back to top
Δευτέρα, 28 Απριλίου, 2025
16.3 C
Athens
Δευτέρα, 28 Απριλίου, 2025
16.3 C
Athens

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

Guardian για Βορίδη: «Επαναφέρει πρώην ακροδεξιό ακτιβιστή στο μεταναστευτικό ο Μητσοτάκης»

«Δεξιά στροφή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη», σχολιάζει η Guardian - Στον βασικό ρόλο του Μάκη Βορίδη στο Υπουργείο Μετανάστευσης αναφέρεται το διεθνές μέσο τονίζοντας την ακτιβιστική δράση του στην άκρα δεξιά

Στο πλαίσιο ενός, ευρείας κλίμακας, ανασχηματισμού με στόχο την «επανεκκίνησή» της κυβέρνησής του, εν μέσω της δημόσιας κατακραυγής για τους χειρισμούς της, σχετικά με το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα του 2023, «ο Έλληνας πρωθυπουργός διόρισε έναν πρώην ακροδεξιό ακτιβιστή φοιτητή στο τιμόνι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής», σχολιάζει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα The Guardian, για το νέο χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει ο Μάκης Βορίδης.

Όπως σημειώνεται, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθέτησε τον αυτοαποκαλούμενο εθνικιστή, Μάκη Βορίδη, στην ευαίσθητη θέση» του υπουργού Μετανάστευσης , ενώ επέλεξε μια σειρά νεότερων αξιωματούχων σε βασικά χαρτοφυλάκια, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Μεταφορών.

Ο ανασχηματισμός χαρακτηρίστηκε ως μια «σημαντική ανανέωση δυνάμεων», σε μια περίοδο που τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος πέφτουν και οι διαμαρτυρίες για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη παίρνουν πρωτοφανείς διαστάσεις.

Στο άρθρο τους, αναφέρεται εκτεταμένα η υπόθεσή της τραγωδίας των Τεμπών καθώς και τα χρόνια προβλήματα του εθνικού σιδηροδρόμου που έρχεται να επιλύσει ο νέος υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Δήμας.

Η Guardian κάνει λόγο και για τον νέο υπουργό Οικονομικών, έναν δημοφιλή επιστήμονα Πληροφορικής, τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Ο τέως υπουργός Παιδείας θεωρείται επίσης ότι «εισάγει έναν αέρα αναγέννησης σε μια κυβέρνηση που βρίσκεται στον έκτο χρόνο της θητείας της». Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται από την βρετανική εφημερίδα πως ο εν λόγω υπουργός προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Πάρα αυτή την προσπάθειά του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αντιμετωπίζει αυξανόμενη κριτική από τους υποστηρικτές του, καθώς φαίνεται πως ο ανασχηματισμός αποσκοπούσε και στην εδραίωση της παραδοσιακής συντηρητικής βάσης της ΝΔ.

Ο αναλυτής ευρωπαικών υποθέσεων Γιάννης Κουτσομίτης σχολιάζει ότι: «Πρόκειται τόσο για την ενίσχυση του ελέγχου του επί της δικής του κοινοβουλευτικής ομάδας όσο και για την αποστολή του μηνύματος ότι στο εξής θα υπάρχει μια πιο συντηρητική, σκληρή στάση στο μεταναστευτικό.(…) Είναι επίσης ένα σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη και την Ουάσινγκτον ότι «είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος».

Όμως το κυρίαρχο θέμα που απασχολεί την Guardian είναι ο διορισμός του Μάκη Βορίδη. Ο, σήμερα, 60 ετών Βορίδης, «που πιάστηκε από την κάμερα να κραδαίνει ένα τσεκούρι, καθώς κυνηγούσε αριστερούς συμφοιτητές του», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Guardian, «αναδείχθηκε στην πολιτική σκηνή ως επικεφαλής της νεολαίας της ΕΠΕΝ, του ακροδεξιού κόμματος που ίδρυσε ο πρώην δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος. Με έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ομάδα απολάμβανε στενούς δεσμούς με τον εκλιπόντα ηγέτη του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Ζαν-Μαρί Λεπέν, υποστηρίζοντας ανοιχτά πολλές από τις εξτρεμιστικές απόψεις του».

Και συνεχίζει: «Ο Βορίδης έχει εδώ και καιρό παρουσιάσει τους μουσουλμάνους μετανάστες ως απειλή για την Ευρώπη και την κοινωνική συνοχή της Ελλάδας, ενός κράτους μέλους της ΕΕ πρώτης γραμμής, το οποίο έχει δει διαδοχικά κύματα αιτούντων άσυλο κατά την τελευταία δεκαετία».

Το αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό ως «προσβολή για την ελληνική κοινωνία», προσθέτει.

Αντιδράσεις υπήρχαν και από οργανώσεις. Με πιο σημαντική αυτή της εξέχουσας αντιρατσιστικής ομάδας, Keerfa, που δήλωσε ότι: ο διορισμός του Βορίδη σηματοδοτεί μια ακροδεξιά στροφή και προέβλεψε μαζικές απελάσεις, σε μια εποχή που η απήχηση της Νέας Δημοκρατίας έχει μειωθεί εν μέσω επίμονων ισχυρισμών ότι η κυβέρνηση «συγκάλυψε» την καταστροφή στα Τέμπη. «Ο διορισμός του δείχνει ότι θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τον ρατσισμό και ένα άνοιγμα προς την ακροδεξιά για να αντιμετωπίσει την οργή», ανέφερε η Keerfa, υποστηρίζοντας ότι με την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία το κυβερνόν κόμμα στην Ελλάδα «είδε ευκαιρίες» στην υιοθέτηση πολιτικών, που θα βοηθούσαν στην ανάκτηση ψήφων, οι οποίες χάθηκαν από κόμματα της ακροδεξιάς.

Οι αλλαγές ανακοινώθηκαν «μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του βετεράνου συντηρητικού Κωνσταντίνου Τασούλα ως Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος αντικατέστησε την φιλελεύθερη πρώην δικαστή και πρώτη γυναίκα επικεφαλής του κράτους, Κατερίνα Σακελλαροπούλου», σημειώνεται επίσης.

Ο Guardian καταλήγει στο δημοσίευμά του πως «η δημοτικότητα του Μητσοτάκη, που κάποτε θεωρούνταν απρόσβλητη, έχει μειωθεί δραματικά, αν και η κυβέρνησή του επέζησε από κοινοβουλευτική ψήφο δυσπιστίας την περασμένη εβδομάδα για το δυστύχημα. Καθώς οι γενικές εκλογές δεν θα διεξαχθούν πριν από το 2027, οι πολιτικοί αναλυτές λένε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να κερδηθεί ξανά η εμπιστοσύνη του κοινού, αλλά λίγοι πιστεύουν ότι οι αλλαγές της Παρασκευής θα είναι αρκετές για να αναχαιτίσουν τη λαϊκή οργή».

«Είναι αβέβαιο αν τέτοιες αλλαγές θα αλλάξουν την αντίληψη του κόσμου για την κυβέρνηση ή θα την κάνουν πιο αποτελεσματική», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Κώστας Παναγόπουλος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Popular Articles