Εφετείο που εκδίκαζε την υπόθεση της Shell στην Ολλανδία την περασμένη Τρίτη, αποφάσισε πως η εταιρεία δεν είναι υποχρεωμένη να μειώσει τη ρύπανση που προκαλεί στον πλανήτη μέχρι το 2030. Η ερμηνεία της απόφασης, έγκειται στο επιχείρημα της εταιρείας πως δεν υπάρχει επιστημονικά αποδεδειγμένο «μέτρο» και «επίπεδο» μείωσης των ρύπων εκ μέρους των εταιρειών που να οδηγεί σε πρακτικό αποτέλεσμα στο οικολογικό πρόβλημα.
Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα στις προσπάθειες περιβαλλοντικών ακτιβιστών να απομακρύνουν τις ενεργειακές εταιρείες από την χρήση ορυκτών καυσίμων. Μάλιστα, εκδόθηκε την ίδια στιγμή που διεξάγονται οι ετήσιες συνομιλίες για το κλίμα στην COP29 στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού και ανατρέπει προηγούμενη απόφαση που επέβαλε απότομες μειώσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον βρετανικό γίγαντα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
«Είμαστε ικανοποιημένοι με την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία πιστεύουμε ότι είναι η σωστή για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση, την Ολλανδία και την εταιρεία μας», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Shell, Wael Sawan.
Η Shell είχε ασκήσει έφεση κατά της προηγούμενης απόφασης, που εκδόθηκε το 2021, η οποία επέβαλε στην εταιρεία να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 45% έως το 2030 από τα επίπεδα του 2019. Αυτό περιελάμβανε τις εκπομπές από τις δικές της δραστηριότητες και από τα ενεργειακά προϊόντα που εμπορεύεται στην αγορά.
Το Εφετείο της Χάγης είχε κρίνει πως η Shell είναι υποχρεωμένη να περιορίσει τις εκπομπές CO2 συμβάλλοντας στην προστασία του πλανήτη έναντι της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, επισημάνθηκε πως δεν υπάρχει επαρκής συμφωνία σχετικά με ένα συγκεκριμένο ποσοστό μείωσης που θα πρέπει να τηρούν οι συσχετιζόμενες με το αντικείμενο εταιρείες.
Η απόφαση του Ολλανδικού Εφετείου επισήμανε πως ο εξαναγκασμός της Shell να μειώσει τις εκπομπές πεδίου 3 που προκαλούνται από τη χρήση των προϊόντων της, δεν θα ήταν αποτελεσματικός προς τον στόχο (του περιορισμού των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής). Συνεπώς, επειδή δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι αυτό θα ωφελήσει, η απόφαση ακυρώθηκε.
«Μια δικαστική απόφαση δεν θα μειώσει τη συνολική ζήτηση των πελατών για προϊόντα όπως η βενζίνη και το ντίζελ για τα αυτοκίνητα ή το (φυσικό) αέριο για τη θέρμανση και την ηλεκτροδότηση σπιτιών και επιχειρήσεων», δήλωσε η Shell.
Παρά την αρχική απόφαση που διέταξε τη Shell να μειώσει τις εκπομπές της, ο ενεργειακός γίγαντας έχει στην πραγματικότητα μειώσει κάποιους μόνο από τους κλιματικούς της στόχους.
Νωρίτερα φέτος, η εταιρεία δήλωσε ότι θα στοχεύσει σε μείωση κατά 15-20% της λεγόμενης καθαρής έντασης άνθρακα των ενεργειακών προϊόντων της έως το 2030 σε σύγκριση με το 2016, ενώ προηγουμένως είχε στοχεύσει σε μείωση κατά 20%. Επίσης, κατήργησε έναν στόχο να μειώσει σχεδόν στο μισό την καθαρή ένταση άνθρακα μέχρι το 2035.
Ταυτόχρονα, η Shell δεσμεύτηκε να μειώσει στο μισό τις εκπομπές από τις δικές της δραστηριότητες έως το 2030 και να γίνει μια ενεργειακή επιχείρηση με καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.
Η Shell συνεχίζει να επενδύει πολύ περισσότερο στα ορυκτά καύσιμα από ό,τι στην καθαρή ενέργεια. Πέρυσι, επένδυσε 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ποσό που αντιστοιχεί στο 23% των συνολικών κεφαλαιουχικών δαπανών της. Συγκριτικά, διέθεσε περισσότερα από 16 δισ. δολάρια στις επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ο Mark van Baal, ιδρυτής της Follow This, μιας ομάδας που έχει ως στόχο να υποχρεώσει τις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες να μειώσουν τις εκπομπές μέσω ψηφοφορίας των μετόχων στις ετήσιες συνελεύσεις τους, δήλωσε ότι «η απόφαση του δικαστηρίου είναι ένα πισωγύρισμα στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης».