Όπως όλα δείχνουν, οι 11 της Νέας Δημοκρατίας δεν θα καταθέσουν εύκολα τα όπλα. Και παρά το γεγονός ότι οι 11 δεν είναι πάντα ίδιοι, κάνοντας rotation, όπως το χαρακτήρισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αριθμός 11 είναι συμβολικός. Κάποιοι λένε πως αντιπροσωπεύει ποδοσφαιρική ομάδα που παίζει για τη φανέλα της ΝΔ. Άλλοι, αστειευόμενοι, λένε πως συμβολίζει τους 12 μαθητές του Χριστού, πλην του Ιούδα.
Πέρα από τους συμβολισμούς όμως, το σημαντικό είναι οι εστίες της εσωκομματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο δεν τίθενται υπό έλεγχο, αλλά ολοένα και φουντώνουν, γεγονός που κινητοποιεί το Μαξίμου. Τα χτυπήματα της ομάδας των 11, που ξεκίνησαν το περασμένο φθινόπωρο από βουλευτές που εκφράζουν το ίδιο επικριτικό, εσωκομματικό κλίμα, ακόμα κι αν οι καταβολές τους είναι διαφορετικές, θα συνεχιστούν. Το απέδειξε η τελευταία, ξαφνική κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης αμέσως μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, που πήγε, κατά τ’ άλλα και κατά γενική ομολογία, καλύτερα του αναμενόμενου: η ομάδα προτίμησε τα ορεινά έδρανα στην αίθουσα της Ολομέλειας και, επιλέγοντας να μη μιλήσει στην κλειστή συνεδρίαση, μάζεψε τις υπογραφές.
«Δεν κάνουμε αντάρτικο, σκοπός δεν είναι να υπονομεύσουμε την κυβέρνηση, θέλουμε να τη βοηθήσουμε», συμφωνούν δημοσίως σε συγκρατημένους τόνους. Ωστόσο τα σκληρά «αλλά» που βάζουν οι περισσότεροι στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους είναι εκείνα που δίνουν την πραγματική εικόνα.
Απέναντι σε «προεδρικούς» που θεωρούν ότι είναι επιθετική μια μαζική κίνηση, υπό την έννοια ότι αυτομάτως λειτουργεί ως ηχηρό μήνυμα ανάβοντας τους εσωκομματικούς προβολείς, εκείνοι υποστηρίζουν ότι μόνο έτσι δίνουν σημασία οι Υπουργοί. Η μόνη τους αγωνία είναι να μην ομαδοποιηθούν σε ένα κλαμπ γκρινιάρηδων της ΝΔ, για αυτό και κινούνται με αυτόν τον τρόπο: επιλέγουν «πολιτικές» ενέργειες αποκλειστικά στη δημόσια σφαίρα, φροντίζουν να «τεκμηριώνουν» τις ερωτήσεις προτού πιέσουν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.
Την κατηγορία ότι ανεβάζουν τους εσωτερικούς τόνους υπό το άγχος της επανεκλογής, την αποφεύγουν και επικαλούνται το δικό τους άτυπο γκάλοπ – «εκείνο που κάνουμε κάθε μέρα στις περιφέρειές μας με τους δικούς μας ή ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από τη ΝΔ». Πρώτο κόμμα, όπως λένε, είναι η αποχή, δεύτερο κόμμα οι αναποφάσιστοι και τρίτο η ΝΔ.
Στο πλαίσιο αυτό θεωρούν ότι έχουν καθήκον να εκφράσουν το παραδοσιακό κοινό της κεντροδεξιάς παράταξης «που κρατά ψηλά τις ιδέες και τις αξίες της», ως τείχος στις απώλειες του κυβερνώντος κόμματος στα δεξιότερα.
Η «ομάδα των 11» – με άτυπο επικεφαλής τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος συμμετέχει στις περισσότερες πρωτοβουλίες – μετρά πλέον αρκετές παρεμβάσεις. Εδώ και επτά μήνες καταγράφονται κινήσεις με «σαφή ιδεολογικο-πολιτικό προσανατολισμό», όπως οι ίδιοι αναφέρουν: με αφετηρία τις ξεκάθαρες διαφοροποιήσεις για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, «ένα θέμα που αφορά την οικογένεια», στόχευσαν σε θέματα προστασίας «ιδιοκτησίας», «εθνικής ασφάλειας», «τοπικής αυτοδιοίκησης».
Οι διαδοχικές ενέργειες, όπως και οι απελευθερωμένες πια βουλευτικές φωνές για χειρισμούς και συμπεριφορές πρωτοκλασάτων Υπουργών και Πρωθυπουργικών συνεργατών, καταδεικνύουν ουσιαστικά ότι οι ανοιχτές πληγές αιμορραγούν στο νεοδημοκρατικό παρασκήνιο.
Αυτές αφορούν τις τριβές ανάμεσα σε παραταξιακούς και τεχνοκράτες, τις συγκρούσεις μεταξύ λαϊκής Δεξιάς και φιλελεύθερης προσέγγισης, προσωπική απογοήτευση στελεχών και τους εσωτερικούς διαγκωνισμούς να εντείνονται όσο η ΝΔ βιώνει δημοσκοπικές πιέσεις.
Η αρχική πρωτοβουλία των 11 προς τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, προήλθε από στελέχη κυρίως με καραμανλικές ρίζες: Ευριπίδης Στυλιανίδης, Γιώργος Βλάχος, Φωτεινή Αραμπατζή, Βασίλης Γιόγιακας, Θανάσης Δαβάκης, Aννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καράογλου, Χρήστος Μπουκώρος, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο διαγραφείς πλέον Μάριος Σαλμάς και ο νυν πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης. Ομως είχε ακολουθήσει χτύπημα (για τα φάρμακα των συνταξιούχων τότε, προς τους Νίκη Κεραμέως και Αδωνη Γεωργιάδη) από άλλους οκτώ βουλευτές διευρύνοντας το μείγμα – από τα λεγόμενα σαμαρικό και καραμανλικό στρατόπεδα: Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιάννης Ανδριανός, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Γιώργος Καρασμάνης, Γιάννης Πασχαλίδης, Μίλτος Χρυσομάλλης. Για το real estate σε Θράκη και Ανατολικό Αιγαίο βγήκαν ξανά μπροστά (στους υπουργούς Νίκη Κεραμέως, Κυριάκο Πιερρακάκη, Θεόδωρο Λιβάνιο) οι Στυλιανίδης, Αθανασίου, Καράογλου, Χαρακόπουλος, Χρυσομάλλης, Πασχαλίδης, Δημοσχάκης, Καρασμάνης, Λεονταρίδης, Βλάχος, μαζί με τον Μάνο Κόνσολα. Και οι έξι από αυτούς συνεπέγραψαν και την τελευταία ερώτηση για τους ανέργους 55+ με τους Ανδριανό, Σίμο Κεδίκογλου, Ανδρέα Κατσανιώτη, Τάσο Μπαρτζώκα.