερικάνικες εταιρείες για επενδύσεις στην Ουκρανία

Σπάνιες γαίες και συμβόλαια σε αμερικάνικες εταιρείες προσφέρει στον Ντόναλντ Τραμπ ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου να τον δελεάσει. Προειδοποιεί, μάλιστα, πως αν αποσύρει την αμερικάνικη βοήθεια από τη χώρα, η Ευρώπη μόνη της δεν θα μπορέσει να τον στηρίξει. Παράλληλα, στον Βλαντιμίρ Πούτιν προσφέρει το Κουρσκ ώστε να πάρει πίσω ουκρανική περιοχή.

«Δεν μιλάμε μόνο για την ασφάλεια, αλλά και για λεφτά», σημειώνει ο Ζελένσκι σε συνέντευξη στον Guardian, αναφορικά με όσα είναι διατεθειμένο το Κίεβο να δώσει στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να συγκαταλέγει τον Τραμπ ανάμεσα στους συμμάχους του.

Αν καταφέρει, επίσης, ο Τραμπ να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ουκρανία και Ρωσία, ο Ζελένσκι δηλώνει έτοιμος να προσφέρει στη Μόσχα ανταλλαγή εδαφών. Ειδικότερα, επιθυμεί να δώσει πίσω το ρωσικό Κουρσκ που βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο.

«Θα ανταλλάξουμε μία περιοχή με μία άλλη», τονίζει. Συμπληρώνει, όμως, ότι δεν ξέρει ποια ουκρανική περιοχή που είναι υπό ρωσική κατοχή θα ζητήσει σε αντάλλαγμα. «Δεν ξέρω, θα δούμε. Αλλά όλα τα εδάφη μας είναι σημαντικά, δεν υπάρχει προτεραιότητα», σημειώνει.

«Χωρίς την Αμερική οι εγγυήσεις ασφαλείας δεν είναι ολοκληρωμένες»

«Υπάρχουν φωνές που λένε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να προσφέρει εγγυήσεις ασφαλείας χωρίς τους Αμερικανούς και πάντα λέω όχι. Οι εγγυήσεις ασφαλείας χωρίς την Αμερική δεν είναι πραγματικές εγγυήσεις ασφαλείας», υπογραμμίζει.

Σε άλλο σημείο σημειώνει πως για την ασφάλεια της Ουκρανίας, είναι κρίσιμο να συνεχιστεί η αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη, φέρνοντας ως παράδειγμα τα πυραυλικά συστήματα Patriot.

«Μόνο οι Patriot μπορούν να μας υπερασπίσουν από κάθε είδους πύραυλο. Μόνο οι Patriot. Υπάρχουν άλλα (ευρωπαϊκά) συστήματα… αλλά δεν μπορούν να προσφέρουν πλήρη προστασία… Οπότε ακόμα και με αυτό το μικρό παράδειγμα, μπορείτε να καταλάβετε ότι χωρίς την Αμερική, οι εγγυήσεις ασφαλείας δεν είναι ολοκληρωμένες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ζελένσκι: Προσφέρει επικερδή συμβόλαια σε αμερικάνικες εταιρείες για να δελεάσει τον Τραμπ

Ο Ουκρανός πρόεδρος εμφανίζεται έτοιμος να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου. Θέλει, όμως, η Ουκρανία να μπει σ’ αυτή τη διαδικασία «από θέση ισχύος». Συμπληρώνει ότι θα προσφέρει σε αμερικάνικες εταιρείες επικερδή συμβόλαια για ανοικοδόμηση και επενδύσεις ώστε να πάρει τον Τραμπ με το μέρος του.

«Αυτοί που μας βοηθάνε να σώσουμε την Ουκρανία θα την ανοικοδομήσουν, με τις επιχειρήσεις τους μαζί με ουκρανικές εταιρείες. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για όλα αυτά λεπτομερώς», υπογραμμίζει.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη του στο Fox News ο Τραμπ επιμένει πως η Ουάσιγκτον έχει ήδη δαπανήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία τα τελευταία χρόνια.

«Μπορεί να κάνουν συμφωνία, μπορεί να μην κάνουν, μπορεί να γίνει ρωσική (η Ουκρανία) μία ημέρα, μπορεί να μην γίνει. Αλλά έχουμε όλα αυτά τα χρήματα εκεί και είπα ότι τα θέλω πίσω», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στο πλαίσιο της στροφής που κάνει ο Ζελένσκι προς τον Τραμπ, ο Ουκρανός πρόεδρος βάζει στο επίκεντρο την προτεραιότητα που θα έχουν οι Αμερικάνοι σε «σπάνιες γαίες» της Ουκρανίας, κάτι που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον του Τραμπ.

Στον Guardian, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι πρότεινε στον Τραμπ την ιδέα για τις σπάνιες γαίες τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη. Πλέον, αναμένεται να επανέλθει με ένα «πιο λεπτομερές πλάνο» αναφορικά με τις ευκαιρίες που θα έχουν οι αμερικανικές εταιρείες, τόσο στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, όσο και στην εξόρυξη φυσικών πόρων.

Ο Ζελένσκι επαναλαμβάνει ότι η χώρα του έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα ουρανίου και τιτανίου στην Ευρώπη και σημειώνει ότι «δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ» αυτά να καταλήξουν σε ρωσικά χέρια, που ενδέχεται να τα μοιραστούν με τη Βόρεια Κορέα, την Κίνα ή το Ιράν.

Ταυτόχρονα προτάσσει και το οικονομικό κίνητρο. «Δεν μιλάμε μόνο για την ασφάλεια, αλλά και για λεφτά. Πολύτιμοι φυσικοί πόροι. Μπορούμε να προσφέρουμε στους εταίρους μας δυνατότητες που δεν υπήρχαν πριν, προκειμένου να επενδύσουν σε αυτούς. Για εμάς αυτό θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, για τις αμερικανικές εταιρείες θα δημιουργήσει κέρδη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δεν έχει οριστεί ακόμα η συνάντηση Τραμπ- Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι θα βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Εκεί αναμένεται να συναντήσει τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζ. Ντ. Βανς, μια από τις πιο εχθρικές φωνές απέναντι στην Ουκρανία, από τον στενό κύκλο του Τραμπ. Στην περσινή διάσκεψη, όταν ο Βανς ήταν γερουσιαστής, αρνήθηκε να συναντήσει τον Ζελένσκι, ενώ παλαιότερα είχε δηλώσει ότι «δεν με ενδιαφέρει πραγματικά τι θα συμβεί στην Ουκρανία».

Ο Ουκρανός πρόεδρος σχεδιάζει να συναντήσει στο Μόναχο και άλλα μέλη της ομάδας του Τραμπ, όπως και γερουσιαστές με επιρροή, αλλά ακόμα «δεν έχει οριστεί ημερομηνία» για ένα τετ α τετ με τον Αμερικανό ομόλογό του, παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της ομάδας του. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Τραμπ δήλωσε ότι «πιθανόν» να συναντήσει τον Ζελένσκι αυτή την εβδομάδα.

«Ελπίζουμε ότι οι ομάδες μας θα ορίσουν μία ημερομηνία και θα προγραμματίσουν συναντήσεις στις ΗΠΑ. Εφόσον συμφωνηθεί αυτό, είμαστε έτοιμοι, είμαι έτοιμος», τονίζει και επαναλαμβάνει ότι είναι «πολύ σημαντικό» ο Τραμπ να συναντήσει μια ουκρανική αντιπροσωπεία προτού δει από κοντά τον Πούτιν.

«Δεν πιστεύω ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ, ή οτιδήποτε παρόμοιο, βοήθησαν ποτέ κανέναν στην ιστορία»

Παράλληλα, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο αποστολής μιας ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία, μετά τον πόλεμο.

«Αν είναι στο πλαίσιο των εγγυήσεων ασφαλείας, τότε ναι. Αν είναι 100-150.000 Ευρωπαίοι στρατιώτες, τότε ναι. Αλλά ακόμα και τότε δεν θα είμαστε στο ίδιο επίπεδο δυνάμεων με τον ρωσικό στρατό», επισημαίνει ο Ζελένσκι, σύμφωνα με τον οποίο η αποστολή ευρωπαϊκής δύναμης θα έχει αποτέλεσμα μόνο υπό τον όρο ότι θα αντεπιτεθεί σε περίπτωση που η Μόσχα προχωρήσει σε νέες εχθροπραξίες.

«Δεν πιστεύω ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ, ή οτιδήποτε παρόμοιο, βοήθησαν ποτέ κανέναν στην ιστορία. Σήμερα δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτή την ιδέα. Είμαστε υπέρ αυτής της δύναμης, αν είναι κομμάτι μιας εγγύησης ασφαλείας και θα τονίσω ξανά ότι χωρίς την Αμερική αυτό είναι αδύνατο», υπογραμμίζει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Popular Articles