Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega, και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» και στους δημοσιογράφους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα, όπου αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις, στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τον προοδευτικό χώρο, για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, για το ζήτημα του Εκρέμ Ιμάμογλου, για την Πύλο, για τον Αλέξη Τσίπρα και για πολλά άλλα.
Η αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρώτα απ’ όλα είναι ανοιχτή σε κάθε προοδευτικό πολίτη. Αυτό σημαίνει ότι ζητάμε να επιστρέψουν όσοι και όσες διαφωνήσαμε, αλλά και να έρθουν για πρώτη φορά δημιουργικοί πολίτες που ψάχνουν να βρουν μια ελπίδα για την επόμενη μέρα.
— Socratis Famellos (@SFamellos) March 22, 2025
Διότι δεν αρκεί η… pic.twitter.com/v3fFofdeeI
Για τις δημοσκοπήσεις
Αρχικά, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ερωτηθείς για τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την ραγδαία άνοδο της Πλεύσης Ελευθερίας, απάντησε ότι «αυτή η εικόνα αποτυπώνει την κρίση που περνάει το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, γιατί υπάρχει πρόβλημα εμπιστοσύνης. Γιατί δεν υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στην κυβέρνηση, στη Δικαιοσύνη. Οι πολίτες ψάχνουν και αγωνιούν για την επόμενη μέρα. Διαμαρτύρονται γιατί τους κρύβουν την αλήθεια. Και ο κ. Μητσοτάκης έχει τεράστια ευθύνη. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ένα σχέδιο να τους πάρει όλους μαζί προς τα κάτω, να πει “ότι όλοι φταίνε”».
Ο κ. Φάμελλος συνέχισε τονίζοντας ότι «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την αγωνία του σήμερα. Αλλά όταν έρθει η ώρα της επιλογής, οι πολίτες θέλουν κυβέρνηση. Δεν θέλουν απλά διαμαρτυρία. Διότι τώρα και εγώ βλέπω μια διαμαρτυρία στις δημοσκοπήσεις. Την κατανοώ. Μας δημιουργεί υποχρεώσεις.»
Πέρα από την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχω αναλάβει την πρωτοβουλία συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων για να έχουν λύση διακυβέρνησης.
— Socratis Famellos (@SFamellos) March 22, 2025
Έχουμε προτείνει ξεκάθαρα κοινοβουλευτική συμπόρευση. Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να πείσει ότι είμαστε όλοι το ίδιο, απαξιώνοντας και τη Βουλή.… pic.twitter.com/ew6YJwNDBK
Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο Πρόεδρος του κόμματος σημείωσε πως «έχω αναλάβει μια πρωτοβουλία, πέρα από την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να καταθέσω και μια πρόταση για το πώς μπορούν -όχι απλά να τα βρουν οι προοδευτικές δυνάμεις- αλλά να κάνουν πρόταση διακυβέρνησης. Έχουμε προτείνει, και αυτό είναι ξεκάθαρο, να υπάρχει κοινοβουλευτική συμπόρευση. Άρα τα κόμματα στη Βουλή να έχουν συγκεκριμένη τοποθέτηση. Αυτό θέλει συγκεκριμένα βήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πει ότι απαιτείται ένας δημόσιος διάλογος των προοδευτικών κομμάτων. Γρήγορα όμως. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν η κοινωνία θέλει απαντήσεις».
Για την εξωτερική πολιτική
Συνεχίζοντας, ο Σωκράτης Φάμελλος, ρωτήθηκε αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εθνικός κίνδυνος, όπου και άφησε αιχμές για τον Πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «έχει συνδέσει την κυβερνητική του περίοδο με την υποχώρηση της Ελλάδας», ενώ τόνισε πως η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει βήματα οπισθοχώρησης αναφορικά με τη γεωπολιτική ισχύ και την διπλωματική πρωτοβουλία, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα δεν πρέπει να απουσιάζει από σημαντικές συζητήσεις, όπως αυτή για το Λιβυκό ή αυτή για το Ουκρανικό. Ειδικότερα:
«Ο κ. Μητσοτάκης δυστυχώς έχει συνδέσει την κυβερνητική του περίοδο με την υποχώρηση της Ελλάδας. Η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προς τα πίσω όσον αφορά τη γεωπολιτική ισχύ και τη διπλωματική πρωτοβουλία. Δεν πρέπει να λειτουργούμε ως δεδομένος σύμμαχος. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε κρυφή διπλωματία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το Κυπριακό όταν μιλάμε στον ΟΗΕ. Σας λέω συγκεκριμένα πράγματα. Δεν πρέπει η Ελλάδα να λείπει από μια συζήτηση για το Λιβυκό, όπως έλειψε. Δεν πρέπει η Ελλάδα να λείπει από μια συζήτηση για το Ουκρανικό, όπως έλειψε. θεωρώ λοιπόν ότι υπάρχουν σοβαρά ελλείμματα στην εξωτερική πολιτική της χώρας».
Για τον Εκρέμ Ιμάμογλου
Ο κ. Φάμελλος, σχολιάζοντας τα πολιτικά δρώμενα στην Τουρκία, και πιο συγκεκριμένα τη σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, επεσήμανε πως «είναι μια ανησυχητική εξέλιξη γιατί συνδέεται με τα θέματα του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Δεν θέλω να κάνω συσχέτιση με τα αντίστοιχα θέματα στη χώρα μας. Θέλω να κρατήσω την εξωτερική πολιτική εκεί που της αξίζει. Εγώ έστειλα και μία επιστολή συμπαράστασης χθες το βράδυ στον κ. Ιμάμογλου, τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, εκφράζοντας τη συμπαράστασή μου και ως άνθρωπος της αυτοδιοίκησης, που είχα διατελέσει αρκετά χρόνια, αλλά και ως ενεργός πολίτης. Κράτος δικαίου, δημοκρατικά δικαιώματα είναι απαραίτητο στοιχείο κάθε πολιτείας και κάθε κράτους».
Για τον Μάκη Βορίδη
Για την τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άφησε αιχμές, λέγοντας απλά:
«Πολιτικά θεωρώ ότι είναι απαράδεκτη η τοποθέτηση του κυρίου Βορίδη στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Είναι ένα ακροδεξιό σινιάλο που δεν αντιστοιχεί ούτε στην ευρωπαϊκή πολιτική ούτε σε αυτό που είναι η ταυτότητα του Έλληνα και της Ελληνίδας».
Για την Πύλο
Ο κ. Φάμελλος, μιλώντας για το ναυάγιο της Πύλου, διερωτάται:
«Ξέρετε ότι υπάρχουν στοιχεία στο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη που αφήνουν αναπάντητα ερωτήματα για τις ευθύνες της ελληνικής Πολιτείας στο ζήτημα αυτό; Για την ολιγωρία και για την απουσία ουσιαστικών στοιχείων; Δείτε το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη. Εγώ θέλω να είμαι θεσμικός».
Για τον Αλέξη Τσίπρα
«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Έχει κάνει επίσημη δήλωση ότι έκανε στην άκρη για να ανοίξει τον χώρο για την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Υλοποιείται τώρα η επανεκκίνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εκεί. Είναι εκεί και το έχει δηλώσει και όταν βρεθήκαμε μετά τη δική μου εκλογή ότι συμβάλλει στην επόμενη μέρα μιας προοδευτικής απάντησης», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος για τον ρόλο του πρώην Πρωθυπουργού και πρώην Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο κόμμα.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Κλείνοντας, ο Σωκράτης Φάμελλος επέλεξε να στείλει ένα μήνυμα για όσους και όσες επιθυμούν να ακολουθήσουν ενεργά το κόμμα, τονίζοντας:
«Η αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρώτα απ’ όλα είναι ανοιχτή σε κάθε προοδευτικό πολίτη. Αυτό σημαίνει ότι ζητάμε να επιστρέψουν όσοι και όσες διαφωνήσαμε, αλλά και να έρθουν για πρώτη φορά δημιουργικοί πολίτες που ψάχνουν να βρουν μια ελπίδα για την επόμενη μέρα. Διότι δεν αρκεί η διαμαρτυρία».