Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, επισκέφθηκε σήμερα (19/02) το νησί της Σαντορίνης, από όπου και δήλωσε:
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να νιώθουν ασφάλεια οι πολίτες. Εμείς έχουμε ήδη τοποθετηθεί για την ανάγκη της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, η οποία πολύ απλά λέει ότι σε περιοχές που πλήττονται από εξωτερικά φαινόμενα, είτε αυτό είναι δυστυχώς μια σεισμική ακολουθία, είτε είναι ένα κλιματικό φαινόμενο, ή πλημμύρα, ή πυρκαγιά, είτε ακόμα και μια ζωονόσος ή η απολιγνιτοποίηση, πρέπει η Πολιτεία να καλύπτει αυτό που λείπει από το εισόδημα του πολίτη χωρίς δική του ευθύνη».
Στη συνέχεια, τόνισε πως το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης φτιάχτηκε για επικοινωνιακούς λόγους από τον κ. Μητσοτάκη, δίχως να διαθέτει οργανόγραμμα, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους μια πρόνοια και ένας σχεδιασμός. Μάλιστα, ζήτησε ένα κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης να πάει στη Σαντορίνη και να ελέγχει και πιθανούς κινδύνους σε σπίτια πολιτών.
Σημειώνεται πως μαζί με τον Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος επισκέφθηκε το νησί με αφορμή την έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών, βρίσκεται η γραμματέας της ΚΕ Ρ. Σβίγκου, ο βουλευτής Κορινθίας και Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Γ. Ψυχογιός, το μέλος της ΚΕ και συντονίστρια του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Φ. Παντιώρα, το μέλος της ΚΕ Αν. Σαπουνά και το μέλος της ΝΕ Κυκλάδων Δ. Τούλης.
Αρχικά, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον Δήμαρχο του νησιού, Νίκο Ζώρζο, ενώ αμέσως μετά συναντήθηκε και με την έπαρχο Θήρας, Ιουλία Καραμολέγκου.
Αξίζει να αναφερθεί πως στη συνάντηση στο δημαρχείο μετείχαν επίσης ο αντιδήμαρχος Οίας Γ. Βαρβαρήγος και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ι. Λιγνός.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Φάμελλος δήλωσε ότι «η αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη Σαντορίνη έχει έναν βασικό σκοπό: να στηρίξει τον τόπο, τους κατοίκους και τους φορείς του νησιού. Το πρώτο που συζητήσαμε με τον δήμαρχο και θα συζητήσουμε με όλους τους φορείς είναι τι πρέπει να κάνει η Πολιτεία για να αισθάνονται ασφάλεια οι κάτοικοι της περιοχής, καθώς και για την οικονομική και για την κοινωνική λειτουργία. Εδώ θέλω εκ των προτέρων να πω ότι εμείς πιστεύουμε σε μια ισχυρή Πολιτεία που υποστηρίζει και τον επαγγελματία, αλλά και τον πολίτη. Και σε ένα υπουργείο που φτιάχτηκε για επικοινωνιακούς λόγους από τον κ. Μητσοτάκη, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, που δεν έχει οργανόγραμμα, είναι ένα θέμα ανοιχτό το πώς μπορεί η Πολιτεία να βοηθήσει τον πολίτη. Εμείς θα επιμείνουμε. Χρειάζεται στελέχωση και χρειάζονται και υποδομές. Χρειάζονται στελέχωση και οι Δήμοι. Δεν μπορεί ο Δήμος εδώ να παραπονιέται, και να έχει δίκιο, ότι δεν έχει προσωπικό. Επίσης, δεν μπορεί να μην υπάρχει παρατηρητήριο ηφαιστείου, που να ανήκει στον Δήμο και να το στηρίζει οικονομικά η Πολιτεία».
Εν συνεχεία, πρόσθεσε πως «πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να νιώθουν ασφάλεια οι πολίτες. Εμείς έχουμε ήδη τοποθετηθεί για την ανάγκη της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, η οποία πολύ απλά λέει ότι σε περιοχές που πλήττονται από εξωτερικά φαινόμενα, είτε αυτό είναι δυστυχώς μια σεισμική ακολουθία, είτε είναι ένα κλιματικό φαινόμενο, ή πλημμύρα, ή πυρκαγιά, είτε ακόμα και μια ζωονόσος ή η απολιγνιτοποίηση, πρέπει η Πολιτεία να καλύπτει αυτό που λείπει από το εισόδημα του πολίτη χωρίς δική του ευθύνη».
Ακόμη, ανέφερε πως «πρέπει να υπάρχει για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους μια πρόνοια κι ένας σχεδιασμός. Και να υπάρχει ταυτόχρονα πρόνοια για τα παιδιά των σχολείων. Πράγματι συζητήσαμε για ένα μεγάλο ζήτημα, ιδιαίτερα για την τάξη που πλησιάζει στις εξετάσεις, που συνδέεται με την ασφάλεια των κτιριακών υποδομών και πρέπει παράλληλα με την προετοιμασία της πολιτικής προστασίας, που είναι υποχρέωση της πολιτείας να γίνεται, να υπάρχει και πρόληψη του κινδύνου στα δημόσια κτίρια και τις κατοικίες. Άρα, να έρθει εδώ ένα κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης και να ελέγχει και πιθανούς κινδύνους σε σπίτια πολιτών».