Κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απουσία ενιαίας αμυντικής πολιτικής και την «παραπλανητική» –όπως τη χαρακτήρισε– εθνική συμμετοχή στα εξοπλιστικά προγράμματα άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στη Βουλή.
Η ΕΕ να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να μην εξαρτάται από το ΝΑΤΟ
«Η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλο κράτος, κράτος μέλος, καλούνται να λάβουν αποφάσεις σε ένα διεθνές περιβάλλον που μυρίζει μπαρούτι», τόνισε, ζητώντας σαφώς πιο τολμηρές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επανέλαβε την πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη δημιουργίας κοινής στρατιωτικής δύναμης και συντονισμένων θέσεων εξωτερικής πολιτικής από τα κράτη-μέλη της Ένωσης.
«Οφείλει η Ευρώπη να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να μην εξαρτάται αποκλειστικά από το ΝΑΤΟ. Δεν είναι δυνατόν το 78% του αμυντικού υλικού να προέρχεται από προμηθευτές εκτός Ευρώπης, να μην υπάρχει ένα ελάχιστο επίπεδο κοινής στρατιωτικής δύναμης, να μην έχουμε ακόμη κοινές θέσεις στην εξωτερική πολιτική και σε ορισμένα ζητήματα βασικής σημασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ζήτημα των κανόνων εξαγωγής όπλων σε τρίτες χώρες, σημειώνοντας πως υπήρξε προσωπική του συμβολή στην εισαγωγή περιορισμών απέναντι στην Τουρκία:Πριν από μερικά χρόνια υπήρξε ένας φάκελος που για πρώτη φορά το θέμα των κανόνων στο πώς εξάγουν όπλα σε τρίτες χώρες ευρωπαϊκά κράτη έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και πετύχαμε –και το θεωρώ και μια προσωπική μου επιτυχία– για πρώτη φορά να μπουν θέματα κανόνων και για την Τουρκία, διότι δεν μπορεί να εξοπλίζουν την Τουρκία, την Τουρκία του casus belli, την Τουρκία του Αττίλα, χώρες οι οποίες εξοπλίζουν και εμάς, ευρωπαίοι εταίροι και αυτό δεν αφορά μόνο την Τουρκία. Αφορά και άλλα ευρωπαϊκά κράτη που επιβουλεύονται τα κυριαρχικά δικαιώματα ευρωπαϊκών κρατών». Έθεσε δε και σαφές ευρωπαϊκό αίτημα αποκλεισμού της Τουρκίας από ευρωπαϊκά εξοπλιστικά κονδύλια:«Η Ένωση πρέπει να κλείσει οριστικά την πόρτα σε τρίτες χώρες που έχουν αναθεωρητικές προσανατολισμούς όπως η Τουρκία, όσον αφορά τη δυνατότητα συνεργασίας με τις εταιρείες τους. Δεν επιτρέπεται με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων να χρηματοδοτήσουν την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας. Αυτή είναι μια πατριωτική στάση για την οποία οφείλει να αγωνιστεί κάθε ελληνική κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει ρητή απαγόρευση στις τελικές ευρωπαϊκές συμφωνίες».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέφερε την πρόταση για ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής παραγωγής στο πλαίσιο ενός ενιαίου ευρωπαϊκού σχεδίου: «Προτεραιότητά μας είναι η αναγέννηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, πλαισιωμένοι από μια ενιαία ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική. Είναι ο μόνος δρόμος για διέξοδο από την εντεινόμενη γεωπολιτική αστάθεια», είπε.