υτή η κυβέρνηση δεν θα υποταχθεί σε ένα καταστροφικό σπιράλ παροχολογίας. Η δημοσιονομική υπευθυνότητα δεν θα τεθεί σε αμφισβήτηση» είπε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στο ντόμινο αντιδράσεων «γαλάζιων» στελεχών που ζήτησαν επέκταση των αυξήσεων που θα δοθούν στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας.
Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ορθάνοιχτο να δοθούν αυξήσεις και σε άλλες κατηγορίες ενστόλων, παραπέμποντας σε όσα θα ανακοινώσει στην επόμενη ΔΕΘ.
Ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας τον 12ετή Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ), έκανε λόγο για ένα συνολικό σχέδιο και δραστικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, λέγοντας ότι το υπουργείο Άμυνας θα έχει στη διάθεσή του 25 δισ. ευρώ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε το μάτι στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, λέγοντας ότι «έχουμε πια μια στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ ως προς την εκπαίδευση των Ικάρων μας.
Παράλληλα ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αναδιάταξη δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων και αναφέρθηκε στις σημαντικότερες αλλαγές, με στόχο όπως είπε την «τεχνολογική υπεροχή» και την «εγχώρια προστιθέμενα αξία».
«Η βασική του φιλοσοφία έχει να κάνει με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και πώς αλλάζουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Μη επανδρωμένα οχήματα, περιπλανώμενα πυρομαχικά, συστηματικότατη αξιοποίηση της ΑΙ, έμφαση στην κυβερνοάμυνα. Αυτές είναι φιλοσοφίες που πρέπει να αξιοποιηθούν. Δεν πρέπει να βασιζόμαστε μόνο στις νέες Bellhara ή στα 20+20 μαχητικά επόμενης γενιάς αλλά πρέπει να εμπλουτίζονται και από τις νέες τεχνολογίες, όπως μας δίδαξε ο πολεμος στην Ουκρανία», σημείωσε.
«Η δεύτερη σημαντική παράμετρος είναι η εγχώρια προστιθέμενη αξία. Η χώρα έχει δαπανήσει δεκάδες δισ. σε οπλικά συστήματα χωρίς να εισπράξει το ανταποδοτικό όφελος για να χτίσει μια στιβαρή εγχώρια αμυντική βιομηχανία», συμπλήρωσε.
«Αυτό αφορά και την “Ασπίδα του Αχιλλέα”, έναν θόλο που συνδυάζει τα υφιστάμενα όπλα αεράμυνας με άλλα πέντε συστήματα. Αυτό το έργο που αποτελεί τη σημαντικότερη επένδυση είναι απαραίτητο να μπορεί να συμπεριλάβει εγχώρια προστιθέμενη αξία».
«Ένα σκέλος αφορά την υποστήριξη των συστημάτων που έχουμε παραλάβει. Αν δεν φροντίσουμε για τη συντήρησή τους είτε θα έχουμε δυσάρεστες δημοσιονομικές εκπλήξεις είτε όπλικα συστήματα που σε λίγα χρόνια θα είναι άχρηστα. Γι αυτό ένα σημαντικό κομμάτι του προϋπολογισμού αφορά το follow on support και ως σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων», περιέγραψε μεταξύ άλλων.