Ο Υπουργός Άμυνας δημοσιοποίησε μια διαφορετική θέση από αυτήν που είχε η Ελληνική Κυβέρνηση από την έναρξη της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν και είναι μία από τις πιο υποστηρικτικές στην στήριξη της Ουκρανίας του Zelensky, τόσο συμβολικά όσο και πρακτικά.
Ρόλο καταλύτη φαίνεται ωστόσο να διαδραματίζει η επανεκλογή Trump στις ΗΠΑ και η διαφορετική με τον προκάτοχό του θέση για το Ρωσοουκρανικό. Μάλιστα, μέσα στην εβδομάδα είχε συζητηθεί με προβληματισμό η ανάρτηση του γιου του που προμήνυε τον τερματισμό της αμερικανικής συνδρομής στην Ουκρανία.
Έτσι, η δήλωση αυτή Δένδια σε αυτό το κλίμα, φαίνεται πως αλλάζει τα δεδομένα και για τη θέση της Ελλάδος.
Ο Νίκος Δένδιας είπε πως «Το καλύτερο που θα μπορούσε να ελπίζει η Ουκρανία είναι να παγώσουμε τη σύγκρουση ως έχει, και να αφήσουμε τα θέματα που έχουν να κάνουν με κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα να συζητηθούν μόλις ωριμάσουν οι λύσεις. Δεν υπάρχουν πλέον εύκολες λύσεις για την Ουκρανία.
Πρόκειται για μια περισσότερο “ρεαλιστική” δήλωση που φανερώνει παραδοχή της ρωσικής υπεροχής σε μια σειρά κρίσιμων περιοχών της Ουκρανίας, αλλά και του προσδόκιμου της επικράτησης των ρωσικών δυνάμεων στο εγγύς μέλλον. Έτσι, με τη δήλωση αυτή επιχειρεί με τρόπο να θέσει το ζητήμα σε νέα βάση. Εκείνη της μείωσης των ζημιών και όχι εκείνη την επικράτησης.
Οι βλέψεις του Νίκου Δένδια
Βέβαια, είναι αμφίβολο μέχρι νεοτέρας ένα επρόκειτο για μια “γραμμή” της κυβέρνησης ή μια προσωπική θέση του Νίκου Δένδια. Η νίκη του Τραμπ, η ρήξη Μητσοτάκη με Καραμανλή και Σαμαρά και η φθορά της ΝΔ που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις επηρεάζουν ενδεχομένως τη συμπεριφορά του κ. Δένδια.
Είναι αλήθεια πως ο Υπουργός απολαμβάνει μια υψηλή δημοφιλία εντός και εκτός της Νέας Δημοκρατίας και από μεγάλο μέρος στελεχών και της βάσης θεωρείται ως διάδοχος στο τιμόνι του κόμματος.
Αξίζει να επισημανθεί πως πρόσφατα ο Νίκος Δένδιας έκανε μία σημαντική ομιλία στην Καστοριά για τα 112 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.
Από πολλούς, η ομιλία αυτή χαρακτηρίστηκε ως “σταθμός” για την δεξιά παράταξη καθώς έμοιαζε σύμφωνα με πολλές αναλύσεις με ένα νέο “δεξιό μανιφέστο”.
Ακόμη, σημαντικό είναι να αναφερθεί πως στην ομιλία του ο κ. Δένδιας εκθείασε τον καραμανλισμό και υπεραμύνθηκε των συντηρητικών πολιτικών.
Νιώθω ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι σήμερα στην Καστοριά, στην Επέτειο της Απελευθέρωσής της από τον οθωμανικό ζυγό πριν 112 χρόνια, ανήμερα της εορτής του Πολιούχου της Μεγαλομάρτυρα Αγίου Μηνά.
— Nikos Dendias (@NikosDendias) November 11, 2024
Η σημερινή επέτειος μας καλεί να θυμηθούμε και να τιμήσουμε αυτούς που κατέθεσαν το… pic.twitter.com/UfgoUkZWCR
Όπως είπε: «ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να συντηρήσει και να θωρακίσει το εθνικό οικοδόμημα, όχι για να το αλλοιώσει. Φιλοδοξούμε να είμαστε διακριτή, συντηρητική, προοδευτική και υπερήφανη παράμετρος του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, στο οποίο έχουμε συνεισφέρει θεμελιώδεις αρχές και αξίες», ενώ συμπλήρωσε ότι «η λέξη συντήρηση δεν είναι λέξη με αρνητικό πρόσημο.
Είναι λέξη με εντονότατο θετικό πρόσημο. Πρόοδος και συντήρηση δεν αντιτίθενται. Αντίθετο της συντήρησης είναι η σήψη και αντίθετο της προόδου είναι η οπισθοδρόμηση»