Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων με τους νέους του δασμούς, οι οποίοι πρώτα πρώτα κάνουν ζημιά στην ίδια του τη χώρα. Το χρηματιστήριο κατέρρευσε στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, δισεκατομμυριούχοι είχαν απώλειες 1 τρις και την ίδια στιγμή έχουν αρχίσει οι πρώτες αντιδράσεις των πολιτών.
Χθες, πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες ξεχύθηκε στους δρόμους, με τον πυρήνα τον διαδηλώσεων να βρίσκεται στην Ουάσινγκτον. Από τους πρώτους 4 μήνες της διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, οι Αμερικάνοι πολίτες εκφράζουν ήδη τη δυσαρέσκειά τους και κάνουν μαζικές κινητοποιήσεις σε περίπου 1.000 πόλεις της χώρας, κατηγορώντας τον ανοιχτά για αυταρχικό καθεστώς.
Ο ίδιος με ανάρτησή του συνέστησε «υπομονή» λέγοντας ότι σύντομα θα δουν «ιστορικά αποτελέσματα» και «νίκη», αναφέροντας πως «μόνο οι αδύναμοι θα χάσουν».
Η αναφορά του βέβαια δεν είχε αποδέκτες τους πολίτες, αλλά τους επιχειρηματίες που βλέπουν να χάνουν τεράστια ποσά και να τρέμουν στην ιδέα μίας τρίτης ημέρας καθοδικής πορείας των δεικτών.
Η απάντηση της Κίνας με 34% δασμούς κατά των ΗΠΑ, έχει προκαλέσει τον απόλυτο πανικό στις χρηματιστηριακές αγορές, με τους πάντες να αντιδρούν, πλην της Ευρώπης.
Την ώρα που η ΕΕ έχει δεχτεί «πληγή» 20% στους δασμούς, που θα φέρουν απώλειες 380 δις σε εξαγωγές, παραμένει διχασμένη, την ώρα που Καναδάς, Κίνα, Λατινική Αμερική, αλλά και άλλες χώρες, έχουν ήδη ξεσηκωθεί.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν μείνει μόνο στα λόγια, αφού ακόμη δεν έχουν πάρει το παραμικρό μέτρο και όπως αναφέρουν ειδικοί, αυτό μπορεί να συνεχιστεί για μερικές εβδομάδες ακόμα, ενώ το τραγικό της κατάστασης είναι πως, επειδή ορισμένες χώρες φοβούνται τον Τραμπ, πρότειναν να μπουν δασμοί στην Κίνα.
Το Σάββατο, ο Εμανουέλ Μακρόν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό Πρωθυπουργό,Κιρ Στάρμερ, όπου δεν κατέληξαν κάπου, παρά μόνο συμφώνησαν στο ότι «ένας εμπορικός πόλεμος δεν συμφέρει κανέναν».
Παράλληλα, τόσο ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών, όσο και ο Ισπανός ομόλογός του, προειδοποίησαν τις ευρωπαϊκές χώρες να μην κλιμακώσει την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, αποφεύγοντας τη «σκληρή στάση» που προτείνουν άλλες ευρωπαϊκές ηγεσίες.
«Εξακολουθούμε να ζητάμε λύση μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε το Σάββατο ο Κάρλος Κουέρπο, Υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Επιχειρήσεων της Ισπανίας. Ο Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας, προέτρεψε τους συναδέλφους του να μην χρησιμοποιούν «το κουμπί πανικού», ανέφερε το Bloomberg, με την Πρωθυπουργό της χώρας, Τζόρτζια Μελόνι, να είναι ένθερμη υποστηρικτής του Τραμπ, αλλά να γνωρίζει πως οι δασμοί που είναι σε ισχύ, θα πλήξουν άσχημα την οικονομία της χώρας.
Από την άλλη, η Γερμανία εμφανίζεται πιο σκληρή, αλλά μόνο σε επίπεδο δηλώσεων.
«Είμαστε σε μια ισχυρή θέση. Μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με πολλές χώρες, με πολλές περιοχές του κόσμου και να αυξήσουμε την πίεση στους Αμερικανούς ανάλογα», δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, πριν λίγες ημέρες.
Ο Μακρόν, είχε προτείνει οι επιχειρήσεις της ΕΕ να σταματήσουν να επενδύουν στην Αμερική, αλλά κι αυτό δεν έχει συζητηθεί καν στην ΕΕ.