back to top
Τετάρτη, 26 Μαρτίου, 2025
21.7 C
Athens
Τετάρτη, 26 Μαρτίου, 2025
21.7 C
Athens

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ο Πέτρος Κόκκαλης για την πυρηνική ενέργεια: «Η ασφάλειά της θα είναι σαν του σιδηρόδρομου;»

«Όταν δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια ενός σιδηροδρόμου το 2024 ποιος μας λέει ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια μιας πυρηνικής εγκατάστασης» δήλωσε ο Πέτρος Κόκκαλης σε σχετική ημερίδα.

Ο Πέτρος Κόκκαλης, πρώην ευρωβουλευτής και γραμματέας του κόμματος «Κόσμος» συμμετείχε στην ημερίδα «Αξιοποίηση της Πυρηνικής Ενέργειας στην Ελλάδα» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με το Council for International Relations – Greece, στο Συνεδριακό Κέντρο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Η συγκεκριμένη ημερίδα αποτέλεσε μια ανοιχτή δημόσια συζήτηση σχετικά με την πυρηνική ενέργεια και την αξιοποίησή της στην Ελλάδα.

Ο Πέτρος Κόκκαλης επισήμανε πως «η συζήτηση περί τα πυρηνικά έχει ξεκινήσει πάλι λόγω της ανάγκης απο-ανθρακοποίησης εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής». Ο κ. Κόκκαλης ανέφερε πως η Ευρώπη είναι πρωτοπόρος στο ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο για την μείωση των εκπομπών ενώ είπε πως υπάρχει και ένας εθνικός κλιματικός νόμος που ψηφίστηκε πριν από 3 χρόνια και έκτοτε αγνοείται η τύχη του.

«Εδώ έχουμε ένα ζήτημα προτεραιοτήτων και επιλογής. Οι πεπερασμένοι οικονομικοί πόροι προς ποια τεχνολογία θα κατευθυνθούν που θα παράγει ενέργεια χωρίς να παράγει εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα; Από τη μια πλευρά είναι οι ΑΠΕ και από την άλλη η πυρηνική ενέργεια».

Ο Πέτρος Κόκκαλης απάντησε στις εισηγήσεις του Αναστάσιου Γαϊτάνη, Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας που εκπροσωπούσε την Κυβέρνηση και δήλωσε “Λαμβάνοντας υπόψιν τις τεχνολογικές εξελίξεις στους αντιδραστήρες σύντηξης θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν, ως Ελλάδα, αξίζει να επενδύσουμε στην επόμενη γενιά των μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων» αλλά και στην εισήγηση του του Μάριου Αναγνωστάκη, Καθηγητή Πυρηνικής Τεχνολογίας στο ΕΜΠ αναφορικά με τους Μικρούς Αρθρωτούς Αντιδραστήρες.

Ο κ. Κόκκαλης είπε χαρακτηριστικά: «Τώρα θα ακούσουμε πολλά για τους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες. Έχουμε στον κόσμο μόνο τέσσερις και αν ήταν τόσο καλοί και τόσο φτηνοί φαντάζομαι θα είχαμε περισσότερους. Από την άλλη, η χρήση ΑΠΕ έχει απογειωθεί και έχει γίνει πιο φθηνή».

Ακόμη, όσον αφορά την ασφάλεια για την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου δήλωσε πως: «Η χώρα μας δεν έχει επιδείξει την βέλτιστη ικανότητα διαχείρισης δημοσίου χρήματος και ελέγχου. Όταν δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια ενός σιδηροδρόμου το 2024 ποιος μας λέει ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια μιας πυρηνικής εγκατάστασης; Αυτό δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε εύκολα στην χώρα μας».

Επιπλέον, ο Πέτρος Κόκκαλης επισήμανε πως «Έχουμε μείνει πίσω στην πυρηνική τεχνολογία για πολιτικούς, οικονομικούς και άλλους λόγους. Σήμερα μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας στη Ευρώπη παράγεται από πυρηνικά και αυτό έχει συμβάλει στην αναγνώριση της πυρηνικής ενέργειας ως τμήμα της απανθρακοποίησης που υπηρετεί αυτόν τον στόχο, κάτι στο οποίο εμείς δεν συμφωνούμε. Η διαφορά μας έγκειται στα ζητήματα της προστασίας της βιοποικιλότητας, άρα στο ζήτημα της διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων με τις παρούσες τεχνολογίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Popular Articles