Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η πρόταση του Θεόδωρου Μαργαρίτη από το ΠΑΣΟΚ για την υποψηφιότητα του Χρήστου Ράμμου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έσπευσε άμεσα να αδειάσει το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ όντας ξαφνιασμένος σύμφωνα με το ρεπορτάζ για την επιλογή αυτή.
Ο Χρήστος Ράμμος είναι Έλληνας δικαστής που διετέλεσε αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και σήμερα είναι πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Η συμβολή του στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που ξέσπασε το 2022 είναι κρίσιμη. Μάλιστα πρόσφατα σε συνέντευξή του είχε δηλώσει: «Δεν μπορούσα να φανταστώ, το 2019, ότι τρία χρόνια αργότερα θα αντιμετωπίζαμε μία τόσο τραυματική για τους θεσμούς εμπειρία. Σε προσωπικό επίπεδο έκανα το καθήκον μου, την μεγαλύτερη σημασία την έχουν οι θεσμοί».
Είναι σίγουρα ένα πρόσωπο συμβολίζει στο παρόν του πολιτικού μας συστήματος την προστασία των θεσμών και την διαφάνεια. Η άνοδος του στην Προεδρία της Δημοκρατίας θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό αντίβαρο απέναντι κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τόσο στο σκάνδαλο των υποκλοπών όσο και γενικότερα στη λειτουργία των θεσμών στη χώρα υπό τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Με τον Νίκο Ανδρουλάκη ως έναν εκ των πρωταγωνιστών – θύμα του σκανδάλου των υποκλοπών θα ήταν δύσκολο το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος Ανδρουλάκης να ψηφίσουν ατίθετα από μία τέτοια υποψηφιότητα. Θα κινούσε πολλές υποψίες και το ΠΑΣΟΚ θα έβγαινε χαμένο.
Ο Αλέξης Χαρίσης επιβεβαίωσε πως υπήρξε επικοινωνία με τον Χρήστο Ράμμο ο οποίος είναι θετικός. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης συσπειρωθούν σε αυτήν την υποψηφιοτητα, θα φέρουν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Χωρίς την στήριξη του πασοκ θα είναι σχεδόν αδύνατο εκλεγεί νεος Πρόεδρος από την κεντροαριστερά ενώ και η επιλογή της Σακελλαροπούλου δύσκολα θα βρει υποστηρικτές ακόμη και εντός της Νέας Δημοκρατίας.
Συνεπώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να στραφεί σε ένα συντηρητικό πρόσωπο καθαρά κομματικό προκειμένου να εξασφαλίσει πλατιά πλειοψηφία. Με την επιλογή Καραμανλή ήδη καμμένη λόγω Σαμαρά, η κυβέρνηση στερείται επιλογών. Μάλιστα, με την κοινοβουλευτική ομάδα διχασμένη ως προς την κατεύθυνση την οποία πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα, θα ερμηνευθεί ολιγωρία της ηγετική ομάδας Μητσοτάκη, η προσφυγή σε πρόσωπο από τη δεξιά.
Από την άλλη όμως, ένα πρόσωπο της κεντροαριστεράς με χαμηλή αποδοχή στα δεξιά, όχι μόνο θα εξασφαλίσει ισχνή πλειοψηφία, αλλά ενδεχομένως να θέσει και ζητήματα εκλογής και δεδηλωμένης εμπιστοσύνης απέναντι σε κυβέρνηση.
Συνεπώς με την επιλογή Ράμμου, στην περίπτωση που τα κόμματα της αντιπολίτευσης προχωρήσουν ενωμένα, το επιτελείο Μητσοτάκη θα εγκλωβιστεί.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αυριανή συνάντηση Μητσοτάκη Ανδρουλάκη όπου το θέμα αναμένεται να τεθεί.