Η πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Κιρ Στάρμερ ολοκληρώθηκε το μεσημέρι, μέσα σε καλό κλίμα. Οι δυο Πρωθυπουργοί τα είπαν για περίπου 30 λεπτά και σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης έθεσε στον Βρετανό Πρωθυπουργό το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς η επιστροφή τους στη χώρα αποτελεί ζήτημα καίριας σημασίας για την Ελλάδα. Οι συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο είναι προχωρημένες και η ελληνική κυβέρνηση επιδοκιμάζει το γεγονός ότι σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας η κυβέρνηση Στάρμερ δεν θα θέσει κανένα εμπόδιο.
Οι δύο ηγέτες έκαναν μια επισκόπηση των διμερών σχέσεων και εξέφρασαν τους αμοιβαίους σκοπούς για ενίσχυση της συνεργασίας. Από πλευράς του ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισήμανε τη σημασία που έχουν για την χώρα μας οι ελληνοβρετανικές σχέσεις ενώ υπογράμμισε τη η συνάντηση αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να δοθεί νέα ώθηση στις σχέσεις των δύο χωρών. Επίσης συζήτησαν διεξοδικά για την οικονομία, την ναυτιλία και τον τουρισμό. Επιπροσθέτως, μίλησαν για την κοινή πρόκληση του μεταναστευτικού καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ως ευρωπαϊκό σύνορο και ως χώρα πρώτης υποδοχής.
Άλλο ένα θέμα συζήτησης ήταν η στενότερη διεθνής συνεργασία του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ελλάδα καθώς από τις αρχές του χρόνου θα πάρει μια άλλη διάσταση, δεδομένου του γεγονότος ότι η χώρα μας για τη διετία 2025-2026 θα είναι ένα από τα 10 μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του. Επομένως, τα δύο κράτη, συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέλη θα πρέπει αυτό το διάστημα να αποφασίσουν, με βάση το διεθνές δίκαιο, για μια σειρά θεμάτων παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας.
Η Ελλάδα πάντως στηρίζει την εκ νέου θέρμανση των ευρώ-βρετανικών σχέσεων, ιδιαίτερα όσον αφορά την ασφάλεια και την άμυνα. Παράλληλα, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κιρ Στάρμερ αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, ενώ στάθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.
Τέλος, συζήτησαν για το Κυπριακό με τον κ. Μητσοτάκη να εκφράζει την ικανοποίησή του για το άτυπο δείπνο των Χριστοδουλίδη και Τατάρ υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτέρες στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, τονίζοντας ότι προσβλέπει στην επανέναρξη των συνομιλιών.