Ξεκάθαρα ήταν τα μηνύματα που απέστειλε ο Ντόναλντ Τραμπ το τελευταίο 48ωρο προς όλον τον κόσμο. Συνοπτικά, για τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ: η Ρωσία είναι «σύμμαχος», ο Ζελένσκι είναι «τελειωμένος» και η ΕΕ, απαξιωμένη, θα πρέπει να μάθει να ζει δίχως τις ΗΠΑ.
Ο Τραμπ δεν εκτιμούσε ποτέ τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι και πέρα από την επικοινωνιακή διαχείριση σε τυπικά πλαίσια, δεν το είχε κρύψει ποτέ, από το 2019. Τον είχε μάλιστα κατηγορήσει για την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020, υποστηρίζοντας πως συνεργάστηκε με τον Μπάιντεν για να τον οδηγήσουν στην πρώτη του παραπομπή στη δικαιοσύνη με την κατηγορία της απόπειρας να επηρεάσει τις εκλογές.
Προεκλογικά ο Τραμπ είχε αποκαλέσει τον Ζελένσκι ως τον «μεγαλύτερο πλασιέ» στην ιστορία, ενώ τις τελευταίες 48 ώρες προχώρησε στην τελική του επίθεση δείχνοντάς του πως ο χρόνος για το πολιτικό του τέλος μετράει ήδη αντίστροφα. Τον χαρακτήρισε «δικτάτορα», υποστηρίζοντας πως παραμένει στην εξουσία χωρίς τη στήριξη του λαού και πως αποφεύγει τις εκλογές, ενώ τόνισε πως το έργο του είναι καταστροφικό κι ο ίδιος ένας τελειωμένος πολιτικός. Του χρέωσε επίσης κατασπατάληση της οικονομικής βοήθειας που του προσέφεραν οι ΗΠΑ, καταλογίζοντας του ευθύνες και για το ξέσπασμα του πολέμου. «Έχει κάνει μια απαίσια δουλειά», τόνισε.
Ύστερα, λοιπόν, από τη διεξαγωγή συνομιλιών ανάμεσα σε αντιπροσώπους Ρωσίας και Αμερικής, το Κρεμλίνο εξαρχής απέβλεπε στην απομάκρυνση του Βολοντιμίρ Ζελένσκι από την προεδρία, επομένως δεν χρειάστηκε να πει ή να πράξει κάτι παραπάνω. Απλούστατα εξέφρασε την «απόλυτη συμφωνία» του με τον Ντόναλντ Τραμπ. «Η νέα αμερικανική κυβέρνηση μιλάει για την ανάγκη εγκαθίδρυσης της ειρήνης το συντομότερο δυνατό και αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Έχουμε ήδη αναφέρει ότι αυτή η θέση είναι καλύτερη από αυτήν της προηγούμενης κυβέρνηση και σε αυτό συμφωνούμε απολύτως με την αμερικανική κυβέρνηση», είπε.
Συνεχίζοντας, εξαπέλυσε κατηγορίες προς την κυβέρνηση Μπάιντεν πως «ουδέποτε μίλησε για μια ειρηνευτική διαδικασία, αλλά μιλούσε μόνο για πόλεμο». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τόνισε ακόμη πως οποιοδήποτε σχέδιο αποστολής ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ακόμη και ως μέρος μιας πιθανής ειρηνευτικής αποστολής, θα ήταν απαράδεκτο για τη Ρωσία.
Όπως τόνισε και ο Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η Μόσχα θα το θεωρούσε «άμεση απειλή» για την ρωσική κυριαρχία, ακόμη κι αν τα νατοϊκά στρατεύματα λειτουργούσαν εκεί υπό διαφορετική σημαία. Επίσης, επαίνεσε τον Τραμπ επειδή «δημόσια και δυνατά» κατηγόρησε τη σύγκρουση τις κινήσεις για την ένταξη του Κιέβου στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «είναι ο πρώτος… και ο μοναδικός δυτικός ηγέτης» που το κάνει.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ υπογράμμισε πως οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας βρίσκονται πλέον σε τροχιά βελτίωσης, ενώ επιβεβαίωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επαναλάβουν τον διάλογο για όλα τα ζητήματα που αφορούν τον πόλεμο στην Ουκρανία και όχι μόνο. «Αποφασίστηκε η επανέναρξη του ρωσοαμερικανικού διαλόγου για όλες τις παραμέτρους», τόνισε. Επίσης αποκάλυψε πως μια πιθανή νέα ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ ήταν στην ημερήσια διάταξη ως μέρος της συμφωνίας Μόσχας και Ουάσιγκτον για την αποκατάσταση των σχέσεων σε κάθε επίπεδο.