Δυσοίωνος προβλέπεται ο χειμώνες για πολλές χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες βλέπουν τις δεξαμενές φυσικού αερίου τους να αδειάζουν. Ο ρυθμός που αδειάζουν οι αποθήκες, είναι ταχύτερος από την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε πριν από περίπου τρία χρόνια, με την εκκίνηση του πολέμου στην Ουκρανία.
Χώρες της ΕΕ θα έχουν να αντιμετωπίσουν έναν πιο κρύο χειμώνα, καθώς και μια μείωση των θαλάσσιων εισαγωγών υγροποιημένου αερίου (LNG). Η απόφαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μην παρατείνει τη συμφωνία για ροή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, η οποία λήγει στο τέλος του χρόνου, επιτείνει το πρόβλημα για ορισμένα κράτη, κυρίως της ανατολικής Ευρώπης. Η διαδρομή αντιπροσωπεύει περίπου το 5% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τον βιομηχανικό φορέα Gas Infrastructure Europe, ο συνολικός όγκος του φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις της ΕΕ έχει μειωθεί κατά 19% από τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν λήγει η περίοδος αναπλήρωσης στις αγορές φυσικού αερίου, έως τα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ υπάρχουν χώρες που έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους ταχύτερα από άλλες, όπως π.χ. η Ολλανδία, που σημείωσε πτώση 33% στον όγκο του φυσικού αερίου που αποθηκεύτηκε από την αρχή του χειμώνα, ενώ η Γαλλία που σημείωσε πτώση 28%.
Η Natasha Fielding, επικεφαλής της ευρωπαϊκής τιμολόγησης φυσικού αερίου στην Argus Media, ανέφερε στους Financial Times πως «η Ευρώπη έχει αναγκαστεί να καταναλώσει πολύ μεγαλύτερο μέρος από τα αποθέματά της μέχρι στιγμής αυτό τον χειμώνα σε σχέση με ό,τι είχε συμβεί τα τελευταία δύο χρόνια».
Αξίζει να σημειωθεί πως η τελευταία φορά που οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης άδειασαν τόσο γρήγορα μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου ήταν το 2021, όταν και η Ρωσία άρχισε να μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου στους αγωγούς πριν πραγματοποιήσει την εισβολή της επί ουκρανικού εδάφους.
Σήμερα, οι τιμές είναι περίπου 90% χαμηλότερες από τα ανώτερα επίπεδα που είχαν καταγραφεί στην ενεργειακή κρίση το καλοκαίρι του 2022, η εξάντληση όμως των αποθεμάτων κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα μπορούσε να καταστήσει την αναπλήρωσή τους δυσκολότερη και ακριβότερη το 2025.