Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, προ ολίγου εξαπέλυσε επίθεση εφ’όλης της ύλης προς την κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής. Ο κ. Ανδρουλάκης παρενέβη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, κάνοντας λόγο για τον κατακερματισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας ενώ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να ανεχτεί τη λογική «take it or leave» που προσπαθεί να επιβάλλει το Μέγαρο Μαξίμου.
Αρχικά, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδυναμία υλοποίησης ενός έργου μακράς πνοής, όπως το χαρακτήρισε, και αναφερόμενος ειδικά στη Δημόσια Υγεία, αλλά και σε κάθε μείζον ζήτημα της κοινωνίας τόνισε πως η κυβέρνηση πορεύεται δίχως κάποιο συγκεκριμένο όραμα. Σημείωσε δε, πως η αδυναμία αυτή της κυβέρνησης είναι πλέον ορατή από τον λαό, για αυτό κι επιλέγει να στραφεί προς το ΠΑΣΟΚ.
Κάνοντας λόγο για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας υπογράμμισε πως αυτό είναι οι μεταρρυθμίσεις για την κυβέρνηση: αποσπασματικές μεταβολές.
Πιο αναλυτικά:
«Αν σας ενδιέφερε, πραγματικά, η ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, τότε θα κάνατε δεκτή την τροπολογία μας για την υπαγωγή του προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας, του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και του Ε.Κ.Α.Β. στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Πρόκειται για τροπολογία, την οποία έχουμε καταθέσει πρώτοι εμείς πολλές φορές, αλλά εσείς την έχετε απορρίψει άλλες τόσες, κρατώντας στο συρτάρι το πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη, που εσείς αναθέσατε και αναφέρει ρητά την υπαγωγή των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά!».
Στη συνέχεια, ο Νίκος Ανδρουλάκης ονομάτισε ως εκφράσεις λαϊκισμού τις όποιες δεσμεύσεις ανέλαβε κατά καιρούς η κυβέρνηση απέναντι στους υγειονομικούς υπαλλήλους, ενώ κατέθεσε στα πρακτικά τα σχετικά έγγραφα:
«Είστε η χειρότερη εκδοχή του λαϊκισμού! Έχετε γίνει ένα με το ψέμα και την παραπλάνηση. Δυστυχώς για εσάς -ευτυχώς για τον ίδιο- σας έχει πάρει πια χαμπάρι ο ελληνικός λαός», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Όσον αφορά τον προσωπικό ιατρό, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική, δίνοντας έμφαση στο ότι θεσπίζεται όπως όπως, ενώ όπως υποστήριξε το ψήφισμα του νομοσχεδίου θα οδηγήσει σε αύξηση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων στην παροχή των υπηρεσιών υγείας, σε περαιτέρω αύξηση των ιδιωτικών δαπανών υγείας, ιδιαίτερα για τα ευάλωτα νοικοκυριά και σε περαιτέρω επιδείνωση των ποιοτικών δεικτών ενός συστήματος υγείας.
Κλείνοντας, ο κ. Ανδρουλάκης αντιπρότεινε να δημιουργηθούν δίκτυα φροντίδας, να συμπεριληφθούν στις κατηγορίες των ιατρών του Δημοσίου και των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ, και οι ειδικότητες επίσης της παθολογίας και οι αγροτικοί γιατροί ως ανειδίκευτοι μόνο θα μπορούσαν να εισαχθούν μόνο ως λύση ανάγκης για την κάλυψη του πληθυσμού με δύο βασικούς όρους: να αφορούν τους πληθυσμούς των δυσπρόσιτων περιοχών και νησιών όπου δεν υπάρχουν ειδικευμένοι γιατροί και να είναι πάντα κάτω από την επίβλεψη ειδικευμένων των Κέντρων Υγείας, ενώ απέρριψε την κυβερνητική πρόταση σχετικά με τον κατώτατο μισθό.