Το τίμημα της απόπειρας του να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στην Νότια Κορέα πλήρωσε ο πρόεδρος της χώρας, Γιουν Σοκ – γελ, του οποίου την καθαίρεση αποφάσισε χθες το κοινοβούλιο.
Εν μέσω μιας ισχυρής πολιτικής κρίσης, υπηρεσιακός πρόεδρος ανέλαβε ο πρωθυπουργός Χαν Ντουκ-σου. Η θητεία του θα διαρκέσει το πολύ οκτώ μήνες, ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο θα έχει προθεσμία 180 ημέρες ώστε να αποφασίσει αν θα εγκρίνει την καθαίρεση του προέδρου ή όχι. Σε περίπτωση που επικυρωθεί, τότε θα διεξαχθούν εκλογές εντός δύο μηνών.
Ο 75χρονος Χαν, λίγο αφού ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει ώστε να «διασφαλιστεί η σταθερή διακυβέρνηση» της χώρας.
Η διαδικασία μετά την καθαίρεση του Γιουν
Η πρόταση καθαίρεσης του Γιουν Σοκ-γελ πέρασε από το κοινοβούλιο με 204 ψήφους υπέρ και 85 κατά. Την προηγούμενη φορά που είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο, το 2017, το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε ανακοινώσει την απόφαση του 92 ημέρες μετά την ψηφοφορία των βουλευτών. Πιο συγκεκριμένα, αφορούσε την καθαίρεση της πρώην προέδρου Παρκ Γκιουν-χιε, η οποία είχε κατηγορηθεί για διαφθορά.
Αν το Δικαστήριο αποφασίσει το ίδιο για τον Γιουν, θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές εντός των επόμενων 60 ημερών. Ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει αμέσως τα καθήκοντα του, χωρίς την συνηθισμένη μεταβατική περίοδο.
Μολονότι το Δικαστήριο κανονικά αποτελείται από εννέα δικαστές, τρεις συνταξιοδοτήθηκαν τον Οκτώβριο και δεν έχουν ακόμη αντικατασταθεί. Από τη στιγμή που απαιτούνται έξι ψήφοι για την επικύρωση της καθαίρεσης του Γιουν, η απόφαση για την αποπομπή του πρέπει να είναι ομόφωνη.
Όπως τονίζουν οι ειδικοί, αυτή είναι και η πιο πιθανή εξέλιξη, δεδομένου ότι ο Γιουν διέπραξε ξεκάθαρες παραβιάσεις του Συντάγματος με την προσπάθεια κήρυξης στρατιωτικού νόμου.
Ο Γιουν «προσπάθησε να παραλύσει τις λειτουργίες του Κράτους….ακόμα και οι πιο συντηρητικοί πανεπιστημιακοί αναγνώρισαν ότι αυτό προκάλεσε κρίση στη συνταγματική τάξη», όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κιμ Χιουν-γιουνγκ, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Κορέας.
«Αυτοί που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης του Γιουν πιθανόν θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Γκουανγκχουαμούν, κοντά στο Συνταγματικό Δικαστήριο», για να ασκήσουν πίεση, δήλωσε ο Μπα Κανγκ-χουν, του ινστιτούτου Valid.
Διαδηλωτές και από τις δύο πλευρές, μάλιστα, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι θα κατεβαίνουν στους δρόμους μέχρι να ανακοινωθεί η απόφαση του Δικαστηρίου.
«Σίγουρα θα διαδηλώσω μπροστά στο Δικαστήριο για να απαιτήσω να απορρίψει την καθαίρεση», δήλωσε η Τσο Χι-σουν, η οποία συμμετείχε χθες σε συγκέντρωση υπέρ του Γιουν μπροστά στο Κοινοβούλιο.
Η Κιμ Τσο-ρονγκ, τάσσεται υπέρ της αποπομπής και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις «τις επόμενες εβδομάδες για να ακουστεί η φωνή (της) στους δικαστές».
Λι Τζε-μιουνγκ: Το μεγάλο φαβορί για την διαδοχή
«Ο Λι φάνηκε να ασκεί ισχυρό ηγετικό ρόλο κατά τις ημέρες των ταραχών μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου και διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί για την ψήφιση της πρότασης καθαίρεσης», δήλωσε ο δικηγόρος και πολιτικός σχολιαστής, Γου Γιουνγκ-χουν.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, το 52% των ψηφοφόρων θεωρούν τον Λι Τζε-μιουνγκ, καταλληλότερο να αναλάβει, σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψηφίους που συγκεντρώνουν κάτω από 10%.
Στις τάξεις του Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας (PPP) του Γιουν, ο επικεφαλής του Χαν Ντονγκ-χουν και ο δήμαρχος της Σεούλ, Ο Σε-ουν φαίνεται να ξεχωρίσουν.
Ο ίδιος προέρχεται από την εργατική τάξη και εγκατέλειψε το σχολείο για να βοηθήσει την οικογένειά του. Ο Λι κατάφερε να σημειώσει αλματώδη κοινωνική άνοδο και ασχολήθηκε τελικά με την πολιτική. Τον περασμένο Ιανουάριο, δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι στον λαιμό σε δρόμο του Μπουσάν της Νότιας Κορέας, από άνδρα ο οποίος τον πλησίασε μέσα στο πλήθος προσποιούμενος πως ανήκε στους οπαδούς του.
Παράλληλα, όμως, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έχει βρεθεί και αυτός στο επίκεντρο αρκετών σκανδάλων. Τον Νοέμβριο κρίθηκε ένοχος από το Δικαστήριο για την παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας, και απόφαση με αναστολή. Σε περίπτωση που καταδικαζόταν σε ποινή φυλάκισης, δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας του.
Ο Λι, πάντως, «παραμένει μακράν μπροστά» από τους πιθανούς αντιπάλους του, δήλωσε ο Γου Γιουνγκ-χουν, θυμίζοντας ότι οι διώξεις σε βάρος του θα παύσουν εάν κερδίσει τις εκλογές, λόγω προεδρικής ασυλίας.