back to top
Κυριακή, 16 Μαρτίου, 2025
22.2 C
Athens
Κυριακή, 16 Μαρτίου, 2025
22.2 C
Athens

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

«Ακλόνητη υποστήριξη» της G7 στην Ουκρανία – Ζητούν επίτευξη διαρκούς ειρήνης στην Μέση Ανατολή

«Οποιεσδήποτε νέες, πρόσθετες κυρώσεις μετά τον Φεβρουάριο θα πρέπει να σχετίζονται με το εάν η Ρωσική Ομοσπονδία καταβάλλει πραγματικές προσπάθειες, καλή τη πίστει, για να βάλει οριστικό τέλος στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας» αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση τα κράτη - μέλη της G7

Την «ακλόνητη υποστήριξη» τους στην Ουκρανία εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου (G7) κατά τη συνεδρίαση τους στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Τα μέλη της G7 συζήτησαν για τον καταστροφικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους. Υπογράμμισαν, επίσης, πόσο σημαντική είναι η συνεργασία τους για την επίτευξη μιας βιώσιμης ειρήνης σε μια ισχυρή και ευημερούσα Ουκρανία. Παράλληλα, επιβεβαίωσαν την ανάγκη παροχής ισχυρών εγγυήσεων ασφαλείας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο πόλεμος δεν θα ξαναρχίσει».

Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας και της Ιταλίας συμμετείχαν επίσης η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Σιμπίχα.

Δεν απέκλεισαν, μάλιστα, και το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. «Οποιεσδήποτε νέες, πρόσθετες κυρώσεις μετά τον Φεβρουάριο θα πρέπει να σχετίζονται με το εάν η Ρωσική Ομοσπονδία καταβάλλει πραγματικές προσπάθειες, καλή τη πίστει, για να βάλει οριστικό τέλος στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, παρέχοντας στην Ουκρανία μακροπρόθεσμη ασφάλεια και σταθερότητα ως κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα», αναφέρει η κοινή δήλωση.

«Τα μέλη της G7 επιβεβαίωσαν την ακλόνητη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία στην υπεράσπιση της ελευθερίας, της εθνικής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της», υπογραμμίζουν.

Τα κράτη-μέλη της G7 ζητούν επίσης την επίτευξη διαρκούς ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Χαιρέτισαν τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η οποία προβλέπει και απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας. Τέλος, απηύθυναν έκκληση για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον κατεστραμμένο από τον πόλεμο παλαιστινιακό θύλακα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Popular Articles