Το κλίμα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ντόναλντ Τραμπ δυναμιτίζει το ζήτημα της στήριξης στην Ουκρανία, το οποίο ήδη έχει αρχίσει να συζητιέται έντονα μετά την νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.
Σύμβουλος του Τραμπ τόνισε πως η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα επικεντρωθεί στην άμεση επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία και όχι στο να επιτρέψει στην χώρα να ανακτήσει εδάφη που έχασε από τη Ρωσία. Από την άλλη μεριά, ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ επιβεβαίωσε την «αμέριστη υποστήριξη» των Βρυξελλών στο Κίεβο.
Ο Μπράιαν Λάνζα, στρατηγικός σύμβουλος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, δήλωσε στο BBC ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα ζητήσει από τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι να προτείνει ο ίδιος την δική του πρόταση για την «ρεαλιστική επίτευξη της ειρήνης» στην περιοχή.
«Και αν ο πρόεδρος Ζελένσκι έρθει στο τραπέζι και πει, λοιπόν, μπορούμε να έχουμε ειρήνη μόνο αν έχουμε την Κριμαία, μας δείχνει ότι δεν είναι σοβαρός», υπογράμμισε. «Η Κριμαία έχει χαθεί» συμπλήρωσε ο σύμβουλος του Τραμπ.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014. Οκτώ χρόνια αργότερα, εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία και έχει καταλάβει εδάφη στα ανατολικά της χώρας.
Ο Τραμπ έχει τονίσει πολλές φορές ότι προτεραιότητά του είναι να τερματίσει τον πόλεμο και να ανακόψει αυτό που χαρακτηρίζει ως «αφαίμαξη των αμερικανικών πόρων», με τη μορφή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη αποκαλύψει πώς σκοπεύει να το κάνει αυτό.
Η Ουκρανία συνεχίζει να έχει την «αμέριστη υποστήριξη» των Βρυξελλών
Από την πλευρά του, ο Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, επιβεβαιώνει το Κίεβο για την «αμέριστη υποστήριξη» των Βρυξελλών.
«Ο ξεκάθαρος στόχος αυτής της επίσκεψης είναι να εκφράσουμε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία – η υποστήριξη αυτή παραμένει αμέριστη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μπορέλ.
Τόσο η Ευρώπη, όσο και η Ουκρανία έχουν θορυβηθεί αρκετά από την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικάνικες εκλογές, καθώς φοβούνται ότι θα σταματήσει την ζωτικής σημασίας, στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς το Κίεβο.
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Τραμπ τόνισε πολλές φορές ότι θα κόψει αυτή την υποστήριξη σε περίπτωση που περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μπορεί να συνάψει γρήγορα μια συμφωνία για να βάλει τέλος στον πόλεμο.
«Κανένας δεν ξέρει ακριβώς τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση», δήλωσε σήμερα ο Μπορέλ. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν έχει ακόμα δύο μήνες στην εξουσία για να πάρει σημαντικές αποφάσεις.
«Οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα και πιο γρήγορα: περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη, περισσότερες δυνατότητες εκπαίδευσης, περισσότερα χρήματα, πιο γρήγορες παραδόσεις και την άδεια να πληγεί ο (ρώσος) εχθρός σε στρατιωτικούς στόχους στο έδαφός του», πρόσθεσε.
Τους τελευταίους μήνες, το Κίεβο εντείνει την πίεση προς τους συμμάχους του να του επιτρέψουν να πλήξει τη Ρωσία με όπλα μεγάλου βεληνεκούς που του προμηθεύουν. Υπό τον φόβο, όμως, μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης, η Δύση αρνείται κατηγορηματικά.
Σύμφωνα με τον Μπορέλ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θέλει διαπραγμάτευση και δεν θα διαπραγματευθεί παρά μόνο αν αναγκασθεί να το κάνει».
Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Τραμπ – Ζελένσκι
Σήμερα, υποδεχόμενος τον Ζοζέπ Μπορέλ, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, Αντρίι Σίμπιγκα επανέλαβε ότι το Κίεβο δεν πρέπει να εξαναγκασθεί να κάνει παραχωρήσεις.
«Όλοι οφείλουν να καταλάβουν ότι τον να κατευνασθεί ο επιτιθέμενος δεν θα λειτουργήσει», δήλωσε. «Χρειάζεται μια αληθινή ειρήνη, όχι ένας κατευνασμός που θα φέρει περισσότερο πόλεμο».
Αναφορικά με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο Αντρίι Σίμπιγκα υποστήριξε ότι τέτοιες αλλαγές «αντιπροσωπεύουν πάντα μια ελπίδα και μια ευκαιρία, μια ευκαιρία να πλησιάσουμε στην ειρήνη».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι επαφές με το επιτελείο του ρεπουμπλικανού έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σύμφωνα με τον Σίμπιγκα, μάλιστα, υπάρχει ανοιχτό και το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών.