Εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης που περνάει η κυβέρνηση στην μέχρι τώρα πορεία της, οι εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών είναι καταιγιστικές, οι ψηφοφόροι εγκαταλείπουν μαζικά την ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί με κάθε μέσω να διατηρήσει την καρέκλα του και οι «δελφίνοι» κάνουν την επανεμφάνιση τους και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να επιτεθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, της εφημερίδας «Δημοκρατία», αυτή τη στιγμή υπάρχουν επτά κορυφαία στελέχη που προετοιμάζονται και παίρνουν μικρότερες ή μεγαλύτερες αποστάσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός, για πρώτη φορά, μοιάζει τελείως απομονωμένος και εμφανίζεται περισσότερο ως «βαρίδι» στο εσωτερικό της ΝΔ, χωρίς σοβαρούς συμμάχους. Ο ίδιος, πάντως, καθώς έχει αντιληφθεί την θέση στην οποία βρίσκεται, ακολουθεί την γνωστή τακτική «διαίρει και βασίλευε» με στόχο να κερδίσει πολύτιμο χρόνο.
Αν και ακούγεται πρόωρο σαν σενάριο, είναι γεγονός πως παρασκηνιακά έχουν αρχίσει ήδη οι συζητήσεις για την διαδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σε κάθε περίπτωση θεωρείται τελειωμένος.
Πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμός
Λόγω της δυναμικής που έχουν λάβει οι κοινωνικές εξελίξεις και της απειλής που υπάρχει να χάσει εντελώς την πρωτοβουλία των κινήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωθείται με μαθηματική ακρίβεια σε πρόωρες εκλογές. Και οι «δελφίνοι» όμως την ίδια ώρα τον σπρώχνουν πως αυτή την κατεύθυνση ώστε να τεθεί, ανοιχτά πια, το θέμα της ηγεσίας.
Ο πρωθυπουργός, όμως, φαίνεται πως είναι εγκλωβισμένος και στο ζήτημα του ανασχηματισμού, καθώς προσκρούει σε λεπτές ισορροπίες που απειλούν να «τινάξουν στον αέρα» τα πάντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Δένδιας έχει καταστήσει σαφές στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως εάν σχεδιάζει να τον μετακινήσει από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καλύτερα τότε να παραμείνει απλώς βουλευτής και εκτός κυβέρνησης. Είναι φανερό, πως ο κ. Δένδιας δεν θέλει να σπαταλήσει το πολιτικό κεφάλαιο που έχει δημιουργήσει ως τώρα και τον έχει καταστήσει ως μακράν τον πιο δημοφιλή υπουργό της τωρινής κυβέρνησης.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται να αναβαθμίσει τον Κωστή Χατζηδάκη σε υπουργό Εξωτερικών, ώστε να του δώσει σαφές προβάδισμα στην κούρσα διαδοχής, κάτι που ήδη βρίσκει αρνητικά πολλά στελέχη. Πολλοί ισχυρίζονται πως δεν «τραβάει», κάτι που αναγκάζει και τον ίδιο να λέει πως προτιμά να παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών.
Σ’ αυτή την περίπτωση, όμως, δυσκολεύει και η επιθυμητή μετακίνηση του Γιώργου Γεραπετρίτη από το υπουργείο Εξωτερικών στο Μαξίμου. Έτσι, κινδυνεύει το σχέδιο του πρωθυπουργού για έναν σαρωτικό ανασχηματισμό, με τον οποίο θέλει να περάσει στην αντεπίθεση. Αν μείνουν οι κ. Χατζηδάκης, Γεραπετρίτης και Δένδιας ή έστω δύο εξ’ αυτών, στις σημερινές θέσεις τους, οι αλλαγές στα κρίσιμα υπουργεία που θα είχαν κάποιο νόημα θα χάσουν ακόμη και την ελάχιστη επικοινωνιακή αξία που θα είχαν. Αυτό αποδεικνύει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πια ανίσχυρος ακόμα και στον συγκεκριμένο τομέα.
Το σχέδιο «διαίρει και βασίλευε»
Πάντως ο πρωθυπουργός στην προσπάθεια του για πολυδιάσπαση, η οποία θα λειτουργήσει σαφώς προς όφελος του, φέρεται να παροτρύνει την Νίκη Κεραμέως να συμμετέχει, τουλάχιστον στην αρχική φάση της κούρσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης, ο Άδωνις Γεωργιάδης ετοιμάζεται να κατέβει ξανά, όπως και το 2015, προκειμένου να διατηρήσει τα κεκτημένα του. Ο Μάκης Βορίδης, ακόμη, κινείται αυτοτελώς. Και οι δύο θεωρούν πως μπορούν να επιδιώξουν μία στροφή προς τα δεξιά, υποσχόμενοι την επαναφορά του κόμματος στις ρίζες του. Παράλληλα, άλλα δύο δημοφιλή κυβερνητικά στελέχη, ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Βασίλης Κικίλιας φέρεται να ζυγίζουν τα υπέρ και κατά που προκύπτουν από τους συσχετισμούς και τις συγκυρίες.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, καταλυτικό ρόλο έχει η τραγωδία των Τεμπών, η οποία έπειτα από δύο χρόνια λανθασμένων χειρισμών και απίστευτων αποκαλύψεων έχει παγιώσει την κοινωνική δυσαρέσκεια που επικρατεί. Υπό αυτές τις συνθήκες, προστίθενται προβλήματα όπως η ακρίβεια και γενικότερη φθορά την οποία έχει υποστεί η κυβέρνηση έπειτα από πέντε χρόνια στην εξουσία.
Άπιαστο όνειρο η προοπτική της ανάκαμψης
Οι «γαλάζιοι» βουλευτές, πάντως, βλέπουν με τρόμο πως η αίσθηση κυριαρχίας στη ΝΔ έχει πια χαθεί. Ακόμα και πρώτη που είναι η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις και αρκετά μακριά από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ, τα ποσοστά που συγκεντρώνει δεν είναι αρκετά. Αυτή η συρρίκνωση και απομόνωση του κόμματος αποκτά πλέον μόνιμο χαρακτήρα και η προοπτική οποιασδήποτε ανάκαμψης έχει μετατραπεί σε άπιαστο όνειρο.