Ο εκλογικός νόμος που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019, αναμένεται να είναι και ο λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αντιμετωπίσει ένα νέο πολιτικό αδιέξοδο, καθώς σε συνέχεια των πολιτικών αναταράξεων που προκάλεσε η τραγωδία των Τεμπών και οι προσπάθειες για τη συγκάλυψή της, η Νέα Δημοκρατία κυμαίνεται δημοσκοπικά περί το 23%.
Υπενθυμίζουμε:
- Το κλιμακωτό μπόνους των 50 εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος για το πρώτο κόμμα δίνεται στο πρώτο κόμμα μόνο εφόσον αυτό λάβει ποσοστό από 25% και άνω. Το μάξιμουμ των 50 εδρών το λαμβάνει ένα κόμμα αν συγκεντρώσει 40%.
- Σε περίπτωση που το πρώτο κόμμα λάβει από 24,99% και κάτω δεν υπάρχει μπόνους και ισχύει η απλή αναλογική όπως ακριβώς επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα: Αναλογική κατανομή εδρών με εξαίρεση τα κόμματα που δεν πιάνουν το όριο του 3% για να εισέλθουν στη Βουλή.
- Αν το πρώτο κόμμα λάβει 25% λαμβάνει αυτομάτως μπόνους 20 εδρών και εν συνεχεία για κάθε επιπλέον μισή μονάδα λαμβάνει μια επιπλέον έδρα. Αν πχ το πρώτο κόμμα λάβει 30% θα λάβει από το bonus των 40 εδρών «μόνο» τις 30 έδρες!
- Για την αυτοδυναμία, εφόσον το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής είναι 10%, ο νικητής χρειάζεται 37,5%. Αν τα κόμματα που μείνουν εκτός Βουλής αθροίζουν 14% για την αυτοδυναμία το πρώτο κόμμα χρειάζεται μίνιμουμ 36%.
- Με 27,5% το πρώτο κόμμα λαμβάνει 110 έδρες!
Με λίγα λόγια, με τα σημερινά δημοσκοπικά στοιχεία, ο κίνδυνος να μην μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση η ΝΔ, παρά μόνον αν συνεργαστεί με κόμμα που κατέχει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ ή με δύο κόμματα από αυτά που βρίσκονται στα δεξιά της, είναι πραγματικός και ελοχεύει.
Παραδείγματος χάριν, αν η δημοσκόπηση που θέλει τη ΝΔ να λαμβάνει 27,5% εξελισσόταν σε πραγματικό σενάριο, τότε αυτή θα λάμβανε 110 έδρες.
Και μόνο στις υπόνοιες και τις υποψίες πως αν το πρώτο κόμμα εξασφαλίσει κάτω από 25% δεν θα λάβει καμία έδρα στο bonus των 40 εδρών, προκαλεί ανησυχία, άγχος και εφίδρωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Για αυτό άλλωστε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις επανέρχονται οι εισηγήσεις στον Πρωθυπουργό να διαμορφώσει τον εκλογικό νόμο σε περισσότερο πλειοψηφική κατεύθυνση, αλλά και να μειώσει το 25% που αποτελεί το όριο για να λάβει το πρώτο κόμμα το bonus.