Ο Τραμπ ανακοίνωσε γενικό δασμό 20% στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ στις 9 Απριλίου. Ο χάλυβας, το αλουμίνιο και τα αυτοκίνητα υπόκεινται σε ξεχωριστό συντελεστή 25%. Συνολικά, πάνω από 380 δισεκατομμύρια ευρώ σε προϊόντα παραγωγής της ΕΕ θα επηρεαστούν. Τα φαρμακευτικά προϊόντα, ο χαλκός, η ξυλεία, οι ημιαγωγοί και η ενέργεια έχουν εξαιρεθεί.
Ως συνέχεια των εν λόγω αμερικανικών δασμών, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας ότι «είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ. Πράγματι, προσφέραμε μηδέν προς μηδέν δασμούς για βιομηχανικά αγαθά όπως κάναμε με επιτυχία με πολλούς άλλους εμπορικούς εταίρους».
«Επειδή η Ευρώπη είναι πάντα έτοιμη για μια καλή συμφωνία. Επομένως, το κρατάμε στο τραπέζι. Αλλά είμαστε επίσης έτοιμοι να απαντήσουμε με αντίμετρα και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας».
Η συμφωνία «μηδέν προς μηδέν» έχει «επανειλημμένα» προσφερθεί στο παρελθόν για τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, είπε η Φον Ντερ Λάιεν, «αλλά δεν υπήρξε επαρκής αντίδραση» από την Ουάσιγκτον. Επομένως, η Κομισιόν επέκτεινε την προσφορά σε όλ τα βιομηχανικά αγαθά τις τελευταίες ημέρες, όσο οι συνομιλίες εντείνονταν.
«Προτιμούμε να έχουμε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων», είπε η Φον Ντερ Λάιεν, προειδοποιώντας ότι θα χρησιμοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα μέσα» για να αντεπιτεθεί «εάν χρειαστεί», συμπεριλαμβανομένου ενός μέσου κατά του οικονομικού εξαναγκασμού που εισήχθη το 2023 αλλά το οποίο δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ.
Η Φον ντερ Λάιεν περιέγραψε τους σαρωτικούς δασμούς του Τραμπ ως «μεγάλη καμπή για τις Ηνωμένες Πολιτείες» που θα είχε «τεράστιο κόστος» τόσο για τους Αμερικανούς καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις και θα επιφέρει ένα «μαζικό» πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία.
Ενώ η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε τους δασμούς ως «αμοιβαίους», οι Βρυξέλλες απέρριψαν τη λογική τους λέγοντας πως δεν είναι «ούτε αξιόπιστοι ούτε δικαιολογημένοι».