Έντονο προβληματισμό και πολλά ερωτήματα ανακύπτουν από το σοκαριστικό δυστύχημα στην Εγνατία Οδό, τον μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομο της χώρας με μήκος 670 χιλιόμετρα, δυστύχημα κατά το οποίο δύο άνθρωποι απανθρακώθηκαν όταν στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης λόγω πυκνής ομίχλης οδηγός φορτηγού έπεσε πάνω σε σταματημένα αυτοκίνητα καθώς λόγω ομίχλης το e-pass δεν αναγνωριζόταν από το μηχάνημα.
Και ανακύπτουν σοβαρά ερωτήματα για το τι έπραξαν ή δεν έπραξαν οι επικεφαλής της Εγνατίας Οδού αλλά και η τροχαία για να εξασφαλίσουν ότι παρά την πυκνή ομίχλη που είχε καλύψει στην περιοχή τον αυτοκινητόδρομο η κυκλοφορία των οχημάτων θα γινόταν με ασφάλεια για τους οδηγούς.
Το γεγονός ότι η ομίχλη ήταν πολύ πυκνή ήταν περισσότερο από ορατό και είναι μέγα θέμα τι έκαναν οι αρμόδιοι καθώς όπως προκύπτει από μαρτυρίες οδηγών είχαν προειδοποιηθεί πριν το τρομακτικό δυστύχημα με τους δύο νεκρούς.
Στα social media υπάρχουν μαρτυρίες οδηγών που πέρασαν από τα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης μια ώρα πριν σημειωθεί το σοκαριστικό δυστύχημα. Η δημοσιογράφος Γωγώ Τέτου μετέφερε στο Facebook τη μαρτυρία οδηγού που περιέγραφε πώς από τύχη και τη δεξιότητα οδηγού φορτηγού δεν σημειώθηκε σύγκρουση.
«Μια ώρα πριν και συγκεκριμένα στις 14:50 περάσαμε ακριβώς από το ίδιο σημείο. Η ομίχλη ήταν πάρα πολύ πυκνή και η ορατότητα ελάχιστη σε βαθμό που δεν φαινόταν ούτε οι πινακίδες των διοδίων. 500 μέτρα πριν τα διόδια αναγκαστήκαμε λόγω της ουράς που δημιουργήθηκε να φρενάρουμε και ευτυχώς προλάβαμε λόγω χαμηλής ταχύτητας και δεν τρακάραμε στο προπορευόμενο σταματημένο αυτοκίνητο. Ήταν ξεκάθαρο πως ένα φορτηγό δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να σταματήσει εγκαίρως κάτι που αποδείχτηκε μετά από 2 λεπτά καθώς ένα φορτηγό που ερχόταν μετά από εμάς φρέναρε οριακά στη ΛΕΑ προσπερνώντας από δεξιά 4 οχήματα. Ήμασταν τυχεροί καθώς υπήρχε αυτός ο χώρος και ο οδηγός κατάφερε να κάνει τον ελιγμό ωστόσο κρίναμε ότι υπάρχει μεγάλος βαθμός επικινδυνότητας να ξανασυμβεί».
Ο οδηγός στη συνέχεια αναφέρει ότι απευθύνθηκαν στους υπαλλήλους των διοδίων και τους επεσήμαναν ότι κάτι πρέπει να κάνουν για να μην γίνει δυστύχημα.
«Σοκαρισμένοι και τρομοκρατημένοι ανοίξαμε έντονο διάλογο με τους υπαλλήλους των διοδίων ότι είναι απαράδεκτο να είναι σε λειτουργία τα διόδια χωρίς καμία απολύτως έγκαιρη σήμανση και ότι πρέπει να προβούν σε ενέργειες για να μην θρηνήσουμε θύματα».
Οι υπάλληλοι των διοδίων, όπως αναφέρει ο οδηγός, τους είπαν ότι δεν ευθύνονται για ό,τι συμβαίνει ότι σήμανση υπάρχει αλλά δεν φαίνεται λόγω ομίχλης.
«Μας παρέπεμψαν στη διεύθυνση αν θέλουμε να “παραπονεθούμε” το κτήριο της οποίας δεν φαινόταν καν μέσα στην ομίχλη. Αποφασίσαμε και καλέσαμε την αστυνομία και αναφέραμε τον βαθμό επικινδυνότητας της κατάστασης. Μια ώρα μετά το κακό δεν αποφεύχθηκε. Θεωρώ αδιανόητο να μην λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα από τις αρχές σε τέτοιες περιπτώσεις και αφήνονται εκτεθειμένες τόσες ανθρώπινες ζωές. Θλιβερό ότι για ακόμα μια φορά γίνεται προσπάθεια μετατόπισης της ευθύνης σε ατομικό και μόνο πλαίσιο και σχολιάζονται οι εθνικότητες των οδηγών. Ντροπή και μόνο ντροπή».
Ποιος διοικεί την Εγνατία Οδό
Η σύμβαση για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού για 35 χρόνια στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και EGIS PROJECTS S.A υπεγράφη στις 29 Μαρτίου 2024 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρείας-μέλος του Υπερταμείου, και της εταιρείας ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ως παραχωρησιούχου της κοινοπραξίας έναντι προσφοράς ύψους 1.496.100.000 ευρώ.
Παρά την υπογραφή της σύμβασης πριν από ένα χρόνο η παραχώρηση σε ιδιώτες του μεγαλύτερου αυτοκινητόδρομου της χώρας δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί καθώς υπάρχουν ακόμα σημαντικές εκκρεμότητες που δεν έχουν διευθετηθεί.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι βασική εκκρεμότητα είναι η πιστοποίηση των 39 σηράγγων προκειμένου να πληρούν τις προδιαγραφές των σύγχρονων κανονισμών ασφαλείας και έτσι να αδειοδοτηθούν από τη Διοικητική Αρχή Σηράγγων, συνθήκη που αποτελεί ευρωπαϊκή επιταγή.