Οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Κ.Ο.) της Ν.Δ. την Παρασκευή, αποχώρησαν εμφανώς προβληματισμένοι από την πλατεία Συντάγματος. Η επίτευξη του στόχου, που αφορούσε την αποκατάσταση της ηρεμίας στην Κ.Ο., δεν εξασφαλίστηκε, σύμφωνα με έναν εξ αυτών. Η κατάθεση νέας ερώτησης 11 βουλευτών της Ν.Δ. προς υπουργούς, με τις υπογραφές να συγκεντρώνονται την ώρα της συνεδρίασης, αποδεικνύει ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση εδραιώνει την παρουσία της.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την αναφορά του ότι «είναι άλλο η διαφορετική άποψη και άλλο η παθολογική εσωστρέφεια, που σε αυτές τις συγκυρίες δεν βοηθάει» έδειχνε να προειδοποιεί με κυρώσεις τους διαφωνούντες. Οι διαβεβαιώσεις του ότι θα τεθεί ο ίδιος στην πρώτη γραμμή της μάχης στις εκλογές του 2027 εμπεριείχαν διπλό μήνυμα: αφενός, προς τους «δελφίνους» και, αφετέρου, προς τους βουλευτές που σπεύδουν να πάρουν θέση για την επόμενη μέρα. «Θέλησε ο πρόεδρος να καταδείξει ότι θα διαμορφώσει ο ίδιος και τα επόμενα ψηφοδέλτια» επισήμανε βουλευτής της «νεομητσοτακικής πτέρυγας». Εσωκομματικοί, πάντως, αντίπαλοι του κ. Μητσοτάκη δίνουν την ερμηνεία πως όταν αναγκάζεται ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός να διαψεύδει σενάρια αντικατάστασής του, τότε αυτό δεν υποδηλώνει φόβο για τη σταθερότητα της καρέκλας του, λίγα εικοσιτετράωρα, μάλιστα, αφότου ο πρωθυπουργός «δέχεται επιθέσεις από τον μεγαλύτερο επιχειρηματία της Ελλάδας». Η αλήθεια είναι ότι το κυβερνητικό επιτελείο, παρά τις επικρίσεις που ακούστηκαν για τη λειτουργία της κυβέρνησης, έκανε τιτάνιες προσπάθειες ώστε να τιθασεύσει την εσωκομματική φωτιά και να μην περικυκλώσει τον Κ. Μητσοτάκη.
Τηλέφωνα στους «άτακτους»
Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης και ο πιο έμπιστος συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη Θανάσης Νέζης είχαν επιδοθεί σε έναν γύρο τηλεφωνημάτων και συναντήσεων με τους «άτακτους» βουλευτές προκειμένου να μην καταθέσουν αίτημα για την εκλογή, μέσω κάλπης, του Απόστολου Βεσυρόπουλου στη θέση του γραμματέα της Κ.Ο. Η καταμέτρηση σε μία τέτοια ψηφοφορία θα προκαλούσε, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, «ηλεκτροσόκ» στο Μαξίμου, καθώς ένας υψηλός αριθμός λευκών ψηφοδελτίων θα συνιστούσε ηχηρή αμφισβήτηση στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ της Κυριακής, το στήσιμο της κάλπης για τον κ. Βεσυρόπουλο απέτρεψε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ο βουλευτής Έβρου, που εμφανίζεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένος για τη μη αξιοποίησή του στο κυβερνητικό σχήμα, θεωρείται ως ο άτυπος επικεφαλής των «άτακτων». Παρ’ όλα αυτά, πείστηκε για την ανάγκη να μην «τεντωθεί το σκοινί στα άκρα». Η συμβολή Στυλιανίδη στον έλεγχο της έντασης προκάλεσε αναστεναγμούς ανακούφισης στο Μαξίμου.
«Αντάρτικες» εντεκάδες με… rotation
Τα αισθήματα στην κυβέρνηση άλλαξαν όμως αμέσως, καθώς την ώρα της συνεδρίασης της Κ.Ο. γνωστοποιήθηκε η κατάθεση της ερώτησης 11 γαλάζιων βουλευτών προς την υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως αναφορικά με τον αιφνιδιαστικό τερματισμό του προγράμματος απασχόλησης ανέργων 55-67 ετών της ΔΥΠΑ. Την ερώτηση συνυπογράφουν οι κ. Στυλιανίδης, Καράογλου, Χαρακόπουλος, Κόνσολας, Χρυσομάλλης, Βλάχος, οι οποίοι είχαν συνυπογράψει και την ερώτηση για το τουρκικό real estate. Στη σύνθεση των «διαφωνούντων» προστέθηκαν οι κ. Ανδριανός, Κεδίκογλου, Κατσανιώτης, Μπαρτζώκας (ο οποίος προ ημερών συνάντησε τον Μητσοτάκη στο Μαξίμου!), όπως επίσης η Φωτεινή Αραμπατζή, με πρωτοβουλία της οποίας κατατέθηκε η ερώτηση. Στην πραγματικότητα, οι «αντάρτες» της Ν.Δ. υπολογίζονται γύρω στους τριάντα. Παρ’ όλα αυτά, θα «κατεβάζουν» μία εντεκάδα κάθε φορά, θέλοντας να στριμώξουν στα «καρέ» του τον κ. Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, (και) τις επόμενες γαλάζιες ερωτήσεις προς τους υπουργούς θα συνυπογράφουν 11 βουλευτές, ούτε ένας παραπάνω ούτε ένας παρακάτω. Απλώς θα γίνεται rotation, θα αλλάζουν τα ονόματα των «ανταρτών» σε κάθε κοινοβουλευτική πρωτοβουλία!
Ο στόχος είναι ο αριθμός 11 να καταστεί σταθερό σημείο αναφοράς και να αφομοιωθεί στην κοινή γνώμη ως «σφραγίδα» του εσωτερικού «αντάρτικου». Υπενθυμίζεται ότι 11 ήταν οι κυβερνητικοί βουλευτές που συνυπέγραψαν την ερώτηση του φθινοπώρου για τα κόκκινα δάνεια και 11, επίσης, τα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας που κατέθεσαν πρόσφατα την ερώτηση για τις εξαγορές ακινήτων στη Θράκη από τουρκικά κεφάλαια.
Τα «καρφιά» των βουλευτών
Ο κ. Μητσοτάκης, ούτως ή άλλως, ένιωσε άβολα αρκετές φορές όταν έκλεισαν οι πόρτες της συνεδρίασης και τοποθετήθηκαν οι 18 βουλευτές. Την ίδια αμηχανία είχαν και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που τα… άκουσαν από μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ενδεικτικά, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, βουλευτής Β΄ Πειραιά και πρόεδρος της Εξεταστικής-παρωδία για τα Τέμπη, δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το ότι οι βουλευτές έμειναν όλο το προηγούμενο διάστημα χωρίς στήριξη από το Μέγαρο Μαξίμου, ακόμη και στην υπόθεση των Τεμπών. Υποστήριξε πως υπάρχουν συγκεκριμένες διαρροές που δεν βοηθούν στη λειτουργία του επιτελικού κράτους αλλά και της Κ.Ο. της Ν.Δ.
Ειδικού βάρους θεωρείται η τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη. Λαμβάνοντας τελευταίος τον λόγο, είπε ότι δεν πρέπει να αγνοούνται τα αιτήματα των βουλευτών. Αποκάλυψε ότι έχει δεχθεί 37 βουλευτές στο γραφείο του και κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να μην λέει «παρακαλώ» στους υπουργούς, αλλά «εντέλλεσθε», διότι οι βουλευτές δεν είναι διακοσμητικοί.
Ο Βασίλης Υψηλάντης, βουλευτής Δωδεκανήσου, στην ομιλία του εξέφρασε το παράπονό του γιατί δεν έχει καθίσει σε υπουργική καρέκλα. Χρησιμοποίησε, μάλιστα, μία φράση του πρωθυπουργού, ο οποίος νωρίτερα είχε πει πως και ο ίδιος περίμενε εννέα χρόνια προκειμένου να αναλάβει κάποιο χαρτοφυλάκιο. «Από το 2012 αναμένω κάποιας κυβερνητικής αποδοχής. Περισσότερα χρόνια από εσάς περιμένω, αλλά δεν την έχω τύχει. Είμαι στεναχωρημένος με ένα σύστημα εμίρηδων με άλλα λόγια και αρκετούς κακομοίρηδες που τραβάμε το κουπί» είπε μεταξύ άλλων.
Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ στην ομιλία της αναφέρθηκε στην τραγωδία των Τεμπών, εκτιμώντας πως «χάθηκε πολύτιμος χρόνος εκ μέρους της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα μέσω της προπαγάνδας να οργανωθούν τα συλλαλητήρια».
Ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Φάνης Παπάς είπε ότι «χάνονται εκλογές εκεί που δεν το περιμέναμε, σε οργανώσεις, επιμελητήρια, δήμους», ενώ η βουλευτής Κορινθίας Μαριλένα Σούκουλη-Βιλιάλη εστίασε στην ανησυχία του κόσμου για την ακρίβεια, την οικονομία και τη Δικαιοσύνη. Δεν πέρασε απαρατήρητο ότι τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου, θεωρώντας ότι μία τέτοια παρέμβαση «δεν είναι παραδοχή ήττας της Ν.Δ., αλλά επιλογή νίκης της Ελλάδας. Γι’ αυτό και είναι αναγκαία». Νωρίτερα είχε εκφράσει ζωηρές επιφυλάξεις για την προοπτική κατάκτησης του στόχου της αυτοδυναμίας.
Τέλος, ο Δημήτρης Καιρίδης πήρε τον λόγο και ζήτησε την επέκταση του μέτρου της αναγραφής του αριθμού των σταυρών και στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών, όπως έγινε με αυτά των ευρωεκλογών μετά από δική του πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιανουάριο του 2024.