Τους λόγους για τους οποίους η Γαλλία και η Γερμανία, δύσκολα θα ανακάμψουν από την οικονομική και πολιτική κρίση που βιώνουν αυτή την περίοδο επιχειρεί να εξηγήσει ο Guardian.
«Όταν η Γαλλία και η Γερμανία προοδεύουν, όλη η Ευρώπη προοδεύει. Όταν δεν το κάνουν, σταματάει», έλεγε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ. Τι θα έλεγε ο Σιράκ για την την τρέχουσα κατάσταση της περίφημης γαλλογερμανικής μηχανής, η οποία, από την ίδρυση του μπλοκ, έχει τροφοδοτήσει τόσο μεγάλο μέρος του μεταπολεμικού ευρωπαϊκού σχεδίου;», αναρωτιέται το γνωστό μέσο.
Η πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Γαλλία
Η πολιτική κρίση στην Γαλλία κορυφώθηκε μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαρνιέ, της συντομότερης στην ιστορία της χώρας από το 1958. Την Παρασκευή, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, διόρισε νέο πρωθυπουργό τον Φρανσουά Μπαϊρού.
Την πολιτική κρίση ακολουθεί και η οικονομική, αφού το έλλειμμα της Γαλλίας ξεπερνά φέτος το 6,1% του ΑΕΠ, υπερδιπλάσιο του ορίου της Ευρωζώνης. Παράλληλα, το δημόσιο χρέος είναι 110% του ΑΕΠ με σταθερά ανοδική πορεία. Οι αγορές ομολόγων αυτό τον μήνα αξιολόγησαν την Γαλλία ως οριακά λιγότερο αξιόχρεη από την Ελλάδα.
Τι συμβαίνει στην Γερμανία
Από την άλλη πλευρά στην Γερμανία ο εύθραυστος συνασπισμός υπό την ηγεσία του καγκελάριου, Όλαφ Σολτς κατέρρευσε τον περασμένο μήνα με τις πρόωρες εκλογές να έχουν προγραμματιστεί στις 23 Φεβρουαρίου.
Ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας θα έρθει αντιμέτωπος με μια οικονομία που ταλανίζεται από το υψηλό κόστος ενέργειας και εργασίας, από την γραφειοκρατία, τις υπό κατάρρευση υποδομές και την αργή ψηφιακή ανάπτυξη.
Πώς η κρίση σε Γαλλία και Γερμανία θα επηρεάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση
Ένα ακόμα ζήτημα με το οποίο έχει έρθει αντιμέτωπη η γερμανική οικονομία είναι ότι η εξαιρετικά σημαντική αυτοκινητοβιομηχανία της έχει καθυστερήσει να αναπτύξει ελκυστικά ηλεκτρικά οχήματα, ενώ τώρα βρίσκεται και υπό την απειλή μεγάλων αμερικάνικων δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Όπως παρατηρεί ο Guardian, με δεδομένο ότι στη Γαλλία δεν μπορούν να διεξαχθούν νέες βουλευτικές εκλογές μέχρι τον Ιούλιο και στην Γερμανία είναι πιθανόν να μην υπάρξει νέα κυβέρνηση μέχρι τον Ιούνιο, ο πολιτικός αναβρασμός των δύο κορυφαίων οικονομιών της Ευρώπης θα δυσχεράνει τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ.
Οι δύο αυτές χώρες αποτελούν τον βασικό άξονα ισχύος της ΕΕ, καθώς καθορίζουν την πολιτική και οικονομική ατζέντα της σε μεγάλο βαθμό. Ενώ Γαλλία και Γερμανία, λοιπόν δεν είναι σε θέση να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις ελλείψει σταθερών κυβερνήσεων, το μπλοκ των 27 χωρών ενδέχεται να βρεθεί και το ίδιο σε μια κρίση τους επόμενους μήνες.