Η απόφαση για την παραπομπή της Κατερίνας Μπατζελή στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και εσωτερικές αναταραχές στο κόμμα. Η Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με στελέχη του κόμματος, καθώς τα σχόλια του Χάρη Δούκα πυροδότησαν την οργή της ηγεσίας. Επιπλέον, η παρέμβαση του Παύλου Γερουλάνου προσέθεσε νέα διάσταση στην κρίση.
Η κρίση αυτή αποτελούσε και πριν τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ το κεντρικό ερωτήματα για την επόμενη ημέρα και το μέλλον. Θα συστρατευθεί το ΠΑΣΟΚ στον χώρο της κεντροαριστεράς ή θα αναζητήσει ψηφοφόρους του κέντρου που τώρα βρίσκονται στο στρατόπεδο Μητσοτάκη;
Με αυτό το ερώτημα πήγε σε εκλογές το ΠΑΣΟΚ τις οποίες κέρδισε ο Νίκος Ανδρουλάκης επιλέγοντας ξεκάθαρα το κέντρο κόβοντας κάθε σενάριο επαφής του ΠΑΣΟΚ με τον προοδευτικό χώρο.
Ωστόσο, αφενός η αδυναμία του αρχηγού να παρουσιάσει κάποιο αποτέλεσμα στις δημοσκοπήσεις και αφετέρου η έντονη συγκυρία που απαιτεί ρηξικέλευθες πολιτικές κινήσεις και όχι στρατηγικές τύπου «φασούλι το φασούλι» δυναμιτίζουν το κλίμα στο κόμμα.
Το θέμα στο ΠΑΣΟΚ αφορά την ένταξη στη συζήτηση ή όχι του κόμματος σε συζητήσεις με άλλα κόμματα για την δημιουργία ενός κοινού μετώπου, μια πλειοψηφούσα μάλιστα άποψη των πολιτών σε πρόσφατη δημοσκόπηση.
Το κόμμα είναι διχασμένο σε αυτή την επιλογή και η έντονη συγκυρία ενός πολιτικού σκηνικού έτοιμου να εκραγεί φέρνει την οριστική ρήξη πιο κοντά από ποτέ στο ΠΑΣΟΚ. Ήδη στη χθεσινή Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ ενώ δημοσίως δεν είναι λίγοι όσοι επιχειρούν να πάρουν αποστάσεις από την αδιανόητη επίθεση της Χαριλάου Τρικούπη στον ΣΥΡΙΖΑ με συνθηματολογία ομάδας αλήθειας.
«Δεν γίνεται να εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά. Όταν σε δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου (που είπε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με τους Βαρουφάκη-Κωνσταντοπούλου), του γραμματέα της ΚΟ (που είπε ότι είναι γραφικοί όσοι μιλούν για εκλογές), της υπεύθυνης Πολιτικού Σχεδιασμού (που είπε ότι είναι «μνημόσυνο» οι συγκεντρώσεις για τα Τεμπη) και του μέλους του Πολιτικού Κέντρου (που είπε ότι ήταν λάθος η συνυπογραφή μας με την Κωνσταντοπούλου) δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την ηγεσία, τότε δεν μπορεί να ασχολείται επιλεκτικά με μια δήλωση μέλους ΚΠΕ» σχολίασε ο Χάρης Δούκας με την Χαριλάου Τρικούπη να απαντά σχετικά: «Στο ΠΑΣΟΚ εργαζόμαστε για να γίνει ξανά το κόμμα μας η δύναμη κυβερνητικής αλλαγής, που χρειάζεται η χώρα.
Καλό θα είναι όσοι έχουν μείνει ακόμα στην περίοδο των εσωκομματικών εκλογών να κάνουν κι εκείνοι καμιά δουλειά στην ίδια κατεύθυνση».
Άμεση ήταν ωστόσο, η ανταπάντηση συνεργατών του Χάρη Δούκα, σημειώνοντας: «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ενώνει και όχι να διχάζει. Να προσθέτει και όχι να αφαιρεί. Όντως όλοι πρέπει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους στο ΠΑΣΟΚ και να μη ψάχνουν εξιλαστήρια θύματα».
Στην αντιπαράθεση παρενέβη και ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει κάνει δηλώσεις για ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία με τον Γιάννη Βαρουφάκη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ο κ. Γερουλάνος υποστηρίζει ότι οι δηλώσεις του διαστρεβλώθηκαν από την “Ομάδα Αλήθειας” της ΝΔ.
«Η χρήση ‘επιχειρημάτων’ της Ομάδας Αλήθειας – για πράγματα που ο Παύλος Γερουλάνος ουδέποτε είπε, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει τις τελευταίες εβδομάδες ακόμα και απέναντι στον ίδιο τον πρωθυπουργό που χρησιμοποίησε αντίστοιχες ανοησίες – από συνεργάτες του κ. Δούκα μέσω διαρροών, υποβαθμίζει την πολιτική συζήτηση. Κρίμα».
Η υπόθεση Μπατζελή αναδεικνύει τις εσωτερικές διαφωνίες και τις διαφορετικές τάσεις στο ΠΑΣΟΚ, δημιουργώντας ερωτήματα για τη συνοχή και την ενότητα του κόμματος.
Τι προηγήθηκε
Η «Ομάδα Αλήθειας» της ΝΔ είχε αναρτήσει τις επίμαχες δηλώσεις από την Πέμπτη. Αλλά από την Χαριλάου Τρικούπη δεν υπήρξε τότε, ούτε την επόμενη μέρα, απολύτως καμία αντίδραση παρόλο που η πρώην υπουργός είχε χαρακτηρίσει τοξική την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για τον «13-0 Νίκο Παππά» που είχε υποστηρίξει ότι ο Ν. Ανδρουλάκης απέρριψε την πρόταση του Σ. Φάμελλου για κοινό ψηφοδέλτιο επειδή κάποιος του άσκησε βέτο.
Ακολούθησε η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να επιδείξει αυστηρότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να επαναφέρει στην τάξη τα μέλη του κόμματος που αποκλίνουν από την επίσημη γραμμή, κάτι που αύξησε την ένταση εντός του κόμματος. Παράλληλα, ενισχύονται οι αμφιβολίες για την ορθότητα της επιλογής συνεργασίας με την Πλεύση Ελευθερίας στη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
Και όταν αρχίζει η αμφισβήτηση, συνήθως, ο κύκλος δεν κλείνει σύντομα, ειδικά όταν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι παγιώνεται ο ανταγωνισμός με το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τη δεύτερη θέση.
Η ανακοίνωση του νέου σχήματος τομεαρχών πυροδότησε αντιδράσεις, αποκαλύπτοντας την απουσία συνεννόησης με στελέχη όπως Δούκας και Γερουλάνος. Η δυσαρέσκεια που εκφράστηκε υπογραμμίζει την αστάθεια των εσωτερικών ισορροπιών. Οι ανικανοποίητοι με τις αποφάσεις είναι αρκετοί και κάποιοι από αυτούς δεν το κρύβουν.
Για παράδειγμα, η καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ Ευγενία Μπουρνόβα, πρώην αναπληρώτρια στον τομέα Παιδείας, εκφράζει ευθαρσώς τις διαφωνίες της με μια ανάρτηση:
«Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ παρουσίασε την νέα αρχιτεκτονική των τομέων πολιτικής, με πάρα πολλούς αναπληρωτές σε κάθε τομέα και λίγες γυναίκες. Στη νέα δομή του τομέα Παιδείας υπήρξαν ριζικές αλλαγές. Υπηρέτησα από την θέση της αναπληρώτριας τον Τομέα Παιδείας με ευθύνη την διατύπωση θέσεων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η αρχική μου τοποθέτηση έγινε από την Φώφη Γεννηματά και ο Τομέας Παιδείας υπήρξε όλο αυτό το διάστημα ο πλέον παραγωγικός σε προτάσεις για τη συνεχή βελτίωση του δημόσιου πανεπιστημίου και τη στήριξη των πανεπιστημιακών. Οι νέες τοποθετήσεις της ηγεσίας, προσώπων παντελώς απόντων από τον Τομέα το προηγούμενο διάστημα, δεν με βρίσκουν σύμφωνη για τον προσανατολισμό του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στην αταλάντευτη υπεράσπιση του Δημοσίου Πανεπιστημίου».
Αιχμηρός και ο πρώην γραμματέας του τομέα υγείας Γ. Μπουλμπασάκος:
«Αγαπητέ Πρόεδρε
Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των τομέων του κόμματος, θέλω δημόσια να δηλώσω και να σας διαβεβαιώσω ότι ο Τομέας Υγείας της παράταξης και εγώ προσωπικά ως γραμματέας του τομέα, προσπαθήσαμε στο μέτρο του δυνατού να ανταποκριθούμε στην βαριά ευθύνη που μας αναθέσατε να εκπροσωπούμε και να χαράζουμε τις πολιτικές υγείας του κόμματος στον ευαίσθητο αυτό χώρο όλο το προηγούμενο διάστημα.
Οι τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης, μεταφορά υπηρεσιών υγείας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, απογευματινά χειρουργεία, προσωπικός γιατρός, μετατροπή του ογκολογικού κέντρου του Νοσ. Παίδων σε ΝΠΙΔ από ΝΠΔΔ που ήταν προηγουμένως, βάζουν ταφόπλακα στον δημόσιο χαρακτήρα της Δημόσιας Υγείας όπως επανειλημμένα έχει υποστηρίξει η παράταξη μας. Μάλιστα είναι γνωστή η δέσμευση, ότι θα καταργήσουμε όλο το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο της Ν.Δ. Υπερασπιζόμενος αυτή τη θέση, ήρθα σε σύγκρουση με συντρόφους μιας παλιάς νομεκλατούρας του κόμματος από τους ιατρικούς κύκλους που αποφάσισε, ανανήψασα και απαλλαγμένη από τις ψευδαισθήσεις του Μαξίμου Α.Ε να μας δώσει για άλλη μια φορά τα φώτα της. Μάλιστα αναρτήσεις στο διαδίκτυο αυτών των “συντρόφων” χρησιμοποίησε ο Γεωργιάδης για να υπερασπιστεί τις θέσεις της Ν.Δ για το νομοσχέδιο των απογευματινών ιατρείων. Αυτές τις θέσεις άλλωστε έχω δημοσιεύσει στα δύο τελευταία άρθρα μου στην ΕΦ.ΣΥΝ και στα ΝΕΑ.
Θεωρώ ότι είναι και θεμιτές και καλοδεχούμενες όλες οι εκδοχές που συγκροτούν την πολιτική μας ταυτότητα και αποτελούν πλούτο του κόμματος μας. Όμως όλοι γνωρίζουμε, ότι οι προγραμματικές θέσεις της παράταξης, αλλάζουν μέσα από θεσμικές διαδικασίες και όχι από παραπολιτικά κουτσομπολιά γνωστών και άγνωστων κύκλων.
Τα κόμματα δεν είναι παρέες φίλων και “συγγενών”, αλλά συλλογικότητες που εκφράζουν τις ανάγκες των κοινωνικών ομάδων που θέλουν να εκπροσωπήσουν. Προσωπικά δεν θα δεχθώ η ανιδιοτελής παρουσία μου στην υπεράσπιση της δημόσιας υγείας -από διάφορες θέσεις- να τσαλακωθεί από διάφορες σκοπιμότητες».
Η Άννα Παπαδοπούλου που από γραμματέας ανθρωπίνων δικαιωμάτων έγινε αναπληρώτρια στον τομέα. Δικαιοσύνης γράφει σε ανάρτηση της:
«Ως γραμματέας του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τα προηγούμενα περίπου δύο χρόνια δικαιούμαι να πω ότι ο τομέας εργάστηκε, συνεδρίαζε τακτικά και έδωσε μάχες (ενίοτε και εσωκομματικές), πάντα στη βάση των αρχών και αξιών της παράταξης και των συλλογικών μας αποφάσεων.
Οι παρεμβάσεις μας είχαν ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, προοδευτικό και ριζοσπαστικό. Θα μπορούσαμε προφανώς να έχουμε κάνει περισσότερα και οπωσδήποτε σε επίπεδο ακτιβισμού. Αποκτήσαμε, όμως, μια σημαντική ορατότητα και δυναμική, καθόλου αυτονόητες για τομέα πολιτικής ενός κόμματος.
Η μετακίνησή μου είναι απόφαση της ηγεσίας. Ευχαριστώ θερμά όλα τα μέλη του τομέα για τη συνεργασία μας και, πρωτίστως, τους αναπληρωτές γραμματείς. Εύχομαι στον νέο γραμματέα πολύ καλή επιτυχία και καλούς αγώνες. Είναι σίγουρο ότι μπορεί και θα προσφέρει πολλά. Από τη νέα θέση της αναπληρώτριας».