back to top
Δευτέρα, 17 Μαρτίου, 2025
20.8 C
Athens
Δευτέρα, 17 Μαρτίου, 2025
20.8 C
Athens

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

Οι προϋποθέσεις του Πούτιν για την οριστικοποίηση της εκεχειρίας των 30 ημερών με την Ουκρανία

Πήρε θέση ο Πούτιν για την συμφωνία ΗΠΑ - Ουκρανίας που θα επιφέρει κατάπαυση του πυρός για έναν μήνα - «Συμφωνούμε, αλλά πρέπει η κατάπαυση να οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη και να εξαλείψει τις βαθύτερες αιτίες αυτής της κρίσης» υπογραμμίζει ο Ρώσος Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκάσενκο, στη Μόσχα, τοποθετήθηκε επισήμως για τη συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και ΗΠΑ για τις 30 ημέρες εκεχειρίας, λέγοντας ότι «θέλουμε κατάπαυση πυρός, αλλά μόνο εάν αυτή οδηγεί σε μια μακροπρόθεσμη ειρήνη».

«Συμφωνούμε με την πρόταση για κατάπαυση του πυρός για την κατάπαυση των εχθροπραξιών, αλλά τονίζουμε ότι αυτή η κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να οδηγήσει σε μια διαρκή ειρήνη και θα πρέπει να εξαλείψει τις βαθύτερες αιτίες αυτής της κρίσης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εν συνεχεία, ο Ρώσος Πρόεδρος θέλησε να ευχαριστήσει τον Ντόναλντ Τραμπ που έχει στρέψει την προσοχή του στο ζήτημα του πολέμου με την Ουκρανία, ενώ αναφέρθηκε και στην χθεσινή του επίσκεψη στο Κούρσκ, λέγοντας πως «η κατάσταση εκεί είναι πλήρως υπό τον έλεγχό μας και οι ουκρανικές δυνάμεις που εισέβαλαν στο έδαφός μας έχει απομονωθεί πλήρως». Οι Ουκρανοί, είπε, «δεν μπορούν πλέον να εγκαταλείψουν την περιοχή». «Θα πρέπει ή να παραδοθούν ή να πεθάνουν», τόνισε.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε «καλή» – στη βάση της – την ιδέα των ΗΠΑ για εκεχειρία, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «υπάρχουν κρίσιμα θέματα που πρέπει να συζητηθούν». Για την προσωρινή κατάπαυση πυρός, ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε πως αυτή απλώς θα μπορούσε να δώσει στην Ουκρανία την ευκαιρία να επανεξοπλιστεί και να ανακτήσει μια δυναμική, σε μια εποχή που ο ρωσικός στρατός προωθείται. «Όπως γνωρίζετε, τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν σχεδόν σε κάθε τομέα της γραμμής του μετώπου και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να πολιορκήσουμε αρκετές μεγάλες μονάδες», είπε χαρακτηριστικά.

«Τι θα γινόταν λοιπόν κατά τη διάρκεια αυτών των 30 ημερών;», διερωτήθηκε και συνέχισε: «Απλώς θα επέτρεπε στην Ουκρανία να συνεχίσει την επιστράτευση, την προμήθεια όπλων και να κινητοποιήσει νέες μονάδες που θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν». «Πώς θα διασφαλιστεί πως αυτό δεν θα γίνει;». «Και επίσης τι θα σημαίνει για τους Ουκρανούς στρατιώτες στο Κουρσκ; Θα σήμαινε ότι όλοι όσοι βρέθηκαν εκεί θα μπορούν να φύγουν; Θα πρέπει να ελευθερώσουμε ανθρώπους που έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά αμάχων εκεί ή η ουκρανική ηγεσία θα δώσει εντολή να παραδοθούν; Τι θα συμβεί; Αυτό δεν είναι καθαρό».

Συνεχίζοντας με τα σοβαρά ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν για μια κατάπαυση πυρός τόνισε ακόμη: «Ποιος θα παρακολουθούσε την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και πόσο αυτή μπορεί πραγματικά να εφαρμοστεί σε ένα μέτωπο 2.000 χιλιομέτρων; Ποιος θα αποφασίσει που υπήρξε παραβίαση μιας πιθανής συμφωνίας και ποιος θα κατηγορηθεί για αυτό; Ποιος θα κατηγορηθεί για την παραβίαση της εκεχειρίας;».

Όλα αυτά τα θέματα πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά και σε βάθος και από τις δύο πλευρές. Οπότε η εκεχειρία ως ιδέα είναι καλή και την υποστηρίζουμε, αλλά υπάρχουν θέματα που θα πρέπει να συζητήσουμε και νομίζω ότι αυτά θα πρέπει να τα διαπραγματευτούμε με τους αμερικανούς εταίρους, ίσως και σε μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Τραμπ. Αλλά την ιδέα του τερματισμού της σύγκρουσης με ειρηνικά μέσα την υποστηρίζουμε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Popular Articles