Στα άκρα έχει φτάσει πλέον η κόντρα της κυβέρνησης με τον Αντώνη Σαμαρά, έπειτα από την πολύκροτη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού στο «Βήμα της Κυριακής» και την διαγραφή του από την Νέα Δημοκρατία.
Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι αυτή η εξέλιξη ήταν δεδομένη αφού ο κ. Σαμαράς δεν έκανε ούτε βήμα πίσω στην σκληρή κριτική που ασκούσε στην κυβέρνηση. Το αποκορύφωμα, βέβαια, αποτέλεσε η απόφαση του, να βάλει στο στόχαστρο τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και να ζητήσει την παραίτηση του, σε μία κρίσιμη στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Το Μέγαρο Μαξίμου πληροφορήθηκε για το περιεχόμενο της συνέντευξης του πρώην πρωθυπουργού ήδη από χθες το βράδυ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι στενοί του συνεργάτες, αφού ανέλυσαν το νέο τοπίο και τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσουν, κατέληξαν ότι ο κ. Σαμαράς αυτή τη φορά υπερέβη τα όρια, ειδικά σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα.
Έκριναν, λοιπόν, πως οποιαδήποτε άλλη, πιο ήπια απάντηση, εκτός της διαγραφής του από την Νέα Δημοκρατία θα εκλαμβανόταν από την κοινή γνώμη και τους ψηφοφόρους του κόμματος ως αδυναμία της ηγεσίας.
Παράλληλα, η ενόχληση του Μαξίμου αποτυπώνεται πλήρως με τον τόνο αλλά και το καυστικό περιεχόμενο της ανακοίνωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, για την διαγραφή του κ. Σαμαρά. Φανερώνει, όμως, και την τακτική με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αντιμετωπίζει στο εξής παρόμοια περιστατικά.
Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση ήθελε να βάλει τέλος στην άκαιρη και προσβλητική συζήτηση που άνοιξε ο κ. Σαμαράς για την Προεδρεία της Δημοκρατίας, προτείνοντας τον Κώστα Καραμανλή ως διάδοχο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Οι επόμενες κινήσεις Σαμαρά
Το μόνο που μένει να δούμε πάντως, είναι ποια θα είναι η απάντηση του Αντώνη Σαμαρά στην διαγραφή του, αλλά και οι επόμενες κινήσεις του. Τα σενάρια που επικρατούν είναι πολλά. Μπορεί ο πρώην πρωθυπουργός να προσχωρήσει σε κάποιο άλλο κόμμα, ή να επιχειρήσει στην ίδρυση δικού του, όπως το 1993 με την «Πολιτική Άνοιξη».
Ένα, όμως, είναι το βασικό ερώτημα. Δεν είναι γνωστό ακόμα, πόσους, ακριβώς βουλευτές της ΝΔ ελέγχει ο κ. Σαμαράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, περισσότεροι από οκτώ «γαλάζιοι» βουλευτές είναι κοντά στον πρώην πρωθυπουργό, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη κυβερνητική κρίση.
Τα γεγονότα, αυτά άλλωστε, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, στο αν θα οδηγηθούμε συντομότερα από το αναμενόμενο σε εκλογές και αν θα καταφέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να βγάλει εις πέρας ολόκληρη την τετραετία.