Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τη Βουλή για τις πιθανές αλλαγές στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας και τις μεταρρυθμίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση που θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια την Τρίτη 18 Μαρτίου.
Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, ο Πρωθυπουργός ζήτησε τη διεξαγωγή συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με κεντρικό θέμα τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και τη συνολική αμυντική στρατηγική της χώρας.
Η επερχόμενη συζήτηση στη Βουλή αναμένεται να αποτελέσει πεδίο έντονου διαλόγου μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, διότι το θέμα των αμυντικών δαπανών και των εξοπλιστικών προγραμμάτων έχει ιδιαίτερη βαρύτητα σε επίπεδο εθνικής ασφάλειας όσο και σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας.
Η Ελλάδα υλοποιεί ένα φιλόδοξο εξοπλιστικό σχέδιο, ούτως ώστε να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, οι ήδη προγραμματισμένες παραλαβές εξοπλιστικών προγραμμάτων προβλέπεται να ανέλθουν σε 860 εκατ. ευρώ το 2025, 480 εκατ. ευρώ το 2026 και 160 εκατ. ευρώ το 2027, διατηρώντας υψηλά επίπεδα εξοπλιστικών δαπανών και τα επόμενα χρόνια. Το ερώτημα είναι εάν τα ποσά αυτά θα αυξηθούν.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων, αποσκοπώντας να ενισχυθούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα. Μεταξύ των προγραμματισμένων αγορών συγκαταλέγονται νέα πλοία για το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ η Πολεμική Αεροπορία πρόκειται να ενισχυθεί με την απόκτηση νέων αεροσκαφών, καθώς και με τη σταδιακή αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου της.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην επένδυση σε προηγμένες τεχνολογίες, με στόχο την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας. Προβλέπεται η προμήθεια σύγχρονων συστημάτων επιτήρησης για τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα, η απόκτηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs), καθώς και η αναβάθμιση των υποδομών έρευνας και διάσωσης (SAR) για την αποτελεσματικότερη διαχείριση κρίσεων και επιχειρήσεων.
Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί τη στήριξη και την αναβάθμιση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, μέσα από τη συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ). Ο στόχος είναι η ανάπτυξη εγχώριας τεχνογνωσίας, η ενίσχυση της τεχνολογικής αυτονομίας της χώρας και η δημιουργία μιας ισχυρής παραγωγικής βάσης στον αμυντικό τομέα.
Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την κυβερνοασφάλεια, δρομολογείται η κατασκευή ενός νέου Επιχειρησιακού Κέντρου για τη Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας των Ενόπλων Δυνάμεων. Το νέο αυτό κέντρο θα εξασφαλίσει την αναβάθμιση των δυνατοτήτων του στρατεύματος στον τομέα της αντιμετώπισης κυβερνοαπειλών και θα ενισχύσει την εθνική ασφάλεια απέναντι σε σύγχρονες μορφές ασύμμετρων απειλών.