Στο τραπέζι των ηγετών της ΕΕ τίθεται το ζήτημα των αμυντικών δαπανών της Ευρώπης, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας, με την Ελλάδα να καταθέτει πρόταση για ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο της τάξης των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για χρηματοδότηση συλλογικής ευρωπαϊκής ασφάλειας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Η Αθήνα επίσης προτείνει το αίτημα για ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες ούτως ώστε να υπάρξει χώρος για επενδύσεις στον τομέα της Άμυνας.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας, κατέδειξε την ανάγκη συνεργασίας των κρατών-μελών της ΕΕ σε θέματα ευρωπαϊκής άμυνας.
Η Κάλας, βέβαια, χαρακτήρισε τη χρηματοδότηση της άμυνας ένα «πάντα περίπλοκο ζήτημα», ενώ ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη για πιο στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ και υπογράμμισε πως οι δεσμοί με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο «είναι εξαιρετικά σημαντικοί για να ενισχύσουμε την άμυνά μας».
Απαντώντας σε ερώτηση για το στόχο των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ (2%), τον οποίο επτά χώρες της ΕΕ δεν έπιασαν, παραδέχτηκε ότι πρόκειται για ένα μείζον θέμα και πρόσθεσε ότι αυτός ο στόχος τέθηκε το 2014, επομένως όλες οι χώρες είχαν 10 χρόνια για να τον επιτύχουν.
Όπως είπε «είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα» λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τους στόχους της Ρωσίας.
Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι αυτό απαιτεί «μερικές δύσκολες αποφάσεις από διάφορα κράτη μέλη».
Η Κάλας σχολίασε και το ζήτημα της αντίδρασης της ΕΕ σε πιθανούς αμερικανικούς δασμούς λέγοντας ότι «ακούμε προσεκτικά αυτές τις δηλώσεις και προετοιμαζόμαστε και από την πλευρά μας, αλλά αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι δεν υπάρχουν νικητές στους εμπορικούς πολέμους, εάν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν τον εμπορικό πόλεμο, τότε αυτός που θα γελάει είναι η Κίνα».
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, σημείωσε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά διασυνδεδεμένες «χρειαζόμαστε την Αμερική και μας χρειάζεται επίσης η Αμερική. Οι δασμοί αυξάνουν το κόστος, δεν είναι καλοί για τις δουλειές, ούτε για τους πελάτες».
Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκόυ Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, από πλευράς της επισήμανε ότι το Κοινοβούλιο θα πιέσει για περισσότερες επενδύσεις, περισσότερη παραγωγή και περισσότερη συνεργασία, στον αμυντικό τομέα, γιατί αυτό ήταν το μήνυμα των Ευρωπαίων πολιτών στις εκλογές του Ιουνίου.