back to top
Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
12.2 C
Athens
Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
12.2 C
Athens

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

«Γιατί η φτωχή Ελλάδα πρέπει να δίνει χρήματα στο πλούσιο Κατάρ» αναρωτιέται ο Γερμανικός Τύπος

Σε εξέλιξη η COP29 στο Μπακού - «Ο ΟΗΕ δε λέει όλη την αλήθεια» κατηγορεί η Γερμανική WELT

Από χθες και μέχρι τις 22 Νοεμβρίου θα πραγματοποιείται η COP29, δηλαδή η 29η Διάσκεψη του ΟΗΕ, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, στόχος της οποίας είναι η εύρεση λύσεων απέναντι στο πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Παράλληλα, γίνεται συζήτηση για την οικονομική βοήθεια που θα στείλουν τα δυτικά κράτη στις φτωχότερες χώρες.

Σύμφωνα με τη Γερμανική WELT όμως, αυτό αποτελεί τη «μισή αλήθεια». Πιο συγκεκριμένα:

«Τα κράτη που συνεχίζουν να θεωρούνται ως αναπτυσσόμενα ζητούν 1.000 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια ετησίως ως “οικονομική αρωγή για το κλίμα” από τα παλιά βιομηχανικά κράτη – μέχρι στιγμής η οικονομική αυτή βοήθεια ξεπερνά ήδη τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως».

Επεξηγώντας, το Γερμανικό Μέσο κατηγορεί τον ΟΗΕ πως συνεχίζει να διαχωρίζει τον κόσμο σε δυο στρατόπεδα, όπως ακριβώς πριν από 30 χρόνια. Για αυτό και η χώρα μας καλείται να χρηματοδοτήσει το πολύ πιο πλούσιο Κατάρ, το οποίο εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως αναπτυσσόμενη χώρα, ενώ ταυτόχρονα παράγει τόσα αέρια θερμοκηπίου όσο 99 εκατομμύρια Φιλλιπινέζοι. Αντίστοιχα και η Κίνα δεν συγκαταλέγεται στις βιομηχανικές χώρες, παρόλο που εκπέμπει περισσότερα αέρια θερμοκηπίου ανά κάτοικο από ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επικρίνοντας, η WELT σχολιάζει:

«Ο σημαντικότερος διαπραγματευτικός στόχος των αναπτυσσόμενων κρατών στις διασκέψεις για το κλίμα είναι παραδοσιακά η αποδυνάμωση του ισχυρού ανταγωνισμού από τη Δύση. Και ο μόνος λόγος που η Κίνα και τα αραβικά πετρελαϊκά κράτη αποδέχονται τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισίου για περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας μόνο κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, είναι επειδή η Συμφωνία προέβλεπε ρητά “διαφορετικές υποχρεώσεις” για τα κράτη: τα δυτικά κράτη υποχρεώθηκαν να λάβουν πολύ αυστηρότερα μέτρα για την προστασία του κλίματος».

«Εάν το ζήτημα ήταν πραγματικά η αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δεν θα επιλέγονταν ως μέσο τέτοιες πληρωμές. Για να γίνει κλιματικά ουδέτερη η οικονομία της Ρωσίας θα χρειάζονταν μόλις γύρω στα 270 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Ρωσία όμως δεν καταβάλει καμία προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Και ενώ η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αποτελούν μόλις το 7% του ενεργειακού μείγματος της Κίνας, η χώρα βγάζει χρήματα πουλώντας ηλιακά πάνελ και ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη Δύση», καταλήγει το γερμανικό μέσο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Popular Articles