back to top
Κυριακή, 16 Μαρτίου, 2025
17 C
Athens
Κυριακή, 16 Μαρτίου, 2025
17 C
Athens

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

Μητσοτάκης: Σε ρυθμούς Τραμπ – Αλλαγή στάσης για “woke” ατζέντα και μεταναστευτικό – Τι είπε για την Ουκρανία

Η δεξιά στροφή Μητσοτάκη με αφορμή την νίκη Τραμπ φαίνεται πως εκκίνησε στην εκδήλωση της Αμερικανικής Σχολης Κλασσικών Σπουδών - Η αλλαγή στάσης για τη "woke" ατζέντα, το μεταναστευτικό και η Ουκρανία

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση – debate είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο συγγραφέα Πασκάλ Μπρυκνέρ που οργάνωσε το iefimerida. Σε αυτή τη συζήτηση ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ξεδιπλώσει τις “ρετουσαρισμένες” αντιλήψεις του για μια σειρά θεμάτων.

Ενδιαφέρον είχαν όσα είπε για την “woke” κουλτούρα: «Θυμάμαι έναν από τους καθηγητές μου, τον Harvey C. Mansfield, ιδιαίτερα επιφανής συντηρητικός, να λέει κάτι το 1991 που παραμένει πολύ επίκαιρο σήμερα: εάν έχεις το δικαίωμα να μιλάς έχεις επίσης την υποχρέωση να ακούς. Φοβάμαι ότι η υποχρέωση να ακούς έχει χαθεί στην αποκαλούμενη woke κουλτούρα στις ΗΠΑ, όπου ομάδες επιδιώκουν να προωθήσουν τη διχόνοια, τον θυμό και τη σύγκρουση, όπου ο λόγος δεν χρησιμοποιείται τόσο για τη διατύπωση επιχειρημάτων όσο για να προκληθεί ο άλλος. Αυτό, κατά την άποψή μου, είναι κάτι πολύ διαφορετικό από τον παραδοσιακό φιλελευθερισμό. Είναι στην ουσία ο ορισμός του ανελευθερισμού (illiberalism), όπου μία μειοψηφία προσπαθεί να επιβληθεί της πλειοψηφίας».

Ολόκληρη η συζήτηση:

Η έννοια της τυραννίας της πλειοψηφίας προωθήθηκε από τον John Stuart Mill προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στις δημοκρατίες υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας των δικαιωμάτων των μειοψηφιών. Τώρα βρισκόμαστε σε άλλο επίπεδο, έχουμε την τυραννία των μειοψηφιών, οι οποίες δεν επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να αμφισβητήσει την άποψή τους. Εάν τολμήσεις να εκφράσεις αμφιβολίες για τη γνώμη τους σε «βαφτίζουν» φασίστα, υποστηρικτή της πατριαρχίας, ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς».

Παρότι πριν από λίγους μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας μια κεντρώα ατζέντα αγκάλιαζε νομοθετικά ένα εκ των κορυφαίων ζητημάτων, τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, χθες χρησιμοποιώντας ως ασπίδα τον φιλελευθερισμό και την τυραννία της μειοψηφίας, μίλησε για «ανελευθερισμό» που προσπαθούν λίγοι να επιβάλλουν στους πολλούς.

Στο μεταναστευτικό “άδειασε” την κυβέρνηση Μπάιντεν για την κατάσταση στα σύνορα των ΗΠΑ την τελευταία τετραετίας υιοθετώντας την ρητορική Τραμπ ότι «ολόκληρο το σύστημα διαχείρισης των συνόρων των ΗΠΑ κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μπάιντεν. Υπήρχε αυτή η γενική εντύπωση, την είχαν πολλοί άνθρωποι, ότι όποιος τολμούσε να θέσει αυτό το ζήτημα θεωρούνταν απάνθρωπος και αναίσθητος όσον αφορά τις ανάγκες των ανθρώπων που ήθελαν να εισέλθουν στις ΗΠΑ».

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Μητσοτάκης πήρε κάποιες αποστάσεις από την γραμμή Τραμπ, ωστόσο φαίνεται πως αρχίζει και εκείνος να εισέρχεται, όπως και ο κ. Δένδιας σε μια κατάσταση “ρεαλισμού” αναζητώντας περισσότερο την συμβιβαστική λύση παρά την συνδρομή στην πλήρη επικράτηση της Ουκρανίας. «Ασφαλώς, δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι οι ισχυρισμοί της αμερικανικής ηγεσίας πως μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε 24 ώρες θα γίνουν πράξη, επειδή πιστεύω ότι ο εκλεγμένος Πρόεδρος και σύντομα Πρόεδρος Τραμπ θα είναι επίσης επιφυλακτικός απέναντι σε μια πιθανή συμφωνία που, ως αποτέλεσμα, θα παρουσιαστεί από τη Ρωσία ως νίκη».

Προφανώς, η νίκη Τραμπ και οι πιέσεις στελεχών και βάσης έχουν πείσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως η δεξιά στροφή θα είναι συμφέρουσα για το κόμμα καθώς η κοινωνία είναι περισσότερο ριζοσπαστικοποιημένη στα συντηρητικά αιτήματα. Η επίδραση φάνηκε από τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν ένας εκ των φιλελευθέρων πολιτικών στην χώρα, με κεντρώες μετριοπαθείς και “ανοιχτές” αντιλήψεις στα κοινωνικά ζητήματα. Μένει να δούμε αν θα μπορέσει και θα θελήσει να υπηρετήσει ο ίδιος τον ρόλο σε μια νέα περισσότερο συντηρητική ρητορική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Popular Articles