Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, έσπευσε να ενημερώσει τους βουλευτές της αρμόδιας επιτροπής για την προ ολίγων ημερών συνάντησή του με τον αντίστοιχο Τουρκό Υπουργό, Χακάν Φιντάν, προανήγγειλε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής στο τέλος του μήνα, ενώ θα ακολουθήσει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών. Η είδηση έγινε δεκτή με ικανοποίηση στα επιτελεία προέδρων κομμάτων αριστερά της ΝΔ που αναγνωρίζουν στον Γ. Γεραπετρίτη οτί προσπαθεί καλοπροαίρετα να καταλήξει σε συνεννόηση.
Είναι γεγονός πως παρά την κρισιμότητα της κατάστασης και στη μη συμφωνία γύρω από θέματα όπως η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ, φαίνεται πως ανοίγεται ένας νέος ορίζοντας στον ελληνοτουρκικό διάλογο, με τον κ. Γεραπετρίτη να τονίζει την σημασία και την σοβαρότητα του, αλλά και να αναζητεί συναινετικές λύσεις.
Ωστόσο, υπάρχουν κι εκείνοι οι οποίοι διαφωνούν καθέτως με την πολιτική του Υπουργού Εξωτερικών και της κυβέρνησης. Ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η αντίδραση του κόμματος «Νίκη» και του Προέδρου, κ. Νάτσιου, ο οποίος στο πρώτο συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιήθηκε πριν μερικές μέρες στη Θεσσαλονίκη άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την γραμμή που ακολουθεί στο ελληνοτουρκικό ζήτημα. Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Νάτσιος δήλωσε πως: «Είναι μια τρισάθλια κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία συνομιλεί με την Τουρκία αυτή τη στιγμή και μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσει με ορίζοντα τον χρόνο των προεδρικών εκλογών».
Επίσης, ενδιαφέρουσα αναμένεται να είναι η αντίδραση του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος είχε δηλώσει για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο ελληνοτουρκικό ζήτημα πως «διάλογο με τον κλέφτη και τον διαρρήκτη του σπιτιού σου δεν κάνεις ποτέ».
Τέλος, το ερώτημα είναι ποια στάση θα επιλέξουν να ακολουθήσουν οι πρώην Πρωθυπουργοί, Αντώνης Σαμαράς και Κωνσταντίνος Καραμανλής, οι οποίοι είχαν εκφράσει ανοικτά της ανησυχίες τους για την πολιτική Μητσοτάκη στο θέμα των «ελληνοτουρκικών», ωστόσο προς ώρας δείχνουν να είναι καθησυχασμένοι.